Waar is 'Life Is Beautiful'-ster Roberto Benigni nu?

Inhoudsopgave:

Waar is 'Life Is Beautiful'-ster Roberto Benigni nu?
Waar is 'Life Is Beautiful'-ster Roberto Benigni nu?
Anonim

In 2020 brak de zwarte komediefilm Parasite van Bong Joon-Ho de barrières voor niet-Engelstalige films bij de Oscars, omdat het de eerste winnaar van de beste film werd die geen Engels als primaire taal had.

De film won ook drie andere Academy Awards op een zeer succesvolle avond en werd ook wel 'het meest relevante sociale commentaar van onze tijd' genoemd.

Dit was echter niet het begin van erkenning voor niet-Engelstalige producties en rollen op het hoogste podium in Hollywood. Alfonso Cuarón (Harry Potter en de Gevangene van Azkaban) was vorig jaar gekroond tot Beste Regisseur voor zijn veelgeprezen film Roma.

In 1998 werd de Italiaanse acteur, komiek en filmmaker Roberto Benigni de eerste mannelijke artiest die een Oscar won voor Beste Acteur in een niet-Engelstalige rol. Dit was voor zijn werk met de hoofdrol in het Italiaanse komische drama Life Is Beautiful, dat hij ook schreef en regisseerde.

Van een budget van ongeveer $ 20 miljoen bracht de film wereldwijd meer dan $ 200 miljoen op aan de kassa en werd genoemd als een van de top vijf buitenlandse films van dat jaar.

We bekijken wat Benigni deed na dit hoogtepunt in zijn carrière, en wat hij vandaag doet.

Waar ging 'Het leven is mooi' over?

Life Is Beautiful wordt beschreven als het verhaal van 'een vriendelijke Joods-Italiaanse ober, Guido Orefice (Roberto Benigni), [die] Dora (Nicoletta Braschi), een mooie onderwijzeres, ontmoet en haar voor zich wint met zijn charme en humor.'

'Uiteindelijk trouwen ze en krijgen ze een zoon, Giosue (Giorgio Cantarini). Hun geluk wordt echter abrupt onderbroken wanneer Guido en Giosue van Dora worden gescheiden en naar een concentratiekamp worden gebracht. Vastbesloten om zijn zoon te beschermen tegen de verschrikkingen van zijn omgeving, overtuigt Guido Giosue ervan dat hun tijd in het kamp slechts een spel is.'

De film was losjes gebaseerd op het boek In the End, I Beat Hitler van de Italiaanse auteur Rubino Romeo Salmonì. Tegelijkertijd werd Benigni tot het verhaal geïnspireerd door de ervaringen van zijn vader, Luigi Benigni, die ooit geïnterneerd was in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Noord-Duitsland.

Er was enige kritiek op het perspectief van de filmmaker in Life Is Beautiful, van mensen die dachten dat hij de pijn van de Holocaust misschien bagatelliseerde.

Benigni verdedigde zichzelf echter door te zeggen dat 'lachen en huilen uit dezelfde plaats in de ziel kwamen'.

Wat deed Roberto Benigni nog meer na 'Life Is Beautiful'?

Zoals met de meeste andere succesvolle artiesten, stopte Roberto Benigni niet na het bereiken van de grootste prestatie van zijn carrière. In 1999 verscheen hij voor het eerst op het grote scherm sinds Life Is Beautiful, als het personage Lucius Detritus in de Franse speelfilm Asterix and Obelix vs. Caesar.

Ongeveer drie jaar later schreef, regisseerde en speelde hij in Pinocchio, gebaseerd op de beroemde roman De avonturen van Pinocchio. Benigni nam opnieuw de hoofdrol op zich, waarbij de meeste opnames plaatsvonden in zijn geboorteland Italië.

Pinocchio werd zeer goed ontvangen in de Europese natie en werd zelfs geselecteerd als hun inzending voor de Oscars voor beste buitenlandse film van 2003. Hetzelfde kon niet gezegd worden van de rest van de wereld, waar de film behoorlijk flopte.

Om te beginnen haalde Benigni's nieuwe project dat jaar nooit de definitieve shortlist voor The Academy Awards. Bovendien werd de film ronduit gepand door critici en publiek, en werd zelfs een van de films met een 0% rating op Rotten Tomatoes.

Benigni speelde ook in de fantasy-rom-com To Rome With Love uit 2012 van de controversiële regisseur Woody Allen.

Waar is Roberto Benigni vandaag?

In oktober 2022 wordt Roberto Benigni 70 jaar. Hij is nog steeds getrouwd met collega-acteur en producer Nicoletta Braschi, met wie hij meer dan 30 jaar geleden door het gangpad liep. Braschi was naast Benigni met belangrijke rollen in Life Is Beautiful, evenals Pinocchio, en ze hebben ook samengewerkt aan meerdere andere projecten.

Het echtpaar woont in de provincie Arezzo in Toscane, Italië, waar Benigni ook eigenaar was van een grote filmstudio in de regio Umbrië. De studio werd uiteindelijk gekocht door Cinecittà, een publiek productiebedrijf, maar werd uiteindelijk verlaten en achtergelaten om te verslechteren.

Benigni's meest recente werk dat het wereldtoneel heeft bereikt, was een andere herhaling van het Pinocchio-verhaal. In 2019 speelde hij de rol van Mister Geppetto in de Mateo Garrone-film, ook gewoon getiteld Pinocchio.

In tegenstelling tot zijn foto uit 2002, werd deze nieuwe versie goed ontvangen over de hele wereld, bijna een verdubbeling van het budget van $ 13,2 miljoen aan de kassa. In 2021 ontving Benigni een Golden Lion Lifetime Achievement Award op het Internationale Filmfestival van Venetië voor zijn 'innovatieve en oneerbiedige benadering van regels en tradities.'

Aanbevolen: