Boots Riley: hoe de Bay Area-rapper en activist een populaire filmmaker werden

Inhoudsopgave:

Boots Riley: hoe de Bay Area-rapper en activist een populaire filmmaker werden
Boots Riley: hoe de Bay Area-rapper en activist een populaire filmmaker werden
Anonim

Boots Riley is de frontman van de rapgroep The Coup en een succesvolle schrijver en regisseur. Zijn teksten zitten vol met intense linkse boodschappen en afkeer van autoritarisme. Hoewel hij niet is wat je een topper zou noemen, blijft The Coup ongelooflijk populair in de indie- en undergroundmuziekscene, vooral in Oakland, de geboorteplaats van Riley.

Na jaren van bescheiden succes in de underground, werd Boots Riley een veelgevraagd filmmaker dankzij het succes van zijn film Sorry to Bother You uit 2018. De filmsterren Lakeith Stanfield van Selma en Straight Outta Compton, Steven Yeun van The Walking Dead, en Armie Hammer (die nu wordt geconfronteerd met beschuldigingen van seksueel misbruik) als de schurk. Maar hoe werd een underground-rapper uit Oakland een succesvolle filmmaker met grote Hollywood-sterren verbonden aan zijn huisdierenproject?

8 Boots Riley werd opgevoed als activist

Boots Riley werd geradicaliseerd door zijn familie, die allemaal prominente activisten voor sociale rechtvaardigheid zijn. Hij werd geboren in Detroit maar groeide op in Oakland, en in beide steden werd Riley blootgesteld aan de realiteit en pijn van het arm opgroeien in de stad. Zijn activisme begon op de middelbare school toen hij en zijn vrienden een succesvolle staking organiseerden om te protesteren tegen de school die de financiering voor belangrijke programma's bezuinigde.

7 Hij bleef de goede strijd voeren toen hij opgroeide

Toen hij nog maar 14 was, trad hij toe tot het Internationaal Comité tegen Racisme en op 15-jarige leeftijd trad hij toe tot de Progressieve Arbeiderspartij, een marxistisch-leninistische partij. Later zou hij een vocale supporter zijn van verschillende opvallende vakbonden in Oakland, evenals van Occupy Oakland, die in 2012 een sluiting van de Bay Area-havens organiseerde. Het is duidelijk dat klassenpolitiek een belangrijke rol speelt in het leven van Riley.

6 Boots Riley richtte de staatsgreep op in 1991

Toen hij 20 jaar oud was, creëerde hij zijn band The Coup om zijn politieke boodschappen aan de wereld te uiten. Leden van de band waren Silk-E, JJ Jungle en hun DJ Pam The Funkstress, die in 2017 overleed aan complicaties van een orgaantransplantatie. Hun eerste album heette simpelweg The EP, maar hun volgende albums zouden titels bevatten die hun anti-kapitalistische boodschap prominenter weergeven, waaronder Kill The Landlord, Steal This Album en Genocide and Juice.

5 Boots Riley bracht in 2012 het album 'Sorry To Bother You' uit

Met een mix van rockgitaren, hiphopbeats en anti-kapitalistische berichten ontwikkelde de band al snel een aanhang van radicalen en underground rapfans. Hun sound en stijl waren vergelijkbaar met andere radicale rapbands als Dead Prez of Rage Against The Machine. Tom Morello, de voormalige gitarist van Rage Against The Machine, had The Coup voor hem geopend tijdens zijn tour in 2008. Vanaf hier begon de band meer mainstream succes te zien. In 2012 zou Riley het album schrijven dat de inspiratie zou vormen voor zijn film Sorry To Bother You. Nadat het album was uitgebracht, schreef Riley de film en begon het project samen te stellen. Maar omdat hij een Hollywood-buitenstaander was, kostte het hem veel tijd om het project op de rails te krijgen.

4 Zijn script werd vijf jaar lang niet opgepikt

Hoewel het script in 2012 klaar was, kreeg Riley pas in 2017 groen licht voor productie. De film was erg donker en een beetje bizar voor de meeste producenten om zich aan vast te klampen. Als je de film nog niet hebt zien voorbereiden op enkele spoilers, het vertelt het verhaal van een telemarketeer die uiteindelijk gaat werken voor een bedrijf dat hybride paardenmensen probeert te creëren. Om het bedrijf te bestrijden, proberen de hoofdpersoon en zijn cohorten de arbeiders te verenigen. De film is ook opgenomen en speelt zich af in Oakland. Gelukkig voor Riley kreeg hij uiteindelijk genoeg geld en sterren aan de film om hem gemaakt te krijgen.

3 'Sorry dat ik je stoor' werd al snel een populaire indiefilm

Acteur Forest Whitaker sloot zich aan als producer, en naast de al genoemde sterren kreeg Riley nog andere sterren om bijrollen te spelen. Hij heeft ook andere activisten erbij betrokken, zoals Danny Glover, die ook een bekende activist is. Hoewel de film de top van de box office niet haalde, maakte het een grote winst. Het had een budget van $ 3 miljoen, maar het verdiende $ 18 miljoen. Het ontwikkelde ook een aanhang onder andere activisten vanwege zijn pro-vakbondsboodschap.

2 Boots Riley heeft een deal voor een televisieserie

Dankzij het succes van Sorry To Bother You heeft Riley ondanks zijn intense politiek de aandacht getrokken van Hollywood-producenten. Hoewel de COVID-pandemie de productie over de hele linie in Hollywood bemoeilijkte, kreeg Riley's project groen licht in 2020. De show I'm A Virgo speelt Jharel Jerome, die het publiek zich zal herinneren van Moonlight.

1 Boots Riley blijft een prominente activist

Hoewel hij in een stroomversnelling is geraakt als schrijver en regisseur, blijft Riley muziek maken en is hij nog steeds ongelooflijk politiek actief. The Coup nam de soundtrack op voor Sorry To Bother You en Riley blijft lid van verschillende organisaties. Hij voerde in 2020 campagne voor Bernie Sanders en publiceert regelmatig over politiek op zijn sociale media-accounts. Boots Riley lijkt klaar om nog lang een veelgevraagde filmmaker en het gezicht van zijn politieke beweging te blijven.

Aanbevolen: