Danny Devito is een grote politieke activist, en hij is verre van de enige in Hollywood

Inhoudsopgave:

Danny Devito is een grote politieke activist, en hij is verre van de enige in Hollywood
Danny Devito is een grote politieke activist, en hij is verre van de enige in Hollywood
Anonim

Met rijkdom en roem komt een enorme mate van voorrecht, en terwijl sommige beroemdheden hun fortuin alleen gebruiken om een leven van egocentrische luxe te leiden, geven anderen hun tijd, energie en geld aan sociale, politieke en ecologische oorzaken. Verschillende beroemdheden zijn prominente activisten. Sommigen van hen zijn filantropen die grote liefdadigheidsorganisaties runnen, terwijl anderen gewone gemeenschapsorganisatoren zijn die hun beroemdheid hebben gebruikt om de benarde situatie van anderen onder de aandacht te brengen.

Beroemdhedenactivisten zijn een breed scala aan mensen, elk met hun eigen doel om voor te vechten, hun eigen achtergrond en verhaal, en elk met een andere reden om te vechten. Dit zijn enkele van de meest bekende activisten van beroemdheden die vandaag de dag leven.

14 Danny Devito

De Academy Award-genomineerde en sitcom-ster is behoorlijk politiek. Hij voerde campagne voor Vermont Senator Bernie Sanders in zijn 2016 en 2020 biedingen voor president, en Devito ging onlangs viraal toen hij steun tweette voor stakende Nabisco-werknemers. Samenzweringstheorieën begonnen te circuleren toen Devito naar verluidt zijn geverifieerde accountstatus verloor na zijn tweets die de staking ondersteunden, maar zijn account werd snel hersteld zonder uitleg van Twitter. Devito heeft ook zijn steun uitgesproken voor de leden van filmproductievakbonden die momenteel dreigen te staken voor kortere uren en meer pauzes.

13 Danny Glover

Net als Devito voerde de Lethal Weapon-ster ook campagne voor Sanders in beide biedingen van de senator voor het presidentschap, en hij is een onvermurwbaar voorstander van progressieve politiek en raciale rechtvaardigheid. Als student was hij lid van de Black Student Union en vocht hij voor de oprichting van een afdeling Black Studies aan de Universiteit van San Francisco. In 2004 werd hij gearresteerd tijdens een protest buiten de Soedanese ambassade over de crisis in Darfur. Hij was een uitgesproken tegenstander van de Republikeinse presidenten George W. Bush en Donald Trump en had in 2006 een controversiële ontmoeting met de Venezolaanse president Hugo Chavez, samen met andere beroemde activisten en academici. Dit is slechts een fractie van Glover's lange politieke cv. Glover is ook expliciet pro-vakbond en geabonneerd op het socialistische tijdschrift Monthly Review.

12 Harry Belafonte

Belefonte organiseerde in 2006 de reis naar Venezuela, waar hij en Glover Hugo Chavez ontmoetten. Belefonte was een essentieel lid van de burgerrechtenbeweging en zijn appartement in Harlem diende als ontmoetingsruimte voor Martin Luther King Jr. en anderen om strategieën te bedenken voor busboycots en geweldloos verzet, waaronder de Mars naar Washington. Belefonte, nu in de negentig, is nog steeds politiek actief. Net als Devito en Glover voerde hij campagne voor Bernie Sanders en faciliteerde hij een discussie tussen Barack Obama en Hillary Clinton met de gemeenschap van Harlem toen ze in 2008 tegen elkaar opliepen voor de Democratische nominatie.

11 Leonardo DiCaprio

Dicaprio is een van de meest prominente pleitbezorgers van klimaatrechtvaardigheid in Hollywood. Hij heeft meermaals op VN-toppen gesproken over klimaatkwesties en heeft substantiële donaties gedaan aan het Wereld Natuur Fonds en het International Animal Welfare Fund. Hij zet zich in tegen fossiele brandstofbedrijven, is tegen fracking en ondersteunt het gebruik van zonne-energie. DiCaprio voert ook campagne voor Democratische kandidaten voor het presidentschap, zoals John Kerry of Barack Obama, en in 2020 organiseerde hij een inzamelingsactie voor Joe Biden.

10 Alyssa Milano

Milano kwam, net als veel andere beroemdheden, hard op tegen voormalig president Donald Trump toen hij in functie was. Ze twitterde regelmatig haar steun voor politici en het beleid van de Democratische partij en sprak ook haar steun uit voor de MeToo-beweging. Sommigen beschouwen Milano's activisme echter als te selectief en performatief en veel activisten bekritiseren haar vanwege haar bereidheid om mensen te ontmoeten die zij als haar oppositie beschouwen. Ze kreeg bijvoorbeeld te maken met een massale reactie van linksen op Twitter toen ze een foto plaatste van haar ontmoeting met de Republikeinse senator en Trump-supporter Ted Cruz. Desondanks vinden velen het activisme van Milaan nog steeds inspirerend.

9 Cynthia Nixon

De Sex and the City-ster is op het politieke forum gestapt. Ze spreekt en schrijft vaak ter ondersteuning van progressieve doelen, vooral tijdens COVID toen ze opkwam voor meer sociale diensten en bescherming voor essentiële werknemers. Nixon liep voor gouverneur van New York in de Democratische voorverkiezingen tegen Andrew Cuomo, die vorige maand aftrad. Nixon liep op een platform dat raciale rechtvaardigheid, legalisatie van marihuana en inkomensongelijkheid besprak. Nixon is ook lid van de Democratic Socialists of America, een electorale actiegroep en de grootste socialistische organisatie van het land. Ze sprak op de conventie van de organisatie in 2021 samen met mede-New Yorker Alexandria Ocasio-Cortez.

8 Ed Norton

Norton steunt de Democratische partij luid en gebruikt zijn beroemdheid om regelmatig steun te verzamelen voor democratische politici en beleid. In 2009 regisseerde hij de HBO-documentaire By The People over Barack Obama's eerste presidentsverkiezingen en zijn overwinning in 2008. Norton blijft twitteren en content verspreiden over democratisch beleid. Net als Milano was hij ook een uitgesproken tegenstander van de toenmalige president Donald Trump.

7 Mark Ruffalo

Ruffalo voerde samen met Devito en Glover campagne voor Bernie Sanders en tweet regelmatig over klimaatverandering, inkomensongelijkheid en steun voor de Black Lives Matter-beweging. Ruffalo kwam hard op tegen de Dakota Access Pipeline, samen met andere beroemdheden zoals Shailene Woodley (zie hieronder) en hij was kritisch over de recente rehabilitatie van voormalig president George W. Bush, en noemde hem een “oorlogsmisdadiger” die moet “betalen voor wat hij het volk van Irak heeft aangedaan.” Ruffalo, een Amerikaans staatsburger, steunde in 2017 ook de voormalige leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn als premier.

6 Shailene Woodley

Woodley is een vooraanstaand milieuactivist en maakte in 2016 deel uit van de Standing Rock-confrontatie om de ontwikkeling van de Dakota Access-pijpleiding te stoppen. Woodley werd samen met verschillende andere activisten in het kamp gearresteerd en was getuige van wat zij beschreef als politiegeweld, waarbij federale agenten en politie de demonstranten in de pijpleiding sloegen en in elkaar sloegen, van wie de meesten inheemse waren. Woodley zou uiteindelijk een fikse boete betalen en bijdragen aan de borgsom van andere demonstranten uit het kamp. Woodley is ook lid van Greenpeace.

5 Kim Kardashian

Kim Kardashian is de afgelopen jaren meer activisme geworden, met name toen ze lobbyde bij president Donald Trump voor de omgezet straf van Cyntoia Brown. Brown was een slachtoffer van mensenhandel en werd veroordeeld voor de moord op haar mensenhandelaar, ondanks haar beweringen van zelfverdediging. Nadat het nieuws bekend was dat Kardashian een ontmoeting had met Trump, ging de zaak van Brown viraal. Brown's straf werd uiteindelijk omgezet door de gouverneur van Tennessee, Bill Haslam, en ze werd in 2019 vrijgelaten na meer dan 15 jaar in de gevangenis te hebben gezeten.

4 Jane Fonda

Jane Fonda staat bekend om haar activisme sinds de jaren zestig, toen ze zo hard ze kon tegen de oorlog in Vietnam, soms tot op het punt van controverse. Tot op de dag van vandaag demonstreert Fonda tegen oorlog en voor milieudoelen - ze werd gearresteerd als onderdeel van de massale straatprotesten van de milieuorganisatie Extinction Rebellion in 2018, waar activisten onmiddellijke, internationale actie eisten om de klimaatverandering te stoppen.

3 Emma Watson

Watson organiseert sinds het einde van de Harry Potter-films voor de gelijkheid van vrouwen. Ze werd in 2014 benoemd tot VN-ambassadeur voor vrouwengoodwill en ze heeft op verschillende VN-topbijeenkomsten gesproken over de zaak van de bevrijding van vrouwen.

2 Samuel L Jackson

Velen realiseren zich niet dat voordat Jackson acteur werd, hij in de jaren zestig een organisator was van het Student Nonviolent Coordinating Committee, terwijl hij student was aan het Morehouse College in Atlanta. De groep was verantwoordelijk voor het organiseren van enkele marsen en sit-ins die uiteindelijk zouden leiden tot het einde van de segregatiewetten. Jackson was ook een bode bij de begrafenis van Martin Luther King Jr.

1 George Clooney

Clooney is misschien wel een van de bekendste activisten in Hollywood. Hij doneert en voert regelmatig campagne voor democratische politici en leent zijn naam aan verschillende filantropische doelen zoals het Rode Kruis en de American Foundation For Equal Rights. Zijn organisatie, het Not On Our Watch Project, gebruikt middelen om publieke aandacht te genereren om massale wreedheden en genociden te stoppen. Clooney ondersteunt ook wapenbeheersing, LGBTQ-rechten en is pro-choice. Door zijn activisme ontmoette hij zijn vrouw Amal, een advocaat die regelmatig mensen en groepen vertegenwoordigt in zaken die te maken hebben met sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

Aanbevolen: