Vaarwel Sarah Jane: de geliefde dokter die metgezel de perfecte aflevering krijgt

Inhoudsopgave:

Vaarwel Sarah Jane: de geliefde dokter die metgezel de perfecte aflevering krijgt
Vaarwel Sarah Jane: de geliefde dokter die metgezel de perfecte aflevering krijgt
Anonim

Het is 9 jaar geleden sinds het overlijden van Elisabeth Sladen, de actrice die Sarah Jane Smith speelde in Doctor Who en twee spin-off-series, waaronder The Sarah Jane Adventures, maar als troost voor de fans leefde het personage verder door Doctor Who-fanfictie en af en toe een officieel uitgebrachte publicatie.

Helaas is Sarah Jane niet meer, want showrunner Russel T. Davies heeft het laatste hoofdstuk van haar leven geschreven en uitgezonden, met de tranentrekkende epiloog die Farewell, Sarah Jane heet. Je hoeft niet ver te reizen om het te zien (in een tijdmachine in de vorm van een politiedoos of anderszins), want je kunt de video in dit artikel bekijken. Het is een passend afscheid van de typische Doctor Who-metgezel, en net als de vele Who-afleveringen die onze innerlijke nerd voedden, zal dit ook herinneringen oproepen aan de klassieke show, evenals herinneringen aan de prachtige Elisabeth Sladen die Sarah Jane zo goed belichaamde door talloze Doctor Who-afleveringen en twee ongelooflijke spin-off-series.

Sarah Jane Smith

Afbeelding
Afbeelding

Sarah Jane Smith was een van de beste vrouwelijke metgezellen op Doctor Who, en ze verlichtte het scherm vanaf haar allereerste moment in de serie waarin ze samen met Jon Pertwee's Doctor optrad. Sluipend aan boord van zijn Tardis in de aflevering The Time Warrior, werd de moedige junior verslaggever een intergalactische avonturier toen ze zich bij deze incarnatie van de Doctor voegde tijdens een reeks avonturen, vechtend tegen dinosaurussen, gigantische spinnen en, natuurlijk, de Daleks. Haar tijd bij Pertwee was echter van korte duur, aangezien zijn tijd als de dokter ten einde liep.

Doctor Who-schrijvers speelden met onze emoties en die van het personage toen ze gedwongen werd om in tranen afscheid te nemen van Pertwee's Doctor na een vervelende dosis straling in de aflevering, Planet Of the Spiders. 'Een traan, Sarah Jane?' Zegt Pertwee's Doctor tegen de berooide metgezel, maar keert terug in geregenereerde vorm als Tom Baker, tot grote verbazing van Sarah Jane. Deze reïncarnatie van de Doctor, net als de metgezel die zich bij hem voegde, werd een geliefde toevoeging aan de serie, en in een perfect leven zouden ze jarenlang samen het scherm hebben gedeeld, tegen allerlei vijanden gevochten en het universum redden van keer op keer uitsterven.

Helaas was het na twee (en een beetje) seizoenen met Tom Baker tijd voor Sarah Jane om afscheid te nemen. Ze boog met de woorden "Vergeet me niet", in de serie uit 1976, The Hand of Fear, en we weten zeker dat hij dat nooit deed, en zoals fans van de klassieke series zullen getuigen, wij ook niet.

Sarah Jane's tijd met Doctor Who was een spannende, en in tegenstelling tot veel eerdere metgezellen van de serie, kon ze haar mannetje staan en vocht ze met lef en zelfvertrouwen tegen Daleks, Cybermen, Sontarans en meer. Toen ze de serie verliet, werd aangenomen dat we haar nooit meer zouden zien, maar dat deden we, aangezien het personage terugkeerde in de spin-off-serie K9 and Company, en jaren later in de toepasselijk getitelde School Reunion met de veel geregenereerde Doctor gespeeld door David Tennant. Tot verbazing van de dokter betrad ze opnieuw zijn wereld, maar slechts voor een korte tijd. Ze had haar eigen reizen om aan te beginnen, zij het aardgebonden, zoals we zagen in het kindertelevisiedrama (hoewel volwassenen erop afstemden), The Sarah Jane Adventures.

Vaarwel, Sarah Jane

En nu is er een einde gekomen aan de avonturen van Sarah Jane. Ze moesten wel, want het personage kon niet terugkeren zonder de prachtige vertolking van Elisabeth Sladen van de onverschrokken journalist/tijdreiziger/avonturier.

Russell T. Davies' uitzending voor het personage (zie hieronder) is een prachtig geschreven stuk dat optredens bevat van een aantal personages uit zowel Doctor Who als The Sarah Jane Adventures, die elk hun telefoon- vastgelegde scènes terwijl in lockdown. En waarom hebben ze het over Sarah Jane? Welnu, ze vertellen de gebeurtenissen rond de begrafenis van het personage, die typisch een buitenaardse invasie kenmerkt, evenals interacties met veel van de eerdere metgezellen uit de Doctor Who-series waar fans van de klassieke afleveringen maar al te bekend mee zullen zijn.

Het is een triest stuk om zeker te zijn. Tranen vloeien wanneer er woorden worden gesproken over Sarah Jane, en we zijn er zeker van dat deze behoorlijk oprecht zijn, aangezien de acteurs niet alleen afscheid namen van het fictieve personage, maar ook van hun goede vriend Elisabeth Sladen. Maar ondanks de hoge emotie zijn er ook gevoelens van vreugde, aangezien deze begrafenis (zoals alle goede begrafenissen zouden moeten zijn) een feestelijke is.

Er wordt veel liefde gedeeld voor het personage, met een gevoel van blijdschap dat ze een deel van elk van hun leven was geworden. We willen niet te veel in details treden, want je kunt de video zelf bekijken, maar zorg ervoor dat je een zakdoek bij de hand hebt, want terwijl je misschien lacht, zal je ook een traan laten voor een van de grootste personages en metgezellen die ooit het Doctor Who-universum sierden.

Een traan, beste lezer?

Aanbevolen: