Dit is waarom Captain Marvel eigenlijk een vreselijk persoon is

Inhoudsopgave:

Dit is waarom Captain Marvel eigenlijk een vreselijk persoon is
Dit is waarom Captain Marvel eigenlijk een vreselijk persoon is
Anonim

Brie Larsons Captain Marvel komt 100% terug naar het Marvel Cinematic Universe Natuurlijk is dit voor sommigen geen goede zaak. Zoals de meeste Marvel-fans (evenals iedereen die de minste popcultuur vooruitgaat) weten, werden Brie Larson en haar film uit 2019 onderworpen aan een enorme hoeveelheid onderzoek. Ongetwijfeld werd veel van de meedogenloze online haat aangewakkerd door seksistische internettrollen. Er is echter ook veel terechte kritiek geuit op de acteerkeuzes van Brie Larson en, nog belangrijker, op het ontwerp van het personage zelf.

Ongeacht of er nog petities zijn om Brie Larson te laten ontslaan, Captain Marvel zal terugkeren en dat heeft hij al gedaan (als je een recente Marvel-film hebt gezien, zou je dat weten). Maar dat betekent niet dat de legitieme kritiek op het personage is getemperd door de filmmakers of Brie. De problemen die velen vinden dat Captain Marvel heeft, kunnen echter meer structureel zijn dan ze te maken hebben met de uitvoering. Kortom, hoewel Captain Marvel misschien overdreven en eendimensionaal lijkt, is ze in wezen misschien niet zo'n goed persoon. Dit is waarom…

De problemen die MCU-fans hebben met Captain Marvel

Het heeft geen zin om de slechte eieren van de superheldenfandom geloof of aandacht te geven. Iedereen die geïnteresseerd is in de wrede tirades van sommige mensen op internet, kan ze gaan opzoeken. Wat echter belangrijk is, is te erkennen dat er een verschil is tussen seksistische ideologieën en legitieme creatieve kritiek op een personage dat toevallig een vrouw is. Hoewel er geen tekort lijkt te zijn aan dingen die mensen niet leuk vinden aan Captain Marvel, lijkt de belangrijkste het feit dat ze gewoonweg niet te stoppen is.

De Carol Danvers-versie van Captain Marvel werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968 en sindsdien heeft ze gemengde reacties gekregen. Vooral toen ze het MCU binnenkwam. Dit komt omdat de deels mens/deels Kree-krijger de kracht heeft om de energie van sterren te absorberen en te beheersen. De vrouw kan ruimteschepen gemakkelijk uit elkaar slaan!

Dit is een probleem om twee redenen. Ten eerste, als ze zo machtig is, dan is er een gebrek aan inzet. Wie vormt eigenlijk een bedreiging? Wat kan haar schaden? En wat is de behoefte aan een andere superheld als ze zo machtig is? Ten tweede worden fans allemaal boos omdat ze niet aanwezig was voor in principe een van de belangrijkste conflicten in de MCU … zelfs de strijd met Thanos. Ten slotte zorgt het gewoon niet voor een erg interessant personage. Natuurlijk, sommige fans houden sowieso van Captain Marvel, en dat is oké. Maar haar critici hebben wel een punt.

Maar het gebrek aan diepte, dimensie en inzet van het personage verbleekt in vergelijking met het feit dat Captain Marvel in wezen geen goed persoon lijkt.

Waarom sommige fans beweren dat Captain Marvel een vreselijk persoon is

Volgens een fantastisch video-essay van de Foundation Of Economic Foundation is het originele ontwerp van Captain Marvel niet zo flatterend. In het begin van haar stripboek heeft Captain Marvel verschillende dingen gedaan die bewijzen dat ze lang niet zo vriendelijk, eerlijk of aan de goede kant van de geschiedenis is als sommigen misschien geloven.

Captain Marvel had een veel grotere aanwezigheid in de stripversie van "Civil War". Daarin kiest Captain Marvel de zijde van Iron Man om elke superheld te laten registreren en werken voor de Amerikaanse regering, iets waar Captain America fel tegen is vanwege de kans op corruptie en toegenomen wereldwijde vooringenomenheid. In "Civil War II" heeft Captain Marvel een veel grotere rol en legt hij een jonge man vast die het vermogen heeft om de toekomst te voorspellen. In de veronderstelling dat ze verdere gruweldaden kan voorkomen, martelt Captain Marvel hem in wezen voor informatie. Ook al bewijst Iron Man dat de jonge man de toekomst niet kan voorspellen, maar in plaats daarvan waarschijnlijkheden laat zien. Maar dit maakt Captain Marvel niet uit.

In de strips maakt Captain Marvel zich veel meer zorgen over haar eigen zelfingenomenheid en gebrek aan interesse in een eerlijk proces dan over bijna al het andere. Net als in het Minority Report van Steven Spielberg, probeert Captain Marvel mensen te vangen, op te sluiten en zelfs te doden voordat ze de misdaad plegen die ze op het punt staan te plegen. Terwijl de meeste superhelden geloven in 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is', doet Captain Marvel dat niet als dit ten koste kan gaan van het collectief.

Dit is waarom sommigen geloven dat Captain Marvel veel meer autoritair is dan een held die vecht voor het individu. Er is meer een verlangen om alles en iedereen te beheersen dan om te doen wat juist is zoals Captain America altijd heeft gestaan.

In een wereld waar we mensen en ideeën beoordelen en moreel uitvoeren voordat we de veelheid aan waarheden ontdekken die in het spel zijn, lijkt deze originele opvatting van Carol Danvers AKA Captain Marvel nog onsympathiekder dan ooit. Combineer dat met het huidige ontwerp om haar waanzinnig krachtig te maken en je hebt een 'held' die meer op Thanos lijkt dan op Thor, Black Widow, Spider-Man en vooral Captain America.

Aanbevolen: