Zou het personage 'That '70s Show' van Wilmer Valderrama vandaag als ongepast worden beschouwd?

Zou het personage 'That '70s Show' van Wilmer Valderrama vandaag als ongepast worden beschouwd?
Zou het personage 'That '70s Show' van Wilmer Valderrama vandaag als ongepast worden beschouwd?
Anonim

Veel tv-programma's zijn succesvol geworden, niet alleen ondanks dat ze ongepast zijn, maar gedeeltelijk vanwege hun ongepastheid. Shows als 'Family Guy' en 'South Park' komen in me op als kijkers kijken naar shows die graag grappen maken ten koste van praktisch iedereen.

Dat gezegd hebbende, sommige tv-programma's passen in die niche, en het is begrijpelijk gezien hun beoogde publiek. Aan de andere kant zijn sitcoms zoals 'That '70s Show', shows die beweren geschikt te zijn voor een tienerpubliek - de officiële beoordeling is TV-14, per IMDb - die op een aantal manieren echt de grens overschrijden.

Natuurlijk begon Wilmer Valderrama met acteren in 'That '70s Show' toen hij op de middelbare school zat, dus hij was nog niet helemaal volwassen. En de show, die pas zijn tweede tv-optreden ooit was, leverde hem praktisch wereldwijde bekendheid op. Maar acht jaar later eindigde de show en nu is Fez geschiedenis.

Sommige fans vinden het maar goed dat Fez niet meer op prime time TV is - omdat het personage absoluut niet goed ouder is geworden.

Een deel van het probleem is de uitbeelding van Fez als een bijna naamloze (zijn naam is een woordspeling op een acroniem voor 'buitenlandse uitwisselingsstudent') uitwisselingsstudent wiens achtergrond nooit volledig wordt uitgelegd, zegt Vox. Het is de bedoeling dat hij een immigrant uitbeeldt, maar door een handvol eigenschappen is hij het mikpunt van grappen in plaats van een levensecht personage.

Hij heeft bijvoorbeeld een lisp (die nooit wordt uitgelegd) die bedoeld is om hem dom en stompzinnig te laten klinken. Natuurlijk is het personage van Ashton Kutcher, Kelso, ook behoorlijk dicht, hoewel Ashton dat niet in het echte leven is.

Maar er is ook het feit dat Fez gewoon een enge kerel is, de meisjes bespioneert via hun kasten en flirt met zo ongeveer alles wat loopt. Er zijn een paar problemen met Fez die de hedendaagse producenten en scenarioschrijvers waarschijnlijk doen ineenkrimpen, en zelfs sommige voormalige fans zijn niet echt onder de indruk.

Zoals Vox uitlegt, is het immigrantenaspect een van de grootste problemen met het personage van Wilmer in 'That '70s Show'. Net als andere shows van zijn tijd, beschouwde de sitcom Fez als een buitenstaander, maakte hem dom en sociaal onhandig, en zorgde ervoor dat hij zich echt op meisjes concentreerde en eigenlijk niets anders (behalve snoep).

Het was een simpel geval van het ontginnen van "materiaal van stereotypen", zegt Vox, wat een probleem op zich was.

Maar wat betreft spionage en algemene griezeligheid? Dat zou vandaag ook niet vliegen - tenzij het een voorbeeld was van wat je niet moet doen, zoals in de populaire Netflix-show 'You'.

En dat is echt waar het om draait bij het karakter van Fez; sociale verantwoordelijkheid zegt tegenwoordig dat schrijvers en producenten geen personages mogen creëren die de rechten van anderen schenden of minderheidsgroepen marginaliseren. En Fez doet beide dingen, hoewel het uitbeelden van het personage duidelijk de carrière van Valderrama - of het vermogen - in het minst niet schaadde.

Aanbevolen: