Hoe Lauryn Hill erin slaagde relevant te blijven in hiphop, ondanks dat er al meer dan een decennium geen muziek werd uitgebracht

Inhoudsopgave:

Hoe Lauryn Hill erin slaagde relevant te blijven in hiphop, ondanks dat er al meer dan een decennium geen muziek werd uitgebracht
Hoe Lauryn Hill erin slaagde relevant te blijven in hiphop, ondanks dat er al meer dan een decennium geen muziek werd uitgebracht
Anonim

Het is hoogst ongebruikelijk voor een artiest van deze tijd om een muzieklegende te worden na slechts één solo-album en niet meer te volgen. Lauryn Hill was een uitzondering op deze zeldzaamheid, die erin slaagde een hiphop-icoon te worden met haar enige echte debuut soloalbum, The Miseducation of Lauryn Hilluitgebracht in 1998. Met dit album won ze maar liefst vijf prijzen tijdens de Grammy Awards Show van 1999, waarop ze reageerde met "awards are like whipped cream, man." Zelfs 23 jaar na de release van haar ongelooflijk succesvolle en populaire album, is Lauryn Hill er nog steeds in geslaagd om relevant te blijven in de wereld van Hip-Hop.

Hoe is het zelfs mogelijk voor een artiest om hun status te behouden in zo'n ongelooflijk competitieve industrie zonder meer dan twee decennia nieuwe muziek uit te brengen? Mevrouw Lauryn Hill is het wandelende bewijs van het zeldzame fenomeen en blijft tot op de dag van vandaag invloed uitoefenen op artiesten van alle genres. Blijf scrollen om erachter te komen hoe de moeder, activist en muzieklegende zelf vandaag de dag relevant blijft in Hip Hop.

7 Uitgebreide parameters van hiphop

Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin zingen en rappen niet samen in hiphopnummers worden gedaan. Er zijn tegenwoordig meerdere gevallen in hiphop waar liedjes rap en melodieuze zang in een of andere vorm samenvoegen. Hoewel Drake zichzelf graag beschouwt als de eerste die 'met succes zingt en rapt', was Lauryn Hill de echte pionier. Ze debuteerde voor het eerst met de versmelting van rappen en zingen toen ze in 1992 in de band The Fugees zat. Eén nummer in het bijzonder demonstreerde deze muzikale zeldzaamheid, "Ready or Not", dat te vinden is op hun tweede album dat in 1996 werd uitgebracht, getiteld The Score. Lauryn bleef met succes haar rap- en zangvaardigheden demonstreren op meerdere nummers in The Miseducation of Lauryn Hill, die veel toekomstige artiesten beïnvloedde. Zonder Lauryn Hill en haar wil om grenzen en verwachtingen te verleggen, zouden veel deuren in hiphop nog steeds gesloten kunnen blijven.

6 Tijdloze teksten

Lauryn legde haar muzikale visie uit tijdens een interview met Rolling Stone en zei: "Ik wil teksten schrijven die me ontroerden en de integriteit van reggae en de klop van hiphop en de instrumentatie van klassieke soul hebben." Het is veilig om te zeggen dat haar teksten tot op de dag van vandaag veel mensen raken, aangezien haar album dit jaar nog steeds op nummer 10 staat op de Rolling Stones 500 Greatest Albums of All Times List. De BBC-nieuwszender Trevor Nelson legde het succes van haar teksten sterk uit door te zeggen: "Ze ging tegen de stroom in en bracht geloofwaardigheid - In die tijd ging het allemaal om glanzende video's, met meisjes in bikini's, maar de inhoud ontbrak. Lauryn Hill bracht de inhoud op een groot niveau in het spel." Ze creëerde teksten die je kon voelen en waarmee je je kon identificeren, die tot op de dag van vandaag relevant blijven.

5 veranderde het pad voor vrouwelijke hiphopartiesten

Lauryn veranderde destijds wat het betekende om een zwarte vrouwelijke artiest in hiphop te zijn, wat een betere weg baande voor toekomstige vrouwelijke hiphopartiesten. Ze was de eerste die vrouwelijke empowerment naar buiten toe op een eerlijke en kwetsbare manier uitdrukte. Veel van haar liedjes uit The Miseducation of Lauryn Hill praten over moederschap, vrouwen die zichzelf respecteren en liefde door de lens van een zwarte vrouw, die nooit eerder werd genoemd. De oprichter van de MOBO Awards, Kanya King, verwoordde hoe dit album vandaag nog steeds impact heeft: " Miseducation hief de grenzen op voor vrouwelijke artiesten. Opgenomen terwijl ze hoogzwanger was, brak haar debuutalbum door het glazen plafond van de industrie; het verwerpen van het maatschappelijk idee dat een vrouwelijke artiest moet kiezen tussen het starten van een gezin en het hebben van een carrière."

4 Daagde de norm uit

Lauryn daagde niet alleen de manier uit waarop muziek normaal werd gemaakt in hiphop, ze tartte het normale gedrag dat destijds in de muziekindustrie werd vertoond. Ze ging in tegen de druk van het kiezen van een carrière boven het gezin, ze vocht om betaald te worden voor interviews en vocht uiteindelijk voor vrijheid en macht in een industrie die geen controle over de artiest heeft. Wat betreft het muzikaal uitdagen van de norm, legde Lauryn in een interview met Rolling Stone uit hoe haar album aan de verwachtingen voldeed. Ze vertelde Rolling Stone: "Het album stond los van de typen en clichés die op dat moment acceptabel waren. Ik daagde de norm uit en introduceerde een nieuwe standaard. Ik geloof dat The Miseducation dat deed en ik geloof dat ik dit nog steeds doe - tart Ik moest echter sneller en met een grotere intentie handelen dan de disfunctionele normen die toen goed ingeburgerd en volledig gefinancierd waren."

3 Gemengde genres samen

Net zoals Lauryn de combinatie van rappen en zingen in hiphop introduceerde, verwelkomde ze ook de wereld van het samenvoegen van meerdere genres in deze muziekstijl. Lauryn's interpretatie van "Killing Me Softly With His Song" van Roberta Flack was de eerste die we kregen om haar prachtige vermenging van hiphop, reggae en soulmuziek te ervaren. Simon Witter van The Guardian schreef dat haar muziek "een verscheidenheid aan invloeden tussen de drums en bas van hiphop/raggea en de lyriek van de klassieke soultraditie opslorpt en het geheel op smaak brengt met een knetterende live-productie. Er is nog geen naam voor haar geluid." Veel artiesten blijven de hele tijd verschillende muziekgenres in hiphop mengen, zoals Kendrick Lamar, Tyler the Creator en Kanye West.

2 Haar tijd vooruit

Lauryn brengt sinds het begin van haar carrière belangrijke zaken en stemmen aan het licht. Ze vertelde Rolling Stone dat ze "muziek wil maken die kwesties communiceert die niet altijd bovenaan de agenda staan en voor mensen voor wie niet altijd wordt gesproken", wat nog niet eerder werd gedaan door vrouwelijke hiphopartiesten. Ze bleef Rolling Stone vertellen: "Ik schreef een album over systemisch racisme en hoe het groei en schade onderdrukt en belemmert (al mijn albums hebben waarschijnlijk tot op zekere hoogte systemisch racisme aangepakt) voordat dit iets was waar deze generatie openlijk over sprak. gek genoemd. Nu … meer dan een decennium later horen we dit als onderdeel van het reguliere refrein." Haar beslissing om dit te doen heeft nog steeds veel artiesten beïnvloed, zoals Noname, Miguel en H. E. R. om protestliederen te maken.

1 Eindeloze invloed op artiesten

Lauryn is erin geslaagd zoveel verschillende artiesten van alle genres te beïnvloeden om muziek te maken, wat uiteindelijk haar relevante status vandaag en de komende jaren heeft opgeleverd. Afgezien van het feit dat haar muziek nog steeds door velen wordt gespeeld en genoten alsof het nog eind jaren 90 was. Meest recentelijk zijn er naar haar liedjes verwezen en gesampled in liedjes van Drake, Cardi B en Rihanna. Tijdens een interview met Entertainment Weekly zei Beyonce dat Lauryn Hill de belangrijkste inspiratiebron voor haar muziek was. Adele, een andere populaire artiest, heeft uitgedrukt hoe invloedrijk Lauryn voor haar was door te zeggen dat The Miseducation of Lauryn Hill haar favoriete album was. Veel hiphop-, R&B- en soulnummers die vandaag de dag zijn gemaakt, kunnen grotendeels worden toegeschreven aan het werk van Lauryn Hill en de invloed die ze nog steeds op artiesten heeft.

Aanbevolen: