Dit is wat transkomieken hebben gezegd over Dave Chappelle

Inhoudsopgave:

Dit is wat transkomieken hebben gezegd over Dave Chappelle
Dit is wat transkomieken hebben gezegd over Dave Chappelle
Anonim

Sinds Dave Chappelle's special The Closer vorige maand op Netflix verscheen, staat het internet in vuur en vlam met terugslag en commentaar, gevolgd door terugslag over het commentaar, gevolgd door commentaar over het verzet, gevolgd door… nou, jij krijg de foto. Dave Chappelle, ooit de koning van zijn generatie comedy, verdiende zijn plek in de canon met edgy comedy die op alle juiste manieren subversief was; hij sloeg naar boven, niet naar beneden, hekelde machtsstructuren en gebruikte briljante grappen en scherpe observaties om de machthebbers te spiesen.

Zijn beroemdste sketch, uitgezonden in de eerste aflevering van zijn populaire Comedy Central-show in 2003, is er een waarin hij Clayton Bigsby speelt, een blinde blanke supremacist… die niet weet dat hij zwart is. Velen beschouwen dit als een voorbeeld van Dave Chappelle op zijn best. Maar een uitgebreid deel van zijn nieuwe routine gebruikt gender-essentialistische retoriek als springplank om transgenders, een toch al gemarginaliseerde gemeenschap die voortdurend wordt geconfronteerd met sociale, juridische en medische discriminatie, door te spitten. En zijn verdediging van zijn special, als reactie op het verzet, deed hem ook geen dienst. Tegenwoordig zijn er meer trans-comedianten dan ooit, en hun stemmen zijn waardevol. We kunnen naar hun ervaringen luisteren en manieren vinden om die klap om de status-quo opnieuw uit te lachen in plaats van om enkele van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Hier zijn transcomedianten die nadenken over hoe de special van Dave Chappelle hen heeft beïnvloed - en vergeet niet om ook naar hun werk te kijken!

6 Dahlia Belle zegt dat zijn grappen zijn onverdraagzaamheid weerspiegelen

Portland stand-up Dahlia Belle zei dat de grappen van Dave Chappelle over transgenders "alleen maar zijn eigen intolerantie weerspiegelen". Ze legt uit: "Een grap mag alleen zo beledigend zijn als nodig is en als het beledigend moet zijn, moet het grappiger zijn dan beledigend. Niemand zou meer beledigd weg moeten komen van een grap dan dat hij vermaakt wordt. Dat is wat het een grap maakt." Ze verwijst naar dit giftige soort komedie als "edgelord comedy" en legt uit dat het vaak geworteld is in woede en meestal gericht is op een of andere groep.

5 Nat Puff roept zijn hypocrisie op

Seattle-comic Nat Puff had een scherp punt toen ze een van Dave Chappelle's oude regels gebruikte om op zijn hypocrisie te wijzen. Hij zei ooit: "Het ergste om iemand te noemen is 'gek'. Het is minachtend: 'Ik begrijp deze persoon niet, dus ze zijn gek.' Het is bullshit. Omdat mensen niet gek zijn. Het zijn sterke mensen. Misschien is de omgeving een beetje ziek." Dit klinkt absoluut niet als de man die we vandaag in The Closer zien. Nat Puff zei verder: "Ik wil Dave Chappelle zo graag mogen. Maar als hij over de transgemeenschap praat, heeft hij het niet over hen, hij spreekt zich tegen hen uit. En dat is het verschil tussen iets grappigs zeggen over de transgemeenschap en iets beledigends zeggen over de transgemeenschap."

4 Jaye McBride voelde zich teleurgesteld en verslagen

Jaye McBride, een stand-up in New York, bewonderde Dave Chappelle, maar ze vond zijn nieuwe speciale "[zondebok] transgenders" en beschuldigde hen in feite van hun eigen discriminatie. Ze zei dat ze zeker gelooft dat er ruimte is voor hetero's om grappen te schrijven over transgenders die werken en grappig zijn voor iedereen, maar ze "kunnen niet komen uit een plaats van gebrek aan respect." Ze zei: "Ik weet dat [Chappelle] zegt dat hij niet neersloeg -- hij slaat absoluut neer. Als je dit gemene standpunt inneemt tegen een minderheid, ongeacht wie de minderheid is of wie je bent, komt het gewoon af als verkeerd."

3 Nori Reed nam een lichtere aanpak

Los Angeles-comic Nori Reed grapte op Twitter: "Hannah Gadsby moeten verdedigen is het ergste wat Dave Chappelle heeft gedaan om trans mensen te beschermen." Ze verwijst naar de valse dichotomie tussen Dave Chappelle, die wordt gezien als een aanstootgevende komedie, en Hannah Gadsby, een lesbische stand-up die furore heeft gemaakt door haar komedie te gebruiken om de waarheid tegen de macht te spreken. Hannah Gadsby wordt door sommigen als een beetje sullig beschouwd, en Nori Reeds luchtige kijk bewijst dat je grappen kunt maken over LGBTQ-individuen net zoals je kunt over iemand anders, maar ze als een groep afzetten is veel schadelijker.

2 Jes Tom zegt dat ze zichzelf proberen te beschermen

New Yorkse komiek Jes Tom zei in een tweet dat ze natuurlijk geraakt zijn door de special van Dave Chappelle. "Als ik er niet over praat, is het niet omdat ik onaangetast ben, het is omdat ik mijn ene zachte en kostbare hart probeer te beschermen". Ze zijn berucht omdat ze hun trans-ervaring gebruiken als voer voor hun standup-routines en geven een goed voorbeeld van hoe ze dit constructief en louterend kunnen doen.

1 Grace Freud zegt dat Netflix speciale aanbiedingen voor transgenders moet geven

Comedian Grace Freud heeft het misschien het beste verwoord toen ze tweette: "Ik denk niet dat Netflix de special zou moeten trekken. Ik vind dat ze specials moeten geven aan transstrips. En ik denk dat ze ze goed moeten betalen." Aan welke kant van de Dave Chappelle-controverse je ook v alt, dit is een geweldige maatregel waar we allemaal achter zouden moeten kunnen staan.

Aanbevolen: