De echte reden waarom Sir Alec Guinness 'Star Wars' haatte

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Sir Alec Guinness 'Star Wars' haatte
De echte reden waarom Sir Alec Guinness 'Star Wars' haatte
Anonim

Hoewel The original Star Wars misschien een van de films met de hoogste rangorde van George Lucas is, was het geen favoriet van Sir Alec Guinness. Die-hard fans van de originele trilogie weten heel goed dat de man achter Obi-Wan (Ben) Kenobi eigenlijk behoorlijk hard was in de films. Natuurlijk kwam Alec van een andere generatie en een andere manier van filmmaken dan Star Wars. Er was dus een behoorlijk deel van het elitisme in het spel. Maar de redenering van Alec om uiteindelijk de films te haten, is veel gevarieerder dan alleen dat.

Toen George Lucas Sir Alec Guinness benaderde om de mentor van Luke Skywalker te spelen, was hij al in enkele van zijn beroemdste films geweest. Dit omvat Doctor Zhivago, Lawrence of Arabia, To Paris With Love en zijn meesterwerk, The Bridge On The River Kwai. Hem aan boord krijgen zou enorm zijn voor George. En in Star Wars zijn werd uiteindelijk enorm voor Alec … en dat was een deel van het probleem …

Waarom Sir Alec Guinness echt een hekel had aan Star Wars en wat hem ervan overtuigde om het te maken

Tijdens een interview uit 1977 in de Parkinson Talkshow legde wijlen Sir Alec Guinness uit hoe hij voor het eerst werd gevraagd om Star Wars te maken door George Lucas zelf. Het verhaal onthult waarom hij aanvankelijk afwijzend stond tegenover het maken van de film en begint ook uit te leggen waarom hij er in zijn latere jaren zo boos op werd.

"[Star Wars] arriveerde als een script, ik was net een foto aan het afmaken in Hollywood, en er kwam een script op mijn kaptafel en ik hoorde dat het was afgeleverd door George Lucas. En ik dacht: 'Nou, dat is nogal indrukwekkend, want hij is een opkomende en zeer respectvolle jonge regisseur'. En toen ik het bezat en ontdekte dat het sciencefiction was, dacht ik: 'Oh, kruimels! Dit is niets voor mij.'"

Het lijkt erop dat Sir Alec Guinness een hekel had aan Star Wars door een echt gebrek aan respect voor het sciencefictiongenre. Natuurlijk heeft Alec uiteindelijk het script gelezen. Hoewel hij absoluut een hekel had aan de dialoog erin, gaf hij toe dat hij eraan vast zat en bleef hij de pagina omslaan. Zijn aanvankelijke interesse in het script werd aangewakkerd door een verlangen om te leren wat er is gebeurd. En hij wist dat hij George kon overhalen om een deel van de vreselijke dialoog te veranderen. Maar niemand kan zeggen dat dit genoeg was voor de Academy Award-winnende acteur om de rol van de wijze oude Jedi-ridder op zich te nemen.

Sir Alec Guinness slaagde er ook in om wat geld te verdienen aan de achterkant van zijn Star Wars-overeenkomst, waardoor het een stuk aantrekkelijker werd voor de veelgeprezen acteur. Dit betekende dat hij een deel van de enorme winsten aan de kassa pakte toen alles was gezegd en gedaan. Hij kreeg ook behoorlijk wat meer betaald dan zijn meestal onbekende co-sterren, waaronder Harrison Ford. Het lijdt dus geen twijfel dat het geld was dat hem echt overtuigde om deel te nemen aan de space-opera.

Hoewel Alec later de film vernielde, had hij er tijdens zijn interview in 1977 eigenlijk wel wat aardigs over te zeggen. Natuurlijk promootte hij de film en daarom had hij er alle belang bij om mensen er enthousiast over te maken.

"Het heeft een soort heerlijke frisheid… zoals een heerlijke frisse lucht. Toen ik uit de bioscoop kwam… dacht ik: 'Londen is een beetje ruig, en vies en een soort rotzooi, nietwaar? ' Omdat dit allemaal zo stimulerend was geweest."

Hoewel Alec niet helemaal begreep waarom mensen zo van de film hielden, kon hij zien dat het resoneerde. Daarom besloot hij terug te komen voor Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Zijn rol was iets meer uitgewerkt en hij kreeg veel meer geld betaald. Maar met al het geld kwam veel bekendheid… en dit is uiteindelijk waarom hij Star Wars haatte…

Sir Alec Guinness' afkeer van Star Wars groeide uit tot haat, hier is waarom

Hoewel Alec Star Wars jaren na de release heeft belazerd, heeft hij zijn opmerkingen altijd voorafgegaan door te beweren dat hij dankbaar was voor al het geld dat hij ermee verdiende. Maar het is waar dat hij er een hekel aan had. Het is waar dat hij een hekel had aan wat Star Wars zijn carrière aandeed. Per slot van rekening was Sir Alec Guinness een van de meest geprezen en gerespecteerde acteurs van zijn generatie. Natuurlijk, Star Wars leverde hem nog een Oscar-nominatie op, maar het was niet het werk waar hij het meest trots op was. Helaas werd het wel het werk waar hij het meest bekend om was.

Voor een man die zijn leven had besteed aan het perfectioneren van zijn vak en deel uitmaakte van enkele van de meest geprezen films aller tijden, was alleen erkend worden voor het spelen van een kleine rol in een sciencefictionfilm met robots en een vreselijke dialoog een nachtmerrie.

"Afgezien van het geld heb ik er spijt van dat ik aan de film ben begonnen", zei hij tijdens een interview met The Guardian.

In zijn autobiografie, "A Positively Final Appearance", legde Alec uit hoezeer hij Star Wars begon te haten.

"Er is ergens of overal een opgeknapte Star Wars", schreef hij. "Ik ben niet van plan een melkwegstelsel opnieuw te bezoeken. Ik verschrompelt van binnen telkens als het wordt genoemd. Twintig jaar geleden, toen de film voor het eerst werd vertoond, had het een frisheid, ook een gevoel van moreel goed en leuk. Toen begon ik me ongemakkelijk te voelen bij de invloed die het zou kunnen hebben."

Hij ging verder met te zeggen dat hij ooit een jonge fan vertelde om Star Wars nooit meer te kijken. Hij geloofde dat het de geest van de jongeren vervormde. Waardoor ze zich concentreren op het "kinderlijk banale". Natuurlijk, hij dacht dat alle sciencefiction onzin was. Maar misschien wilde hij gewoon dat mensen zich zouden concentreren op zijn meer geprezen werk?

Aanbevolen: