Waarom 'South Park' de toekomst nauwkeuriger voorspelde dan 'The Simpsons

Inhoudsopgave:

Waarom 'South Park' de toekomst nauwkeuriger voorspelde dan 'The Simpsons
Waarom 'South Park' de toekomst nauwkeuriger voorspelde dan 'The Simpsons
Anonim

The Simpsons is berucht geworden om zijn voorspellingen. Matt Groening en zijn team van de langlopende geanimeerde sitcom Fox hebben, of het nu door diep inzicht of door totale toevalstreffer is, talrijke toekomstige gebeurtenissen voorspeld. We hebben het over alles, van wat Kamala Harris zou dragen als hij wordt beëdigd als de eerste vrouwelijke vice-president van de Verenigde Staten tot de NSA die burgers bespioneert. Serieus, als je de lijst met voorspellingen doorloopt, wordt het overduidelijk dat de jongens hun vingers aan de pols van de toekomst hadden lang voordat het publiek dat deed… Maar geen van deze voorspellingen is te vergelijken met die van South Park.

De overgrote meerderheid van de voorspellingen die The Simpsons de afgelopen 32 seizoenen hebben gedaan, waren extreem specifiek. Daarom voelen ze zich zwak in vergelijking met de diepe, bedachtzame en enigszins angstaanjagende nauwkeurigheden van de culturele en filosofische voorspellingen die Trey Parker en Matt Stone over South Park hebben gedaan. Hoewel zowel The Simpsons als South Park werkelijk verbazingwekkende voorspellingen voor de toekomst hebben gedaan, waren die op South Park veel nauwkeuriger in termen van wie we zijn geworden als samenleving en waar we naartoe gaan…

South Park voorspelde de toekomst nauwkeurig in bijna elke aflevering

Door de geweldige manier waarop de makers van South Park hun show schrijven, is elke aflevering actueel. Elke aflevering en special duurt ongeveer een week om te maken en wordt vrijwel onmiddellijk na voltooiing uitgezonden. Dit betekent dat de schrijvers putten uit wat er gebeurt in entertainment en de samenleving als geheel wanneer het daadwerkelijk gebeurt. Dit in tegenstelling tot The Simpsons, dat zijn shows schrijft, animeert en bewerkt, maanden voordat ze worden uitgezonden.

Vanwege de scherpe observatievaardigheden van Matt en Trey (en het feit dat ze in het midden van het politieke spectrum blijven zonder toe te geven aan de druk van extreem-links of extreem-rechts) kunnen ze een vogelvlucht nemen een bepaalde situatie bekijken. Dit stelt hen in staat om te zien waar de extremen de dingen waarschijnlijk zullen brengen … dat is wanneer satirisatie in het spel komt. Alleen leven we nu in een samenleving waar wat satirisch is ook realiteit is…

Een voorbeeld hiervan is de aflevering waarin Randy Marsh wordt onthuld als een minnaar van Christopher Columbus nadat hij geprobeerd heeft de controversiële historische figuur te verbannen. Slechts enkele dagen nadat de aflevering was uitgezonden, was een leraar die nationale opschudding veroorzaakte toen ze de boeken van Dr. Suess van Melania Trump afwees op grond van het feit dat ze "racistische propaganda" waren, te zien op foto's waarop ze zich liefdevol verkleed als The Cat In The Hat terwijl ze lesgaf haar studenten. Kortom, de makers van South Park konden zien hoe belachelijk vergelijkbare problemen in het echte leven waren, evenals de hypocriete aard van degenen die ze ter hand namen.

Andere voorbeelden van dit soort voorspellingen zijn onder meer weten dat Elon Musk een raket naar Mars zou willen bouwen en sturen, de verspreiding van het Ebola-virus voorspellen vanwege een gebrek aan voorbereiding en begrip, een voorbode dat Mel Gibson diep antisemitisch was, en ja, dat iemand als Donald Trump president zou worden vanwege groeiend nationalisme en een angst voor "de ander".

Terwijl The Simpsons de presidentsverkiezingen van Donald Trump eeuwen voor South Park voorspelden, toonde de show van Matt en Trey een aantal exacte beleidsbeslissingen van Trump en de redenen waarom mensen op een man als hij zouden stemmen. Aan de andere kant, iets meer dan een jaar later, dachten ze dat Trump zou verliezen van Hillary Clinton en moesten ze de aflevering slechts enkele uren voordat deze uitgezonden zou worden opnieuw schrijven en opnieuw animeren.

Sociale observaties van South Park zijn een feit geworden

De grootste troef van het schrijfteam op South Park is hun scherpe observatievermogen. Hoewel The Simpsons op magische wijze extreem specifieke dingen kunnen voorspellen die pas jaren in de toekomst zullen gebeuren, is South Park meesterlijk in het begrijpen van de grote lijnen van de samenleving en uiteindelijk hoe belachelijk het kan zijn. Als kunst het leven imiteert, is er geen twijfel dat de keerzijde geldt voor South Park.

Hoewel er geen tekort is aan voorbeelden van trends en maatschappelijke perspectieven die South Park jaren voordat ze werkelijkheid werden, heeft voorspeld, zijn enkele van de meest opvallende voorbeelden het gebruik van triggerwaarschuwingen, annulatiecultuur en eigenlijk het geheel van de MeToo-beweging… ahem… ahem… Panda voor seksuele intimidatie. Dan is er de toenemende afhankelijkheid van de samenleving van technologie en conglomeraten zoals Disney en Amazon. Maar hun meest scherpzinnige heeft te maken met hoe verdeeld de samenleving zou worden.

Of het nu tribalisme is dat wordt aangewakkerd door de mensen "Ze namen onze banen af", de komst van allochtone aliens uit de toekomst, of pc-broers, South Park is absoluut geweldig in het focussen op hoe problemen uit het echte leven de onzekerheden voeden en angsten van ieder van ons. Matt en Trey kunnen zien hoe emotionele, financiële, raciale en/of geografische pijn ervoor zorgt dat we toegeven aan radicale, hatelijke of ronduit domme ideologieën die de zaken zo, zo, zo veel erger maken. Hoewel ze altijd de meest extreme en schijnbaar dystopische resultaten schrijven, zijn ze zo oplettend dat bijna alles wat ze hebben gecreëerd, ook daadwerkelijk is gebeurd.

Aanbevolen: