Beroemde romanschrijvers die hun hand bij het schrijven van scenario's probeerden met gemengde resultaten

Inhoudsopgave:

Beroemde romanschrijvers die hun hand bij het schrijven van scenario's probeerden met gemengde resultaten
Beroemde romanschrijvers die hun hand bij het schrijven van scenario's probeerden met gemengde resultaten
Anonim

Sommigen zullen misschien verbaasd zijn om te horen dat hun favoriete romanschrijvers in Hollywood werkten. Nee, niet alleen toen hun boeken werden aangepast voor film en televisie. Veel van de beste romanschrijvers die ooit hebben geleefd, hebben ook een of twee films geschreven, en sommigen hebben het voorrecht gehad degenen te zijn die hun eigen werk voor het grote scherm hebben aangepast. Hoewel dat vroeger een zeldzame wending was, is het gebruikelijker geworden naarmate meer fictieschrijvers hun werken laten aanpassen.

Hedendaagse auteurs, zoals horroricoon Stephen King en fantasy-auteur George R. R. Martin, hebben het geluk gehad een deel van hun werk voor het scherm aan te passen, maar de lijst met romanschrijvers omvat meer dan alleen een paar genrespecialisten. Zelfs literaire iconen als Joan Didion hebben zich met film beziggehouden. Bekijk deze lijst met romanschrijvers die zijn doorgebroken in de filmwereld, sommige van deze inzendingen zijn behoorlijk verrassend.

8 F. Scott Fitzgerald vond een tweede carrière als scenarioschrijver

The Great Gatsby is een van de meest populaire romans ooit geschreven. Het blijft tot op de dag van vandaag een nietje in de Engelse lessen op de middelbare school in de Verenigde Staten vanwege het veelvuldige gebruik van symboliek en thema's met betrekking tot seks, klasse en giftige relaties. Het magnum opus van F. Scott Fitzgerald is twee keer verfilmd, één keer in de jaren zeventig en opnieuw in 2012 met in de hoofdrol Leonardo Di Caprio als Gatsby. Fitzgerald worstelde tegen het einde van zijn leven, en in zijn poging om financieel te herstellen, probeerde hij een carrière als scenarioschrijver te beginnen. Hij deed revisies op films als Gone With The Wind die uiteindelijk niet werden gebruikt, en uiteindelijk zorgde zijn falen om consistent werk te krijgen ervoor dat hij een terugval kreeg van zijn alcoholmisbruik. Bij de meeste films waaraan hij werkte, werd Fitzgerald niet gecrediteerd, dit was voordat het Screen Writers Guild de bescherming voor schrijvers had gewonnen die producenten ervan weerhielden krediet te stelen. In één film wordt echter F. Scott Fitzgerald vermeld als de schrijver, de komedie Three Comrades uit 1937. Andere films waar Fitzgerald aan werkte maar niet voor werd gecrediteerd, zijn onder meer Winter Carnival en Madame Curie.

7 Stephen King heeft verschillende klassiekers geschreven

King is een van de weinige schrijvers die het voorrecht had om zijn werk voor het scherm te bewerken. Cycle of The Werewolf was een bewerking van een van zijn meer obscure romans, maar de film flopte uiteindelijk. King heeft echter andere klassiekers geschreven, zoals Creepshow, The Stand en de miniserie-remake van The Shining uit de jaren 90 (King heeft een hekel aan de Stanley Kubrik-versie). Andere films die door King zijn geschreven, zijn onder meer Maximum Overdrive, Sleepwalkers en Cell, maar alle drie deze films flopten aan de kassa.

6 George R. R. Martin schreef voor 'Game Of Thrones'

Hoewel hij ruzie had met de showrunners, zal George R. R. Martin voor altijd herinnerd worden als de man die de sensatie begon die Game of Thrones was, die was gebaseerd op zijn bestverkopende fantasieserie A Song of Ice en Vuur. Voordat Martin ruzie kreeg met de producenten van Game of Thrones, werkte hij nauw samen om de show aan te passen. Hij schreef tussen seizoen 1 en seizoen 4 4 afleveringen van de serie. Martin werkte al eerder als scenarioschrijver. Hoewel hij nog steeds een beginnend fantasieschrijver was, schreef hij ook voor televisie, schreef hij verschillende afleveringen van de reboot van The Twilight Zone uit de jaren 80 en de originele live-action miniserieversie van Beauty and the Beast en The Outer Limits.

5 Agatha Christie bewerkte een roman van Dickens

De mysterie-auteur was een beruchte dwaas en ze had een beroemde hekel aan vrijwel elke bewerking van haar werk. Maar zelfs de notoir bittere Christie probeerde Hollywood te verzilveren toen ze een tv-spelbewerking schreef van een van haar verhalen The Wasps Nest. Hoewel Christie als hobby aan scenario's zou ploeteren, liet ze de stukken zelden aan iemand zien. Pas in de jaren zestig keerde ze terug naar het witte doek om de roman Bleak House van Charles Dickens voor MGM te verfilmen. Christie's werk wordt nog steeds aangepast voor tv en film, de beroemdste van haar personages is de gezette en fijn besnorde Belgische detective Hercule Poirot. Haar klassieker Death on The Nile werd in 2022 opnieuw gemaakt door Kenneth Branagh.

4 Mario Puzo schreef 'The Godfather'

Puzo heeft het voorrecht de auteur te zijn van zowel de originele roman als de verfilming van wat algemeen wordt beschouwd als de beste film ooit gemaakt, The Godfather. Het verhaal van de totstandkoming van het boek is fascinerend, net als de reis om een film te worden. Puzo schreef de film op voorstel van zijn vriend, producer Robert Evans, die toen beloofde dat hij het zou gebruiken als een voertuig voor een door Paramount gesponsorde gangsterfilm. Uiteindelijk zou de film in handen komen van regisseur Francis Ford Copolla, en de rest is filmgeschiedenis.

3 Michael Crichton van 'Jurassic Park' Fame

Crichton is waarschijnlijk de meest succesvolle romanschrijver die zich in de filmwereld heeft genesteld, omdat hij ook filmmaker en producent is geworden, evenals romanschrijver. Zijn eerste roman The Andromeda Strain bracht hem in de schijnwerpers en hij had het voorrecht om de filmversie in 1971 te helpen aanpassen. Hij schreef ook de originele filmversie van Westworld, die opnieuw is opgestart als een HBO-serie, en hij schreef de ramp van 1996 film Twister. Zijn roman Jurassic Park werd omgezet in de miljoenenfranchise die het nu is. Crichton was ook een mede-maker van ER, dat een van de langstlopende dramaseries op televisie werd en 330 afleveringen duurde.

2 Margaret Atwood heeft voor tv geschreven

Atwood schreef The Handmaid's Tale in de jaren 70 en is sindsdien een van de meest populaire subversieve teksten in Amerika geworden. De bewerking voor een serie over Hulu wordt door velen gezien als een profetisch stukje symboliek over de staat van vrouwenrechten. De televisieserie is echter niet Atwoods eerste kennismaking met de industrie. Ze schreef een aflevering van For The Record, een Canadese tv-serie, een aflevering van Screen Two voor BBC en een tv-film genaamd The Heart Goes Last.

1 Joan Didion schreef verschillende films

De auteur ging in 2021 door tot grote ongenoegen van haar trouwe fans, maar de literaire buitenbeentje liet een behoorlijk uitgebreid oeuvre achter waar we van kunnen genieten. Naast haar uitgebreide lijst met verhalen, gedichten en romans schreef Didion de volgende films Panic in Needle Park (1971), Play It as It Lays, een bewerking uit 1972 van haar gelijknamige roman, A Star Is Born in. 1976, die verschillende keren opnieuw is gemaakt (meest recentelijk met Lady Gaga in de hoofdrol), True Confessions (1981) en Up Close and Personal (1996).

Aanbevolen: