The Legacy of Sir Alec Guinness (naast Obi-Wan en Star Wars)

Inhoudsopgave:

The Legacy of Sir Alec Guinness (naast Obi-Wan en Star Wars)
The Legacy of Sir Alec Guinness (naast Obi-Wan en Star Wars)
Anonim

Fans zijn extatisch dat Ewan McGregor is teruggekeerd naar Star Wars als Obi-Wan Kenobi, maar de Schotse acteur zal altijd grote schoenen te vullen hebben wanneer hij in de rol stapt. Hoewel McGregor's vertolking van de Jedi Master iconisch is, helpt het zijn prestaties dat hij de prestaties heeft van een geweldige acteur die hem voorging als een sjabloon. De rol werd iconisch gemaakt dankzij Sir Alec Guinness, die de oudere versie van het personage speelde in de originele Star Wars-trilogie.

Hoewel het moderne publiek de acteur alleen kent als de Jedi Master, is zijn carrière zoveel diverser en respectabeler dan zijn enige optreden voor George Lucas. Hij is in verschillende andere klassieke films te zien, werd in 1959 tot ridder geslagen en durfde zelfs een van de slechtste mannen te spelen die ooit heeft geleefd, Adolf Hitler. Niet veel acteurs zouden dapper genoeg zijn om zo'n slechte man te vertegenwoordigen, maar Sir Alec Guinness was geen lafaard. Meer mensen moeten weten wat de acteur heeft gedaan, behalve dat hij Obi-Wan Kenobi het icoon heeft gemaakt dat hij is.

8 'The Ladykillers' 1955

Terwijl de remake van Joel en Ethan Coen flopte, wordt het origineel beschouwd als een klassieke donkere komedie. Sir Alec Guinness speelt in de film de rol van professor Marcus. Marcus en zijn onhandige cohorten plannen een bankoverval, maar worden gepakt door de invasieve hospita van Marcus. De mannen zijn van plan de eenzame vrouw te vermoorden, maar eindigen elkaar incompetent om elkaar af te maken.

7 'Hitler, de laatste tien dagen' 1973

Vier jaar voor de release van de eerste Star Wars-film durfde Alec Guinness – in een van zijn stoutste stappen – de Duitse dictator te spelen. De film is ontleend aan de verslagen van ooggetuigenverslagen van de weinige mensen die Hitler in zijn bunker zagen voordat hij zelfmoord pleegde, en hoewel de film gemengde recensies kreeg, wordt hij door velen beschouwd als een van de meest nauwkeurige weergaven van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. bij film.

6 'Cromwell' 1970

Oliver Cromwell was de leider van de puriteinen tijdens de Engelse Burgeroorlog. Hij werd de de facto leider van Engeland en een dictator nadat hij en zijn mannen koning Charles I gevangen hadden genomen en hem hadden laten executeren. In de film werd de gekke koning die zijn ondergang ontmoet gespeeld door de man die zeven jaar later Obi-Wan Kenobi werd.

5 'Dokter Zhivago' 1965

Deze film over de Russische Revolutie is geregisseerd door filmlegende David Lean (een van de favoriete regisseurs van Steven Spielberg) en wordt door velen beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt. De film vertelt het verhaal van door sterren gekruiste geliefden wiens romance wordt bemoeilijkt door classisme, oorlog en de bolsjewistische overname van de Russische regering. In de film dient Sir Alec Guinness zowel als kader, hij vertelt het verhaal aan een kind, en als hoofdpersoon, een familielid van het titelpersonage Dr. Zhivago.

4 'De brug over de rivier de Kwai' 1957

In een andere klassieker uit de Tweede Wereldoorlog speelt Sir Alec Guinness kolonel Nicholson. De film vertelt het verhaal van Britse krijgsgevangenen in Japan die door degenen die hen gevangen hebben genomen de opdracht krijgen een brug te bouwen voor de toeleveringsketen van het Japanse leger. De mannen zijn van plan de baan te gebruiken als een kans om de vijand te saboteren, maar wanneer hun commandanten eisen dat ze het project voltooien, vervagen de grenzen tussen het opvolgen van bevelen en het mogelijk maken van het kwaad. De film werd ook geregisseerd door David Lean, die bij veel films nauw samenwerkte met Guinness.

3 'Lawrence Of Arabia' 1962

Deze David Lean-film wordt door velen ook beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt, maar is enigszins controversieel geworden vanwege het gebruik van blanke acteurs als personages uit het Midden-Oosten. Sir Alec Guinness speelde een van die personages, prins Faisal, die met de Britten samenwerkt in een oorlog tegen de Turken.

2 'Tinker Tailor Soldier Spy' (tv-versie) 1979

Voordat de klassieke spionageroman in 2011 werd aangepast als een film met Gary Oldman in de hoofdrol, werden er veel andere vertolkingen geprobeerd. Een van de bekendste was een miniserie voor de Britse televisie die in 1979 werd uitgezonden met Sir Alec Guinness als hoofdpersoon, George Smiley. De show werd uitgezonden slechts twee jaar nadat Star Wars debuteerde en een internationaal succes werd.

1 Het werk van Charles Dickens

Veel van de grote Britse acteurs maken films gebaseerd op stukken klassieke literatuur en worden er beroemd om. Laurence Oliver heeft Shakespeare. Kenneth Branagh heeft Shakespeare en Agatha Christie, en Sir Alec Guinness (die ook een Shakespeare-opgeleide acteur is) heeft het werk van Charles Dickens. Sir Alec Guinness speelde vele literaire rollen, vooral werk gebaseerd op de romans van Charles Dickens. Hij was in Oliver Twist (1948), Great Expectations (1946), Scrooge (1970), en vele anderen. Andere literaire rollen zijn onder meer de aanpassing uit 1959 van de roman Our Man In Havana van Graham Greene en Kafka (1991). Hij was duidelijk een zeer belezen man.

Aanbevolen: