Waarom The Queen's Gambit Anya Taylor-Joy op een emotionele achtbaan achterliet

Inhoudsopgave:

Waarom The Queen's Gambit Anya Taylor-Joy op een emotionele achtbaan achterliet
Waarom The Queen's Gambit Anya Taylor-Joy op een emotionele achtbaan achterliet
Anonim

Ze trok misschien voor het eerst de aandacht van mensen in de film The Witch uit 2015, maar Anya Taylor-Joy werd aantoonbaar naar het sterrendom gekatapulteerd nadat ze in de Netflix miniserie The Queen's Gambit speelde (vreemd genoeg gaf ze bijna het acteren op voordat ze de hoofdrol kreeg). In de serie speelde de actrice een verweesd schaakwonder dat verslaafd raakt aan voorgeschreven medicijnen.

Taylor-Joy kreeg lovende kritieken voor haar optreden in de serie. Buiten medeweten van velen, onderging ze echter ook een emotionele beproeving tijdens het uitbeelden van het personage.

Ze nam het personage meteen over

Zelfs voordat ze de rol kreeg, begreep Taylor-Joy meteen waar Beth Harmon over ging. Het zijn tenslotte allebei gepassioneerde vrouwen en de actrice kon begrijpen dat je alles aan één doel wilde wijden. "De manier waarop Beth over schaken denkt, is eigenlijk precies hoe ik over mijn kunst denk", legde Taylor-Joy uit terwijl hij met Observer sprak. “Letterlijk, ik adem het, ik denk er de hele tijd aan, het is het ding dat me het meest opwindt. Ik ben absoluut nerd over wat ik doe.”

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van W alter Tevis uit 1983 en toen hij het las, kwam Taylor-Joy er ook snel achter dat het verhaal niet echt om schaken draait. En de actrice zei hetzelfde toen ze een ontmoeting had met co-maker van de serie Scott Frank.

“Allereerst rende ik naar de ontmoeting met Scott. Ik ren niet, dat is niet iets dat ik echt doe, maar ik rende naar die vergadering zodra ik het boek uit had, omdat ik zo opgewonden was en ik haar zo meteen kende, herinnerde Taylor Joy zich tijdens een interview met Deadline. “En het eerste wat ik tegen Scott schreeuwde aan de andere kant van het restaurant was: ‘Het gaat niet om schaken. Het gaat over eenzaamheid en proberen je plek te vinden en de prijs van genialiteit, en wat het is om die ander te zijn en proberen je wereld daarin te vinden.'”

Met alles wat ze leerde, realiseerde Taylor-Joy zich ook dat ze de rol heel graag wilde. “En ja, ik was wanhopig om dit verhaal te vertellen. Ik werd meteen verliefd op haar en ik dacht echt dat ik het goed kon doen.” Taylor-Joy ging erin en wist ook dat het haar allemaal zou kosten om het soort prestaties te leveren dat de serie nodig heeft. Ze zei zelfs tegen Vanity Fair: "De tweede keer dat ik het boek dichtsloeg, drong het tot me door dat ik dit personage zoveel van mezelf moet geven om het verhaal goed te vertellen."

Hoe het koninginnengambiet een 'psychologische oorlogsvoering' werd voor Anya Taylor-Joy

Het uitbeelden van een onrustig hoofdpersonage in een serie was een hele uitdaging voor Taylor-Joy. Behalve dat je goed moest leren schaken, waren er enkele aspecten van het personage die te dicht bij huis lagen."Ze is een stem die ik al heel lang in mijn hoofd en in mijn leven heb", legde de actrice uit. “Er waren een aantal scènes die zo dicht bij het bot waren. Het waren ervaringen die ik had gehad, of waarvan ik getuige was geweest en het was zo echt.”

Tegelijkertijd had ze ook te maken met een hectisch productieschema, waarbij meerdere projecten tegelijk betrokken waren. Hierdoor raakte de actrice uitgeput, waardoor ze emotioneel kwetsbaarder werd dan ze had verwacht. "Ik had back-to-back aan twee projecten gewerkt met een vrije dag ertussen, dus tegen de tijd dat ik de show begon te filmen, was ik uitgeput en had ik geen energie om een barrière op te werpen", legde Taylor-Joy uit tijdens een virtueel rondetafelgesprek met andere dramaactrices (waaronder Elizabeth Olsen, Gillian Anderson en Cynthia Erivo) voor The Hollywood Reporter. Ze moest toen leren haar eigen emoties te onderscheiden van die van Beth.

“En dat was in potentie het moeilijkste aan de show, want het was een geweldige ervaring als acteur om niet naar enige emotie te hoeven grijpen, maar dan moet je ook door de psychologische oorlogsvoering van uitzoeken: 'Waarom voel ik me 's ochtends zo vreselijk?' Zoals, 'Wat gebeurt er?'", herinnert de actrice zich."En dan ga je, 'Oh, het zijn niet mijn gevoelens', maar ik moet er de hele dag in zitten en ik moet me voldoende bewust zijn om te gaan, 'Je bent niet depressief, het personage is depressief, en op een gegeven moment dat zal je verlaten.'”

En hoewel de rol haar in een emotionele achtbaan achterliet, worstelde Taylor-Joy ook om het personage achter te laten toen de productie voorbij was. Het lijkt erop dat ze er ook niet helemaal zeker van is of ze Beth zelfs vandaag helemaal heeft overwonnen. "Het is gecompliceerd. Ik weet het niet. Verschillende personages hebben verschillende rouwperiodes', aldus de actrice. "Sommigen gaan nooit echt weg. Ik heb het gevoel dat Beth een van die zal zijn.”

Vandaag speelt Taylor-Joy de hoofdrol in verschillende aankomende films. Dit omvat naar verluidt een culinaire horrorkomedie met Ralph Fiennes.

Aanbevolen: