‘Selena’ met Jennifer Lopez en ‘Return Of The Jedi’ nu onderdeel van National Film Registry

Inhoudsopgave:

‘Selena’ met Jennifer Lopez en ‘Return Of The Jedi’ nu onderdeel van National Film Registry
‘Selena’ met Jennifer Lopez en ‘Return Of The Jedi’ nu onderdeel van National Film Registry
Anonim

Jennifer Lopez's vertolking van wijlen Selena in de film uit 1997 en de Return of the Jedi is slechts een van de 25 films die worden toegevoegd aan de National Film Registry in 2021. Het doel is om aandacht te vragen voor de pogingen van de bibliotheek om de Amerikaanse filmgeschiedenis te beschermen en te archiveren.

Volgens de bepalingen van de National Film Preservation Act moeten de films die aan de bibliotheek worden toegevoegd minstens 10 jaar oud zijn. Andere titels die zijn toegevoegd aan de National Film Registry 2021 zijn onder meer Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, A Nightmare on Elm Street en Pink Flamingos.

Star Wars en Selena toegevoegd aan 1,7 miljoen filmcollectie

Selena en Return of the Jedi zijn slechts twee films in het register van nu 825 films, een klein deel van de 1.7 films in de bibliotheekcollectie. Sinds de National Film Registry in 1988 werd opgericht, heeft het meer dan 800 titels gehuisvest die bedoeld zijn om het brede scala aan Amerikaanse films te weerspiegelen. Niet alleen grote Hollywood-kaskrakers, hun bibliotheek omvat films gemaakt door Hollywood-studio's, documentairemakers, indie-filmmakers en films gemaakt door minderheden.

Selena is een van de modernere films en geeft Jennifer Lopez haar eerste grote rol als Tejana-superster Selena Quintanilla-Pérez. De biopic toont niet alleen het leven en de dood van de megaster, maar toont ook de opvoeding van een Mexicaans-Amerikaanse familie en hun strijd. Supporters hoopten dat het kiezen van deze iconische film als voorbeeld zou kunnen dienen om meer deuren te openen voor Latino's in televisie en films.

Op dezelfde manier is Cooley High, de coming-of-age-film van regisseur Michael Schultz uit 1975, toegevoegd omdat het opv alt omdat het gaat over een groep zwarte vrienden op de middelbare school, in een tijdperk waarin veel films racistische Blaxploitation waren films.

Fans' favorieten toegevoegd aan National Film Registry

Return of the Jedi en The Fellowship of the Ring kregen allebei veel publieke steun via online nominaties. Star Wars-fans hebben bijna een jaar lang campagne gevoerd en gestemd om de film aan het register toe te voegen, in de overtuiging dat het een belangrijke film in de geschiedenis van de industrie is.

Films moeten ten minste 10 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor toevoeging en worden geselecteerd door Carla Hayden bij de Librarian of Congress, na overleg met leden van de National Film Preservation Board en andere specialisten. De bibliotheek stelt het publiek ook in staat om via haar website nominaties in te dienen. Dit jaar werden meer dan 6.100 films genomineerd, waarbij het hoogste aantal stemmen naar Return of the Jedi ging.

Aanbevolen: