The Truth About Britney Spears' hit 'Baby One More Time

Inhoudsopgave:

The Truth About Britney Spears' hit 'Baby One More Time
The Truth About Britney Spears' hit 'Baby One More Time
Anonim

Hoe betrokken was Britney Spears echt bij haar allereerste hit? Veel van haar die-hard fans zijn zich bewust van haar impact op de muziekvideo "Oeps!…I Did It Again", maar ze weten niet in hoeverre haar bijdragen aan het eigenlijke nummer dat haar beroemd heeft gemaakt… Baby nog een keer".

Hoewel Britney een aantal succesvolle albums heeft gehad, en een aantal werkelijk spectaculaire carrièreprestaties, v alt niet te ontkennen hoeveel impact "Baby One More Time" had op de popcultuur en haar leven. Maar de waarheid is… Britney had weinig met het nummer zelf te maken. Volgens een fascinerend artikel van Entertainment Weekly waren er maar heel weinig creatieve beslissingen over het nummer zelf (exclusief de videoclip) die door haar werden genomen. Laten we eens kijken…

Britney was 15 toen ze werd ontdekt… Dus ze had natuurlijk hulp nodig

Hoewel we allemaal konden snakken naar het feit dat Britney Spears heel weinig te maken had met het schrijven of zelfs het ritme van "Baby One More Time", kunnen we niet vergeten dat ze nog maar 15 was. jaar oud toen het werd gemaakt. Hoewel ze kon zingen en optreden dankzij haar dagen als voormalig Mouseketeer en de off-Broadway die ze deed, was Britney niet bepaald goed op de hoogte van de muziekindustrie.

Volgens Barry Weiss, de president van Jive Records, het label dat haar ontdekte, werd Britney voor het eerst overwogen vanwege hoe aantrekkelijk haar headshots waren. Uiteindelijk haalde Larry Rudolph, de entertainmentadvocaat van Spearses, Britney binnen voor een auditie en ze waren allemaal weggeblazen.

Britney Spears Baby One More Time
Britney Spears Baby One More Time

"[Britney] zong live voor ons: Whitney Houston ballads, Mariah Carey, Toni Braxton. Ze was echt een goede zangeres. Ze zag er geweldig uit, "zei Barry Weiss tegen Entertainment Weekly. "Ze was ongeveer 15 jaar oud. En we dachten een beetje: Wow, dit is echt links van het midden. Er is momenteel geen vrouwelijke popartiest."

Barry en het hoofd van Jive besloten Britney een voorlopig contract te ondertekenen. Het was een gok, maar een relatief goedkope, aangezien Britney een in Louisiana geboren tiener was met heel weinig eisen. Ze was echter jong en onervaren en had iemand nodig die haar kon voortbrengen. Het probleem was dat maar heel weinig popproducenten met jonge artiesten om konden gaan. Daarom bracht Barry een Zweedse producer-songwriter genaamd Max Martin (die met kinderen zou kunnen werken) binnen om de eerste paar nummers van Britney te creëren.

"Ik heb eerst de melodie [voor "Hit Me Baby One More Time"] bedacht. Ik heb het refrein geschreven; jij neuriet het gewoon", vertelde Max Martin aan Entertainment Weekly. "Dankzij [mijn co-producer, Rami Yacoub] klinkt dat nummer zoals het klinkt. Hij is veel meer urban en R&B dan ik. Ik ben meer een melodieman. Dus hij is een belangrijke reden dat het nummer is geworden zoals het deed."

Oorspronkelijk was "Baby One More Time" (voor het eerst bekend als "Hit Me Baby One More Time") een demo die Max voor TLC had gemaakt. Ze hebben het echter doorgegeven. Dus samen dachten hij en Barry dat het perfect zou zijn voor Britney om er haar eigen draai aan te geven.

Na een beetje opgeknapt te hebben, werd Britney naar Zweden gestuurd om het nummer samen met vijf anderen op te nemen. Maar aangezien Max er al een demo van had gemaakt, hoefde Britney het eigenlijk alleen maar te kopiëren en op haar eigen manier te doen. In feite had Max zichzelf opgenomen terwijl hij alle delen zelf zong.

"In die tijd, en misschien is dit nog steeds waar, maakte Max alle demo's zelf", vertelde John Seabrook, de auteur van "The Sogn Machine: Inside the Hit Factory", aan EW. "Hij zou zelf ook de verschillende harmoniepartijen zingen. Max heeft een geweldige stem en maar heel weinig mensen hebben die demo ooit gehoord. Ik heb het wel gehoord, en Max klinkt precies als Britney, inclusief alle kleine geluidjes die geïmproviseerd klinken; de maai-wauw klinkt. Dus Britney klonk uiteindelijk precies als Max."

Britney Spears Baby One More Time hit single
Britney Spears Baby One More Time hit single

Britney's impact op het nummer en een naamsverandering

Dat betekende echter niet dat Britney niet een paar plaatsen vond om er wat van haar eigen fakkels aan toe te voegen.

"Ik herinner me dat toen we het terugkregen met Britney erop, ze die 'oh BAY-BAY BAY-BAY' had, deze ad-libs," legde Barry uit. "We dachten eerst dat het heel raar was. Het was vreemd. Het was niet zoals Max het schreef. Maar het werkte! We dachten dat het een heel goed openingssalvo voor haar zou kunnen zijn."

Dit gaf het popnummer een beetje een sexappeal en een rockervibe die uiteindelijk de weg vrijmaakte voor Britney om het geluid en de sfeer te bezitten waar ze beroemd om is geworden.

Terwijl "Hit Me Baby One More Time" goed werkte, besloot Barry Weiss één grote verandering in het nummer aan te brengen… Dat was de titel. De oorspronkelijke bedoeling van het 'hit me'-gedeelte van het nummer was dat het personage in het nummer probeerde een jongen over te halen 'haar te slaan'. In Max Martins thuisland Zweden betekende dat echt 'bel me maar'. Barry was echter bezorgd dat het Amerikaanse publiek zou denken dat Britney haar romantische partner vroeg haar te slaan. …Dat was duidelijk problematisch.

Max weigerde de tekst in het nummer te veranderen, maar Barry slaagde er wel in om de titel te veranderen in "Baby One More Time".

Het is duidelijk dat geen van de belangrijkste creatieve of marketingbeslissingen rond "Baby One More Time" door Britney Spears zelf zijn genomen. Ze was echter een jonge artiest aan het begin van haar carrière, dus het was logisch dat ze wat begeleiding kreeg van meer ervaren individuen.

Aanbevolen: