Kan 'Die Hard' echt als een kerstfilm worden beschouwd?

Inhoudsopgave:

Kan 'Die Hard' echt als een kerstfilm worden beschouwd?
Kan 'Die Hard' echt als een kerstfilm worden beschouwd?
Anonim

Tijdens de feestdagen zijn er allerlei soorten kerstfilms die je zou kunnen kijken met de mensen in je leven. Elf, It's A Wonderful Life, en de film die ijzige harten in slush kan veranderen, Love Actually, zijn slechts een paar van die films waar je op zou kunnen afstemmen.

Maar hoe zit het met Die Hard? Er zijn veel mensen die dit classificeren als een kerstfilm, maar kan het echt als zodanig worden beschouwd. Het is een goede film, en misschien wel het beste dat Bruce Willis, voormalig A-lister, ooit heeft gedaan, maar is het echt een feestelijke klassieker?

Dit is een onderwerp dat woedt sinds de release van de film in 1988 en heeft waarschijnlijk veel koppels verdeeld omdat ze ruzie hadden over wat ze op kerstavond moesten kijken. Er is geen definitief antwoord, omdat het er grotendeels op neerkomt aan welke kant van het feestelijke hek je zit, maar laten we proberen beide kanten van het argument tegen elkaar af te wegen.

Yippee Ki Yay: 'Die Hard' is een kerstfilm

Kerst Die Hard
Kerst Die Hard

Een van de redenen waarom mensen Die Hard als een kerstfilm beschouwen, is de setting. Het vindt plaats tijdens kerstavond terwijl de medewerkers van Nakatomi Plaza genieten van een kerstfeest. Ja, hun feest wordt afgebroken door Alan Rickman en zijn leger van terroristen, maar dit geldt voor de meeste kerstfeesten, aangezien poortcrashers van een of andere vorm altijd hun opwachting lijken te maken.

Dan is er de soundtrack. Al heel vroeg in de film worden er talloze feestelijke favorieten op de achtergrond gespeeld. Jingle Bells, Winter Wonderland en Let It Snow zijn slechts enkele van de kerstliedjes die worden gespeeld, en ze zullen je gegarandeerd dat warme, feestelijke gevoel geven, zelfs als de aanblik van Bruce Willis die rondrent in een vest dat niet doet!

De film bevat ook wat als een kerstwonder zou kunnen worden beschouwd, zij het van de actiefilmvariant. Hoewel er geen feeën op magische wijze verschijnen om de wensen van mensen te vervullen, is er de aanblik van Bruce Willis die in zijn eentje talloze slechteriken neerha alt! Hij neemt het op tegen ongelooflijke kansen, en keer op keer overleeft hij het! Hoe wonderbaarlijk is dat?

De film heeft ook een happy end, zoals elke goede kerstfilm zou moeten doen. Het personage van Bruce Willis, John McClane, ha alt de terroristen neer, duwt panto-schurk Alan Rickman uit een raam en wordt eindelijk herenigd met zijn vrouw. Wat een hartverwarmer! Let It Snow speelt zich dan af over de aftiteling en we worden eraan herinnerd dat, ondanks al het bloedvergieten dat voorafging, het nog steeds Kerstmis is!

En als je verder bewijs wilt dat Die Hard een kerstfilm is, hoeven we alleen maar de woorden van de regisseur zelf, John McTiernan, in overweging te nemen. Zoals geciteerd in een artikel op Cnet, heeft hij gezegd dat hij inspiratie putte uit de eeuwige kerstfilm, It's A Wonderful Life! Hoezo? Wel, hij heeft gezegd dat John McClane in wezen een actiefilmvariant is op George Bailey, de kleine stadsheld gespeeld door James Stewart in die feestelijke klassieker uit 1947. McTiernan zei dat hij "een film wilde waarin de held een echt mens was, en de mensen met autoriteit -- alle belangrijke mensen -- werden afgeschilderd als een beetje dwaas."

Dus daar hebben we het: Die Hard is een kerstfilm. Of is het? Laten we, ondanks het klatergoud en de glitter aan de oppervlakte, eens wat dieper kijken naar waarom de feestelijke referenties nogal dun zijn.

Yippe Ki Nay: 'Die Hard' is geen kerstfilm

Die Hard Geweld
Die Hard Geweld

Ok, er zijn dus traditionele feestliedjes op de soundtrack, en het speelt zich af op kerstavond, maar moeten we echt geloven dat Die Hard een kerstfilm is? Ondanks de bewering van de regisseur dat hij zich liet inspireren door It's A Wonderful Life, lijken de twee films nauwelijks op elkaar. We kunnen ons niet herinneren dat George Bailey door de stad Bedford Falls rende met een Beretta 92F-pistool! En we kunnen ons ook niet herinneren dat John McClane erover nadacht hoe zijn leven eruit had kunnen zien als hij nooit had bestaan! Hij had het veel te druk met het neermaaien van terroristen!

De film is ook erg gewelddadig. En hoewel we Home Alone kennen, kan een andere filmset tijdens Kerstmis ook van hetzelfde worden beschuldigd, in ieder geval bevat de Macauley Culkin-klassieker geen tonnen van het rode spul. Het geweld in die film is cartoonesk, terwijl het geweld in Die Hard smerig en bloederig is.

Het is ook vermeldenswaard dat de film een zomerrelease kreeg, dus het feit dat deze niet in december werd uitgebracht, zou een andere reden kunnen zijn waarom het geen kerstfilm is.

En waar is de kerstsfeer? Ondanks het gelukkige einde voor McClane en zijn vrouw, is de film nog steeds vrijwel verstoken van liefde, hoop en vreugde, de ingrediënten die vertegenwoordigen wat de kerstgeest zou moeten zijn. Er is ook geen goede wil voor alle mannen, aangezien de meeste mannen in de film op steeds inventievere manieren worden uitgewist door McClane! De Will Ferrell-klassieker Elf was bijna een veel donkerdere film, maar de opname van scènes die de kerstsfeer oproepen, behoedde het voor iets veel minder magisch. Maar er is weinig bewijs van de kerstsfeer in Die Hard.

Dus, is 'Die Hard' een kerstfilm?

Nou, dat is aan jou om te beslissen. De filmster, Bruce Willis, denkt schijnbaar niet dat het een kerstfilm is. In een comedy-roast leek hij het debat voor eens en voor altijd te beslechten door te zeggen: "Die Hard is geen kerstfilm. Het is een verdomde Bruce Willis-film."

Maar er zijn mensen die het niet met hem eens zijn, inclusief de regisseur van de film! Dus, wat moeten we geloven? Nou, geloof wat je wilt. Het is nog steeds een geweldige film, wat je ook beslist, en je kunt er op elk moment van het jaar van genieten, inclusief Kerstmis.

Aanbevolen: