Dit is eigenlijk de beroemdste show op Cartoon Network

Inhoudsopgave:

Dit is eigenlijk de beroemdste show op Cartoon Network
Dit is eigenlijk de beroemdste show op Cartoon Network
Anonim

Er zijn maar weinig shows die zo belangrijk zijn voor een enkel medium als Dexter's Laboratory was voor animatie op televisie. Deze serie was zoveel meer dan een manisch stukje animatie over een adolescente wetenschapper. Het was een doorbraakmoment voor een netwerk en een maker die werken zou gaan maken die letterlijk de manier zouden veranderen waarop mensen naar animatie zouden kijken. Dit is het verhaal van één experiment dat goed ging en alles wat daarna kwam.

In het begin was Cartoon Network een relatief onbekende zender die alleen herhalingen van Hanna-Barbera-tekenfilms uitzond en geen originele inhoud. Niettemin zou Dexter's Laboratory het eerste volledig geanimeerde blok van originele programmering voor het netwerk zijn. Gelukkig was de serie een enorm succes, wat de inval van het netwerk in geanimeerde programmering bekrachtigde en het kanaal een basis gaf om op voort te bouwen. Cartoon Network had veel iconische shows tegelijk, en Dexter's Laboratory maakte de weg vrij voor allemaal.

Dexter's Laboratory is de meest populaire en succesvolle originele serie van Cartoon Network

Het kan niet worden ontkend dat Cartoon Network eind jaren '90 en begin jaren 2000 de beste shows aller tijden had. Toen Genndy Tartakovsky ging zitten om Dexter's Laboratory te creëren, ontwierp hij Dexter niet; hij tekende Dee Dee, een lange danseres met een gezwollen hoofd. En toen, in een poging haar tegenpool te creëren, tekende hij een blokje dat Dexter werd.

De animatie voor kinderen was begin jaren '90 in een sleur geraakt en de formule was ontwikkeld in een poging de iconen van de vorige Hanna-Barbera-generatie na te bootsen. Toch creëerde Genndy een icoon door het draaiboek uit het raam te gooien. In feite is Dexter, zoals een van Cartoon Network-execs het uitdrukte, gemaakt om een icoon te zijn. Hij is kort en vierkant, uiterst eenvoudig van ontwerp. De ruimtelijke structuur was beperkt om hem gemakkelijker te animeren met zijn gigantische bril naast zijn stevige frame.

Dexter is extreem eigenzinnig in ontwerp. Zijn leeftijd is opzettelijk onmerkbaar. Volgens The New York Times Magazine kreeg hij een accent omdat, zoals Genndy het uitdrukte, 'alle grote wetenschappers accenten hebben'. Het belangrijkste is dat de manier waarop hij geanimeerd is, leent van anime en Japanse invloeden, versmolten met klassieke Hanna-Barbera-technieken. Dexter liet een team van zeer belangrijke mensen zien dat het mogelijk was om een geanimeerd pictogram in de kinderruimte te maken zonder een sjabloon te volgen.

Wie werkte er op Dexter's Laboratory?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de herinnering aan Dexter's Laboratory nog steeds zo geliefd is? Het is omdat het fenomenaal was, en het was het begin van de carrières van mensen die talent in de industrie definiëren. Animator Craig McCracken kreeg zijn rechterhand op de serie. Daarna zou hij The Powerpuff Girls en later Foster's Home for Imaginary Friends creëren, waar hij dezelfde eigenzinnige benadering van personageontwerp hanteert en deze toepast op denkbeeldige vrienden zoals Wilt en Eduardo.

Seth MacFarlane zou een grote doorbraak krijgen in de industrie door Genndy's Dexter's Laboratory te schrijven en te ondersteunen. MacFarlane zou later de man achter Family Guy worden. Dexter's Laboratory was een van de eerste shows die zijn uiteindelijke pad naar Peter en de Griffin-baby plaveide. Butch Hartman zou ook het storyboard schrijven voor Dexter, een show waarin hij veel van de lessen zou leren die leidden tot de creatie van Fairly Odd Parents en Danny Phantom, een show over een tienerjongen die half-spook wordt. De serie was zo populair dat het tot op de dag van vandaag relevant blijft, tot op het punt dat er een fantheorie is die zegt dat Danny Phantom een transpersonage was.

Tot op de dag van vandaag zien kijkers nog steeds de impact van Dexter's Laboratory zoals het het geval is van Chris Savino, die uiteindelijk de Nickelodeon-show The Loud House zou maken. Het team dat de eerste geanimeerde originele show van Cartoon Network bedacht, waarvan de meesten werkten aan hun eerste grote show voor een groter netwerk, is zeer getalenteerd.

Het team van Dexter's Laboratory zou een hele generatie animaties gaan definiëren, en ze zaten allemaal op een bepaald moment aan dezelfde tafel om de avonturen van Dexter en Dee Dee te creëren, te schrijven en te animeren. Het belangrijkste is dat die avonturen het avontuurlijke vormen en vormen dat ze zouden creëren lang nadat het verhaal van Dexter was geëindigd.

Dexter's Laboratory baande de weg voor de animatiestijl uit de jaren 90

De andere animatie uit de jaren 90 probeerde een nieuw soort mal te doorbreken. Het Hanna-Barbera-tijdperk presenteerde een stijl van animatie en verhalen die voornamelijk op kinderen was gericht, met weinig aandacht voor volwassen kijkers. Dexter wilde echter helpen bij het doorbreken van de mal voor animatie die gelaagd was. Dexter's Laboratory is gemaakt voor kijkers van alle leeftijden. Het was gewoon geen simpele kindershow. Als bewijs hiervan werden de actiescènes met doel en nuance gebouwd op een manier die in die tijd uiterst zeldzaam was in westerse animatie. Dexter's Laboratory was een duidelijk liefdeswerk. Van de handgetekende animatie tot de aandacht voor detail, de show was anders dan al het andere op televisie.

Aanbevolen: