Wanneer begonnen Disney-films een generatietrauma op te leveren?

Inhoudsopgave:

Wanneer begonnen Disney-films een generatietrauma op te leveren?
Wanneer begonnen Disney-films een generatietrauma op te leveren?
Anonim

Disney heeft altijd hit na hit uitgebracht, en hun films verstevigen zichzelf als klassiekers voor toekomstige generaties. Maar de afgelopen jaren is het alsof Disney is opgegroeid met zijn publiek en prachtige films heeft gemaakt die het publiek tot tranen toe bewegen en een aantal ongelooflijk intense onderwerpen onderzoeken waar de meeste mensen niet graag over praten.

Maar ondanks dat Disney overschakelt naar grote problemen zoals generatietrauma, boekt het merk een fenomenaal en overweldigend succes, vooral met Encanto, dat ondanks dat het een flop was, een enorme hit was op de Disney+ streamingdienst, terwijl fans geobsedeerd raakten door de muziek van Lin-Manuel Miranda.

Waarom is Disney 'opgegroeid'?

Mirabel, het hoofdpersonage uit Disney's nieuwe muzikale hitfilm 'Encanto&39
Mirabel, het hoofdpersonage uit Disney's nieuwe muzikale hitfilm 'Encanto&39

Disney's verschuiving naar onderwerpen die misschien "ongepast" lijken voor kinderen, of onderwerpen die kinderen misschien niet oud genoeg zijn om te begrijpen, werkt en resoneert nog steeds met het publiek.

Hoewel kinderen dol zijn op Disney, is het duidelijk dat Disney weet dat zijn publiek de afgelopen jaren is veranderd, en het lijkt erop dat veel van hun films niet alleen voor kinderen zijn gemaakt, maar ook voor hun ouders, met name millennials - de mensen die zijn opgegroeid met Disney.

De trieste waarheid achter het succes van Disney is dat er vraag is naar onderwerpen als generatietrauma's om te onderzoeken. Het is dezelfde reden waarom miljoenen mensen verliefd werden op Encanto en het nummer "Surface Pressure" had teksten die een snaar raakten bij fans.

Hoe 'Encanto' generatietrauma onderzoekt

"Geef het je zus, het doet geen pijn, en kijk of ze elke gezinslast aankan" is duidelijk een tekst voor de volwassen fans van Disney en heeft de natie ontroerd. Omdat de trieste waarheid is dat de meeste mensen een diep begrip hebben van de effecten van trauma.

Encanto onderzoekt generatietrauma, familierelaties en hoe de druk van de oudste generatie ervoor kan zorgen dat jongere generaties zich niet "goed genoeg" voelen terwijl ze proberen de familiewaarden hoog te houden en het gewicht van een erfenis te dragen. Er is Abuela, die wil dat alles perfect is, en er zijn haar kleinkinderen, die worstelen met de druk om dit beeld hoog te houden aan de gemeenschap die op hen en hun krachten vertrouwt.

Dan is er Mirabel, de hoofdpersoon die als kind nooit macht heeft gekregen, die haar plek probeert te vinden terwijl ze per ongeluk de scheuren in haar "perfecte" familie ontdekt.

Wat Mirabel in wezen doet, is het trauma doorbreken dat al jaren plaatsvindt, dat per ongeluk door de generaties is doorgegeven, en dit familietrauma wordt op een kindvriendelijke manier onderzocht, dat grotendeels weerklank vindt in de oudere leden van zijn publiek, en statistieken tonen een reden hiervoor.

Statistieken tonen een verwoestende waarheid over familierelaties en trauma

Karl Pillemer, een socioloog van Cornell, ontdekte in zijn onderzoek dat bijna 30 procent van de Amerikaanse volwassenen ongelukkig vervreemd is van een familielid. Deze toename van gespannen of vervreemde relaties wordt weerspiegeld in veel Disney-films. Er is bijvoorbeeld een gespannen relatie in Soul tussen Joe Gardner en zijn moeder, in Luca is er een overbezorgde moeder, en Luca's vriend Alberto heeft een afwezige vader, en in Turning Red is er strijd tussen Mei en haar moeder.

Meer dan tweederde van de kinderen meldde op 16-jarige leeftijd ten minste 1 traumatische gebeurtenis. Sinds 2019 is uit onderzoeken voorspeld dat ten minste 1 op de 7 kinderen in één jaar te maken heeft gehad met mishandeling en/of verwaarlozing. Er is een reden waarom volwassenen zo'n diepe en soulvolle band hebben met Disney; het is omdat het iets weerspiegelt dat maar al te vaak voorkomt.

De reden dat Disney zo succesvol is, is dat het nooit terugdeinst voor "de grote dingen" en een diep begrip lijkt te hebben van de emotionele behoeften van zijn publiek. Het is alsof Disney weet dat de mensen die naar hun films kijken dringend hulp nodig hebben bij hun gespannen relaties en 'innerlijk kindgenezing'.

Fans hebben Disney bedankt voor zijn films

"Ik vind het geweldig hoe TurningRed past in dit nieuwe Disney-tijdperk, terwijl ik me realiseer dat hun publiek wat genezing nodig heeft van generatietrauma's", tweette een Disney-fan. "Ja, zowel Encanto als TurningRed hebben twee verschillende culturen, maar ze hebben allebei deze sterke boodschap van genezing en wees jezelf!"

"Ik raad je ten zeerste aan om "Turning Red" op Disney+ te kijken!" een andere Disney-fan getweet. "Het is zo'n geweldige coming of age-film met de MEEST schattige symboliek en verbinding met menstruatie en hoe ze vaak worden bekeken in de samenleving. Het raakt ook generatietrauma's. Genezing van innerlijke kinderen fr."

"Ik begrijp dat millennials nu films maken… Maar moet elke Disney/Pixar-film gaan over het overwinnen van generatietrauma's? Mijn therapeut kan alleen zo snel werken", grapte een andere Twitter-gebruiker.

"Dankzij Encanto en Turning Red wordt mijn generatietrauma uitgepakt en genezen", tweette een andere Disney-fan, in navolging van wat veel Disney-fans nu voelen.

Het zorgt er ook voor dat fans uitkijken naar Lightyear, dat in juni 2022 uitkomt, met zowel opwinding als angst. Wat zal Lightyear Disney-fans de volgende keer aandoen?

Aanbevolen: