Harry Potter eerste edities kunnen voor meer geld gaan dan je denkt

Harry Potter eerste edities kunnen voor meer geld gaan dan je denkt
Harry Potter eerste edities kunnen voor meer geld gaan dan je denkt
Anonim

Als je zeldzame exemplaren van Harry Potter zou vinden, zou je ze dan bewaren, verzorgen en koesteren? Of zou je ze verkopen aan de hoogste bieder? De meeste Harry Potter-fans zouden ze meer dan waarschijnlijk willen houden, ongeacht hun toestand. Anderen zouden waarschijnlijk de kans grijpen om zulke waardevolle boeken op een veiling te verkopen. Zou je echter niet willen weten voor hoeveel ze gaan?

Voor die-hard Harry Potter-fans worden hun eigen exemplaren van de beroemde serie waarschijnlijk in onberispelijke staat bewaard en goed behandeld. Maar kun je je voorstellen dat zeldzame exemplaren van de eerste editie van Harry Potter-boeken worden weggegooid? Fans in de Wizarding World schreeuwen op dit moment over de hele wereld van verontwaardiging.

Afbeelding
Afbeelding

De BBC meldt dat drie "zeldzame" eerste editie Harry Potter-boeken die 12 jaar geleden in een vuilcontainer in Engeland werden gevonden, nu eindelijk worden geveild. Twee van de drie zijn paperback-versies van Harry Potter en de Steen der Wijzen (Engeland's Bloomsbury-exemplaren van het eerste Potter-boek heette Philosopher's Stone in plaats van zijn Amerikaanse Scholastic-tegenhanger Sorcerer's Stone), en de derde een hardback-versie van hetzelfde boek.

De persoon die de afgedankte edelstenen vond, was al die jaren geleden een van de leraren op de school. Ze zag ze toen de school oude boeken weggooide tijdens het schoonmaken voor een Ofsted-inspectie (The Office for Standards in Education, Children's Services and Skills in the U. K.). Het was duidelijk dat de leraren niet veel waarde hechtten aan de gescheurde oude boeken in 2008. De eerste edities waren toen al 11 jaar oud.

Toen ze de boeken in de vuilnisbak zag liggen, dacht ze "het leek me gewoon vreselijk om ze weg te gooien". Dus schepte ze ze op en nam ze mee naar huis, maar toen ze al snel stof begonnen te verzamelen op haar plank, had ze geen idee wat ze eigenlijk waard waren. "Ik had geen idee dat ze van enige waarde waren, en de school ook niet", vertelde de inmiddels 65-jarige vrouw die niet bij naam genoemd wilde worden tegen de BBC. "Ze waren goed gelezen en de school zorgde er altijd voor dat de bibliotheek onberispelijk was voor Ofsted-inspecties."

Afbeelding
Afbeelding

Pas toen haar zoon vier jaar geleden de waarde wilde weten, kwamen ze erachter dat ze zeldzame boeken hadden. Tegen die tijd waren de boeken nog waardevoller vanwege de rijpe leeftijd van bijna 20 jaar oud. Een Londens bedrijf bood af en toe £4.000 voor een van de paperbacks, maar ze gingen gewoon terug naar de zolder.

"Vorig jaar keken we naar een tv-interview met Charles Hanson, eigenaar van Hansons Auctioneers, over de verkoop van een eerste Harry Potter-editie die voor duizenden op een veiling werd verkocht en besloten contact op te nemen."

The Auctioneers, Hansons, gevestigd in Derbyshire, hebben de BBC verteld dat hardcover eerste edities van Harry Potter extreem moeilijk te verkrijgen zijn en Hansons boekenexpert, Jim Spencer, zei: "Hardcover eerste edities van Philosopher's Stone zijn net zo zeldzaam als kippentanden. Ze zijn de heilige graal voor verzamelaars."

Het is geen verrassing dat de hardcovers veel geld waard zijn. Ook volgens de BBC waren er in 1997 slechts 500 hardcover eerste edities van Philosopher's Stone gedrukt door Bloomsbury. uitgedeeld aan scholen. Driehonderd exemplaren werden naar scholen en bibliotheken in heel Groot-Brittannië gestuurd, en de tweehonderd andere exemplaren werden naar particuliere boekverkopers gestuurd.

Maar wat ze nog zeldzamer maakt, behalve dat het de eerste 500 hardcover-exemplaren zijn die van het beroemde boek zijn gedrukt, was het feit dat ze allemaal drukfouten hadden die later in latere edities werden verholpen. De typfout verschijnt op pagina 53, volgens The Independent, waar een lijst staat met schoolbenodigdheden die Harry nodig heeft om naar Zweinstein te kunnen gaan. Eén item op de lijst, gevonden in Harry's Hogwarts-brief, wordt twee keer vermeld, "1 toverstok". In 2016 werd een van de 500 exemplaren verkocht voor £ 26.000 op een veiling en was in onberispelijke staat.

Afbeelding
Afbeelding

Abebooks.com zegt: "De belangrijkste kenmerken van een eerste druk uit 1997 zijn een printregel met de tekst "10 9 8 7 6 5 4 3 2 1" en de vermelding van "Joanne Rowling" en niet van J. K." Ze schatten dat sommige eerste edities kunnen variëren van $40.000 tot $55.000.

"Paperback eerste edities van de Steen der Wijzen zijn ook vrij schaars en trekken prijskaartjes van vier cijfers - soms vijf cijfers als ze in uitstekende staat zijn." Het hardcover-exemplaar dat de leraar in de prullenbak vond, wordt echter geschat op £ 8.000 en £ 12.000 en de paperback-exemplaren zouden elk een behoorlijke £ 2.000 en £ 3.000 moeten opleveren. De reden voor de lagere prijs van deze boeken zou kunnen zijn vanwege de staat, ze werden gedumpt in een vuilnisbak om eerlijk te zijn.

Dus als je denkt dat je een zeldzame versie van een Harry Potter-boek hebt, wil je misschien zien voor hoeveel het kan gaan, of je het nu echt wilt verkopen of niet. Het is de moeite waard om te vermelden dat de enige reden waarom de hardcovers van de eerste editie van Philosopher's Stone zo waardevol zijn, naast de fouten, is omdat het de eerste Harry Potter-boeken waren die ooit werden gedrukt. Als je een gesigneerd exemplaar had, is dat nog beter. Als je ook een Amerikaanse Potter-fan bent en zeldzame exemplaren hebt, lopen ook die in de duizenden. Accio eerste edities!

Aanbevolen: