Dit is het grootste verschil tussen het gevoel voor humor van Larry David en Jerry Seinfeld

Inhoudsopgave:

Dit is het grootste verschil tussen het gevoel voor humor van Larry David en Jerry Seinfeld
Dit is het grootste verschil tussen het gevoel voor humor van Larry David en Jerry Seinfeld
Anonim

Seinfeld was het bijna perfecte kind van creatieve genieën Larry David en Jerry Seinfeld. De echte vrienden merkten dat ze ongelooflijke bedgenoten waren op het gebied van komedie. Hun idee voor hun iconische sitcom is natuurlijk ontstaan, zoals de beste verhalen doen. Maar in termen van het creëren van de "show over niets", was het absoluut essentieel dat het van een authentieke plek kwam die niet geforceerd was.

Gedurende de reeks van negen seizoenen van Seinfeld voelden de twee meesterschrijvers en komieken zich op hun gemak bij elkaar en creëerden ze enkele van de meest memorabele sitcom-afleveringen in de geschiedenis van het genre. Natuurlijk werden de laatste twee seizoenen van de show meestal gemaakt zonder de hulp van Larry, omdat hij zich opgebrand voelde en besloot de show te verlaten tot Seinfeld's controversiële finale die de sterren niet eens echt leuk vonden. Het was tijdens deze laatste twee seizoenen dat fans van Seinfeld echt een verandering in toon merkten. In plaats van dat Seinfeld een balans was tussen de komische gevoeligheden van Larry en Jerry, neigde het naar Jerry's gevoel voor humor. Zo leerden fans het grootste komische verschil tussen de twee co-creators…

Larry David heeft een veel donkerder gevoel voor humor dan Jerry Seinfeld

Fans van zowel Seinfeld als Curb Your Enthusiasm zijn zich terdege bewust van de overeenkomsten en verschillen tussen de twee shows. Hoewel er meer overeenkomsten zijn dan niet, is Curb Your Enthusiasm beslist donkerder van toon dan de show die zijn weg baande. Sommigen schrijven dit misschien toe aan de verschillende formaten en de zeer verschillende netwerken die de shows hun thuis gaven. Maar het is meer dan dat. Het is eigenlijk het feit dat Jerry niets te maken had met Curb's creatie en het gevoel voor humor van de show is volledig van Larry David.

Natuurlijk zijn zowel Seinfeld als Curb Your Enthusiasm gevormd door teams van getalenteerde schrijvers, van wie sommigen andere iconische sitcoms hebben gemaakt. Maar ze werden geleid door de vergelijkbare maar verschillende gevoeligheden van de makers van de show. In het geval van Seinfeld was het de combinatie van de donkere toon van Larry David en die van Jerry Seinfeld.

Zowel Jerry als Larry zijn observerende komieken. Hun liefde voor onbeduidende obsessies, alledaagse ruzies en sociale faux-pas zijn de drijfveren van veel van Seinfeld en Curb Your Enthusiasm. Maar hun benadering van deze onderwerpen is opmerkelijk anders. Zoals de getalenteerde video-essayist Nerdstalgic opmerkte, heeft Jerry een veel bombastische, vriendelijkere en nog sarcastischere manier om menselijke interactie en de poging van het individu om door het dagelijkse leven te navigeren, te analyseren. Larry's benadering is daarentegen veel narcistischer, misantropisch en gaat uiteindelijk over de onderwerpen zelf-sabotage. Alles in Curb Your Enthusiasm ondersteunt deze observatie, maar het is ook gemakkelijk te herkennen in alle afleveringen van Seinfeld waarin hij zijn hand had. Veel ervan zijn immers gebaseerd op zijn eigen ervaringen en het karakter van George Costanza is bijna geheel op zichzelf gebaseerd.

Hoe Seinfeld drastisch veranderde toen Larry David vertrok

De reden dat de eerdere Seinfeld-afleveringen zo goed werkten, was dat elk verhaal een gezonde balans had tussen de komische stijl van Larry en Jerry. Ze kunnen donker, zeer satirisch en een beetje boos zijn, terwijl ze toch een beetje lief, een beetje slapstick en sullig zijn. Het was komische perfectie. Dat wil niet zeggen dat de laatste twee seizoenen van Seinfeld niet goed waren. In feite waren ze uitstekend. Maar ze waren niet hetzelfde als de voorgaande seizoenen.

Dit komt omdat Jerry Seinfeld de toon van de show eigenlijk alleen moest regelen. Hoewel de show een aantal schrijvers had die er vanaf het begin bij waren geweest en dus Larry's gevoel voor humor kenden en dit vakkundig konden navolgen, werd Larry's afwezigheid gevoeld.

De laatste twee seizoenen waren gevuld met verhalen die veel groter waren dan sommige van de vroege werken, waaronder 'The Parking Garage' en het controversiële (voor die tijd) en uiterst inventieve 'The Contest'. Hoewel de afleveringen van Larry groot konden worden, waren ze vooral gericht op kleinere momenten en menselijke interactie. Toen Jerry de laatste twee seizoenen regisseerde met de hulp van zijn schrijvers, maakten ze meer tijd vrij voor grotere gimmicks en meer bizarre verhaallijnen. Ze waren ronduit hilarisch, maar ze waren niet hetzelfde.

Natuurlijk kan hetzelfde gelden voor Curb Your Enthusiasm. Hoewel Jerry Seinfeld er niets mee te maken had (afgezien van gastrollen in een handvol afleveringen), maakte Larry een vergelijkbare creatieve overgang door. In de eerdere seizoenen (voor het grootste deel) waren de verhalen vervat, terwijl ze in de latere veel groter waren. Maar ze behielden nog steeds dat unieke Larry David-gevoel voor humor meer dan de latere seizoenen van Seinfeld. Ongeacht welk gevoel voor humor fans het leukst vonden, het lijdt geen twijfel dat Larry en Jerry's gevoel voor humor samen tot bijna perfectie leidden.

Aanbevolen: