De waarheid over het casten van 'vrienden

Inhoudsopgave:

De waarheid over het casten van 'vrienden
De waarheid over het casten van 'vrienden
Anonim

De cast van Friends is alles! Hoewel de ingewikkelde verteltechnieken die werden gebruikt in briljante afleveringen zoals "The One Where Everybody Finds Out" en zelfs de beste Thanksgiving-aflevering de show maakten tot wat het was, was het de cast die het verhoogde. Hoewel we niet echt weten of de castleden, zoals Matt LeBlanc en Matthew Perry, nog steeds zo hecht zijn als toen ze de show opnamen, is de chemie die ze hadden tijdens de productie voelbaar.

Natuurlijk is de chemie in de show ook te danken aan de talenten van Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow en David Schwimmer. Dankzij een uitstekende mondelinge geschiedenis van de oprichting van Friends door Vanity Fair, hebben we veel geleerd over de casting van deze iconische sitcom. En de waarheid is… het was VEEL ingewikkelder om deze zes geweldige acteurs samen te voegen dan het leek.

Het casten van Monica en Chandler waren de eerste stukjes van de puzzel

De pilot voor Friends verkopen was alles. En een deel van de verkoop ervan betekende het casten van de best mogelijke acteurs voor de rollen van Monica, Chandler, Ross, Rachel, Phoebe en Joey. Terwijl showmakers Marta Kauffman en David Crane de legendarische sitcom-regisseur Jim Burrows in hun hoek hadden, moesten ze ervoor zorgen dat ze de juiste gezichten vonden om hun show te lanceren.

"Het was een fascinerende castingervaring", vertelde Marta Kauffman aan Vanity Fair. "Een van de eerste acteurs op onze lijst was Matthew Perry die Chandler speelde, maar hij deed een show genaamd LAX 2194 [een Fox-piloot], dus hij was niet beschikbaar. We hebben andere mensen binnengehaald."

Hoewel ze er zeker van waren dat Chandler de gemakkelijkste rol zou zijn om te casten, konden ze eigenlijk niemand vinden die grappig, sarcastisch en uiteindelijk sympathiek kon zijn. De enige persoon die in de buurt kwam, was een acteur genaamd Craig Bierko … die eigenlijk door Matthew Perry zelf werd gecoacht voor de rol. Maar Craig gaf het project door.

"God zij dank!" voormalig NBC-directeur Warren Littlefield zei dat Craig Bierko het project doorgaf. "Er was iets Snidely Whiplash aan Craig Bierko. Hij leek veel woede te hebben, meer een man die je graag haat."

Uiteindelijk accepteerden Marta en David Matthew in een tweede positie, wat betekent dat hij alleen in de show zou worden gecast als zijn eerdere toewijding aan de Fox-piloot niet doorging… Dat is natuurlijk precies wat er gebeurde.

Wat Courteney Cox betreft, ze kreeg oorspronkelijk de rol van Rachel aangeboden. Maar ze wilde ook Monica spelen. Van alle castleden kenden mensen Courteney het meest. Ze was in de succesvolle videoclip "Dancing in the Dark" en in een aantal andere kleine shows geweest. Hollywood wist dat ze ergens heen zou gaan, dus Marta en David moesten haar hebben.

"Toen we de rol oorspronkelijk schreven, hadden we de stem van Janeane Garofalo in ons hoofd", zei mede-bedenker David Crane. "Donkerder en scherper en scherper, en Courteney heeft er een hele reeks andere kleuren aan toegevoegd."

Toen kwamen Joey en Rachel

David Crane en Marta Kauffman besloten om twee acteurs voor Joey in te schakelen. Beide acteurs waren redelijk gevestigde namen in de sitcomwereld, dus ze werden vaak voor verschillende projecten uitgebracht. Maar ze waren allesbehalve mainstream. Maar een van die acteurs was Matt LeBlanc. In feite was Friends de vierde serie van Matt… maar verreweg zijn grootste.

Een deel van hoe Matt de rol van Joey kreeg, was dat hij de avond ervoor uitging om te drinken en viel en zijn neus stootte. Dus moest hij het verhaal natuurlijk de volgende ochtend in de auditieruimte aan Marta en David uitleggen. Matt's hervertelling van het verhaal had Marta in de steek gelaten en het heeft haar uiteindelijk voor zich gewonnen.

Het zette ook de toon voor een verschuiving in het personage…

"Joey was nooit dom toen we de show gooiden", zei David Crane. "Hij was niet dom totdat we de piloot neerschoten, en iemand zei: 'Matt speelt heel goed dom.'"

Wat Jennifer Aniston betreft, NBC probeerde haar al eeuwen in een serie te krijgen. Ze was tenslotte een grote opkomende naam die nog niet in de mainstream was doorgebroken. NBC wilde daar graag de eer voor opeisen. Dit is de reden waarom ze haar in een spin-offserie van Ferris Buller's Day Off wierpen die uiteindelijk crashte en verbrandde.

Maar NBC-topman Warren Littlefield kreeg toevallig het idee om Jennifer voor Friends te pushen.

"Op een avond kwam ik Jennifer tegen toen ik mijn auto aan het vergassen was op Sunset Boulevard in Hollywood", legt Warren uit. "Ze vroeg me: 'Zal het ooit gebeuren voor mij?' God, ik wilde het. Het kon me niet schelen wat er voor nodig was, dit was de rol voor haar."

"Rachel was de rol die het moeilijkst te casten was", beweerde Marta Kauffman. "Jennifer Aniston kwam binnen en ze was in een show die in de lucht was - Muddling Through [op CBS]."

Dus, ze deden auditie voor meer acteurs voor de rol, aangezien Jennifer al toegewijd was aan een show… Maar niemand kon het idee om Jennifer Aniston als Rachel te casten omverwerpen. Dus, net als Matthew Perry, wierpen ze haar op een tweede positie… Dit was een zeer dure gok gezien het feit dat CBS graag Jennifer wilde laten werken aan hun stervende show.

Na wat meer smeken en wat strateeg tegenprogramma's van NBC, slaagden ze erin om Jennifer's CBS-show te 'killen'. Daarna was ze vrij om Friends te doen.

Eindelijk, Phoebe en Ross

Volgens het Vanity Fair-artikel was Phoebe het gemakkelijkst te casten. Toen Lisa Kudrow de kamer binnenkwam, bezat ze het personage! Hoewel ze dacht dat ze beter bij Rachel paste, waren Marta en David er zeker van dat ze ideaal was voor Phoebe.

Destijds stond Lisa bekend om haar werk aan Mad About You, dus NBC kende haar goed. Maar de vriend van David Crane, Jeffrey Klarik (die later lid werd van het creatieve team van Friends) was een schrijver over Mad About You, dus zo denkt Lisa dat ze voor Friends is geroepen.

Ross was het laatste stukje van de puzzel.

David Schwimmer had eerder auditie gedaan voor Marta, maar voor een andere show. En sindsdien is hij in hun gedachten gebleven. David maakte ook naam in de weerwereld, dus er was veel vraag naar hem. Dit is de reden waarom zijn agent tegen NBC vocht om hem een hoger salaris te geven toen hij op Friends werd gecast.

Aanbevolen: