Hoe muzikant Tom Waits zijn nettowaarde van $ 25 miljoen verwierf

Inhoudsopgave:

Hoe muzikant Tom Waits zijn nettowaarde van $ 25 miljoen verwierf
Hoe muzikant Tom Waits zijn nettowaarde van $ 25 miljoen verwierf
Anonim

Tom Waits deed de dingen altijd een beetje anders dan de meeste reguliere muzikanten. Toen Wait's zijn carrière in de jaren 70 begon, waren de go-to-genres rock and roll, country of funk. Jazz, blues en de louche onderbuik van stedelijk Amerika waren verre van de hoofden van veel mensen, maar door underground succes en een altijd groeiende cult-aanhang, vond Waits mainstream succes, en zijn albums worden beschouwd als klassiekers voor zowel underground muziekfans als mainstream critici.

Waits maakte carrière voor zichzelf als de ongebruikelijke maar altijd coole en verzamelde excentriekeling. Zijn liedjes verkennen meestal de thema's van de donkere kant van het stadsleven en Americana. Hij zingt odes aan strippers en duikbar degenereert, hij zingt over de armen en de elementen van een stad die alleen 's nachts tevoorschijn komen. Als je naar Waits kijkt in televisie-interviews, is het alsof die donkere thema's van zijn liedjes tot leven komen, vreemd genoeg op een speelse manier, en zijn schorre, raspende stem maakt het allemaal zo echt.

Waits is een manusje van alles, als dichter en muzikant personifieert hij zijn genres en vindt hij ze tegelijkertijd opnieuw uit. Naast muziek en poëzie houdt hij zich ook bezig met theater en acteren. Tegenwoordig heeft Tom Waits minstens $ 25 miljoen op zijn naam staan. Dit is hoe een in Indiana geboren pizzeria-medewerker (naar verluidt op de achterbank van een taxi) een muzikale legende werd en de vertegenwoordiger van de louche kant van Amerika.

7 Zijn tour met rocklegende Frank Zappa

Terwijl hij nachtbanen had om zijn muzikale carrière te ondersteunen, begon Waits in nachtclubs en open microfoons te spelen totdat hij in 1971 werd ontdekt tijdens een optreden in de Troubadour, een beroemde nachtclub. Kort nadat hij enige bekendheid had verworven, kwam zijn eerste grote doorbraak in 1973 als openingsact voor rock-'n-roll-legende Frank Zappa, die, net als Waits, berucht was omdat hij een vreemder, buiten de gebaande paden volgde.

6 Zijn eerste album

Tom Waits' eerste album Closing Time werd uitgebracht in hetzelfde jaar als zijn tour met Zappa en het eindigde als gecertificeerd goud in de Britse hitlijsten. Dit en de andere albums van Waits zouden een cult, underground aanhang krijgen die Waits permanent zou vestigen als een avant-garde dichter in de muziekindustrie. Vandaag heeft Waits 17 albums en 2 compilaties opgenomen, die allemaal nog steeds verkopen.

5 Een favoriete talkshow

Nadat hij bekendheid verwierf, werd Waits vanaf de jaren 70 een favoriete gast van talkshows over de hele wereld. Zijn koele maar donkere houding en indrukwekkende komische timing hielpen om de mysterieuze persoonlijkheid te verkopen die zijn muziek definieerde. Hij maakte een beroemde verschijning in de parodie-talkshow Fernwood Tonight, de show die de carrières van Martin Mull en wijlen Fred Willard op gang bracht. Hij was ook een favoriete gast van David Letterman op zowel zijn NBC-show Late Night als zijn CBS-show The Late Show with David Letterman. Waits ontwijkt op beroemde wijze vragen over zijn persoonlijke leven in interviews door ze te beantwoorden met gemene grappen, waardoor hij de mysterieuze persoonlijkheid behoudt waar hij net zo beroemd om is als zijn muziek.

4 Zijn acteercarrière

Waits begon in 1978 met acteren met een ondersteunende rol in Paradise Alley naast Sylvester Stallone, die ook de film regisseerde. Sindsdien heeft Waits in meer dan 20 films gespeeld. Hij heeft gewerkt met grote Hollywood-regisseurs zoals Francis Ford Coppola en de Coen Brothers. Hij heeft ook een nauwe werkrelatie met Jim Jarmush, een prominente indiefilmregisseur. Het is heel beroemd dat Waits een iconische scène heeft in een van Jarmush's meest populaire films, Coffee and Cigarettes, waarin hij optreedt tegenover een andere muzikale legende, Iggy Pop, leider van The Stooges.

3 Zijn theatercarrière

In 1990 produceerde Waits The Black Rider, een donkere musical gebaseerd op een oud Duits volksverhaal. Het stuk debuteerde in Hamburg, Duitsland, en Waits werkte aan het project samen met Avante Garde-theaterregisseur Robert Wilson en de legendarische schrijver en dichter William S. Burroughs.

2 Die keer dat hij een Potato Chip Company aanklaagde

Waits weigert om reclame te maken, met als enige uitzondering een reclame voor hondenvoer die hij in de jaren 80 vertelde, waarvan Waits zegt dat hij er spijt van heeft. Toen Frito-Lay Waits benaderde over het gebruik van een van zijn liedjes in een Doritos-advertentie, weigerde hij. Het bedrijf dacht hier een oplossing voor te hebben gevonden door een ander nummer op te nemen met een zanger die ze de stem van Waits mochten nadoen. De imitatie leek zo op elkaar dat mensen contact opnamen met Waits om hem te vragen meer commercials te maken, zonder te beseffen dat hij het niet was. Omdat Waits het gevoel had dat dit een niet-goedgekeurde kopie was van zijn beroemde vocale stijl, sleepte hij het bedrijf voor de rechter en won. De rechtbank beval Frito-Lay om hem $2,5 miljoen te betalen.

1 Zijn netto waarde en jaarinkomen

Dankzij een voortdurend groeiende cult-aanhang die nog steeds zijn albums koopt en een succesvolle acteercarrière, zit Waits nu op $ 25 miljoen en verdient hij naar verluidt $ 6 miljoen per jaar aan albumverkopen en filmrestanten. Waits schreef ook de scores voor meerdere films zoals Coppola's One From The Heart, waarmee Waits een Oscar-nominatie kreeg. Terwijl fans vandaag speculeren of ze nog een album van de mysterieuze muzikale legende zullen krijgen, kan niets het feit veranderen dat hij een indrukwekkende erfenis heeft.

Aanbevolen: