10 feiten die je misschien niet weet over de Paralympics

Inhoudsopgave:

10 feiten die je misschien niet weet over de Paralympics
10 feiten die je misschien niet weet over de Paralympics
Anonim

De Paralympics is een reeks multisportevenementen waarbij gehandicapte atleten van over de hele wereld betrokken zijn. Het is een Olympische Spelen speciaal voor gehandicapte atleten en atleten met elk type handicap kunnen meedoen. De Paralympische Spelen beginnen meestal een paar weken na de Olympische Spelen en duren bijna twee weken. Aangezien de meeste valide atleten deelnemen aan de Olympische Spelen, geven de Paralympics gehandicapte atleten de kans om de wereld te laten zien wat ze kunnen en hun dromen na te jagen.

Er zijn een paar gehandicapte atleten die ook aan de Olympische Spelen hebben deelgenomen, maar de Olympische Spelen kunnen het hen soms moeilijk maken om deel te nemen en totdat de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen samenkomen in één (als ze dat ooit doen), gehandicapte atleten zal moeten deelnemen aan de Paralympische Spelen. Hier zijn 10 feiten die je misschien niet weet over de Paralympische Spelen.

10 De eerste Paralympische Spelen waren in Rome in 1960

De eerste Paralympische Spelen vonden ongeveer 64 jaar na de oprichting van de Olympische Spelen plaats. De eerste Olympische Spelen waren in 1896 in Athene, Griekenland en decennia later werden de Paralympische Spelen geboren. Volgens Nestlé Cereals: “De eerste Paralympische Spelen werden in 1960 in Rome gehouden, naast de Olympische Spelen. Hoewel toen nog bekend als de International Stoke Mandeville Games, leefde de Paralympische geest al in elk van de 400 atleten uit 23 landen die aan verschillende sporten deelnamen.”

9 Het begon als een activiteit voor gehandicapte veteranen

Na de Tweede Wereldoorlog creëerde een neurochirurg genaamd Dr. Ludwig Guttman een centrum voor ruggenmergletsel in het Stoke Mandeville Hospital in Buckinghamshire voor gehandicapte veteranen. Dr. Guttman kwam op het idee voor de rolstoelspelen, waar de veteranen in hun rolstoel zouden sporten en dat idee veranderde in de Paralympics. Volgens Nestlé Cereals: "Wat begon als een rolstoelwedstrijd op het ziekenhuisterrein, bedoeld om soldaten te helpen herstellen van hun verwondingen, veranderde al snel in een nationaal evenement dat de internationale gemeenschap inspireerde en de aandacht trok van het comité van de Olympische Spelen."

8 gehandicapte atleten namen deel aan de Olympische Spelen voordat de Paralympics werden opgericht (en doen dat nu nog steeds)

Voordat de Paralympische Spelen werden opgericht, waren het vooral valide atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen. Gehandicapte atleten kregen niet de kans om deel te nemen. Maar dat veranderde in 1904 toen de eerste gehandicapte atleet meedeed aan de spelen. “George Eyser, een Duits-Amerikaanse turner, was de eerste gehandicapte atleet die meedeed aan de Olympische Zomerspelen in 1904. Hoewel hij een houten prothese gebruikte in plaats van zijn linkerbeen, won hij drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille, in slechts één dag van evenementen, volgens Sports Aspire. Er zijn sindsdien andere gehandicapte atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen, maar dat zijn er nog niet zoveel.

7 Het woord "Paralympics" heeft een speciale betekenis

Sommige mensen denken misschien dat het woord 'Paralympics' een combinatie is van 'paralysis' en 'Olympics' samen. Maar daar komt het woord niet vandaan. “Het markeert wel de diepe verbondenheid met de Olympische spelen. 'Paralympics' komt van het Griekse voorzetsel 'para' wat 'langs' betekent - het is het evenement dat naast de Olympische Spelen loopt', aldus Nestlé Cereals. De Paralympische Spelen zijn zo'n beetje een tweede Olympische Spelen speciaal voor gehandicapte atleten.

6 Het Paralympische symbool heeft ook een speciale betekenis

Het Paralympische symbool is anders dan het Olympische symbool en heeft zijn eigen speciale betekenis. “Terwijl de Olympische Spelen de Olympische ringen hebben, heeft de Paralympische Spelen drie symbolen. Three Agitos bestaat uit drie kleuren: rood, blauw en groen. Agitos betekent 'ik beweeg' in het Latijn en het symboliseert de atletische 'geest in beweging' , aldus Nestlé Cereals. Het Olympische symbool vertegenwoordigt de wereld die samenkomt en het Paralympische symbool vertegenwoordigt de geest van een atleet - beiden vertegenwoordigen de mooie dingen die voortkomen uit de spelen.

5 Elke paralympische atleet belichaamt vier kernwaarden

De Paralympische atleten zijn niet zomaar atleten, ze zijn de beste ter wereld. En om de beste te worden, moeten ze bepaalde kernwaarden belichamen. Volgens Nestlé Cereals: Het transformeren van attitudes, het slechten van barrières en het inspireren van generaties mensen over de hele wereld is niet eenvoudig. Maar de Paralympische Spelen hebben het keer op keer gedaan. Dat komt omdat elke atleet ernaar streeft om vier belangrijke waarden te belichamen die de Paralympische competitie hebben bepaald: moed, vastberadenheid, inspiratie en gelijkheid.

4 De gouden medailles zijn niet echt goud

Tenzij je heel, heel goed kijkt, zou je niet kunnen zeggen dat de gouden medailles waar elke atleet naar streeft, geen echt goud zijn. Het zijn eigenlijk zilveren medailles bedekt met goud en dit jaar zijn ze gemaakt van gerecyclede materialen. Volgens Nestlé Cereals: Een interessant Paralympisch feit is dat voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2021 elke medaille volledig is gegoten uit metaal dat is gewonnen uit gerecyclede consumentenelektronica, wat de eerste keer is dat het publiek proactief betrokken is geweest bij het doneren van elektronische apparaten gebruikt om de Olympische en Paralympische medailles te maken.”

3 Het International Paralympic Committee (IPC) regeert de Paralympics

Bijna dertig jaar nadat de Paralympics debuteerden, werd er een commissie gevormd om de spelen te helpen organiseren en besturen. “Het IPC werd in 1989 opgericht met een inspirerende missie: 'paralympische atleten in staat stellen sportieve uitmuntendheid te bereiken en de wereld te inspireren en te prikkelen' , aldus Nestlé Cereals. De commissie organiseert 26 verschillende wedstrijden (22 in de winter en 6 in de zomer) vanuit het hoofdkantoor in Bonn, Duitsland voor elke Paralympische Spelen.

2 Er zijn 22 verschillende sporten in de spellen van dit jaar

De Paralympische Spelen van dit jaar zullen er een beetje anders uitzien. Er zullen twee nieuwe sporten zijn waarin atleten zullen strijden en in totaal 22 verschillende sporten gedurende de hele competitie. Volgens Nestlé Cereals: Er zullen 22 Paralympische sporten zijn om naar uit te kijken op de Paralympische Spelen van Tokyo in 2021, waaronder boogschieten, roeien, zwemmen, atletiek en judo en de nieuwe sporten badminton en taekwondo.”

1 De laatste Paralympische Spelen in Rio braken tv-records

Vorig jaar keken mensen meer dan ooit naar de Paralympics. “Het was een monumentaal jaar voor de Paralympische Spelen in Rio, aangezien de Spelen in meer dan 150 landen werden uitgezonden en meer kijkers trokken dan ooit tevoren. Volgens het International Paralympic Committee (IPC) bereikten de Spelen van 2016 een tv-publiek van meer dan 4,1 miljard mensen. Dit was een stijging van 7% ten opzichte van de 3,8 miljard mensen die naar het evenement in Londen 2012 keken”, aldus Nestlé Cereals. Met twee nieuwe sporten en de spelen die een jaar worden uitgesteld, zullen de Paralympics dit jaar misschien nog meer kijkers trekken en de records opnieuw breken.

Aanbevolen: