Het WK trekt miljarden kijkers, dus waarom deed de FIFA-film het zo slecht?

Inhoudsopgave:

Het WK trekt miljarden kijkers, dus waarom deed de FIFA-film het zo slecht?
Het WK trekt miljarden kijkers, dus waarom deed de FIFA-film het zo slecht?
Anonim

Voetbal staat bij fans bekend als "The Beautiful Game". Elke vier jaar vindt er een groot toernooi plaats in een ander land. Met 64 wedstrijden gespeeld over 28 dagen tussen kwalificerende nationale teams, wordt het toernooi door miljarden mensen over de hele wereld bekeken.

De laatste keer dat het WK-toernooi werd gespeeld, in 2018, vond plaats in Rusland. En het zag enorme kijkcijfers.

Cijfers vrijgegeven door FIFA omvatten 3,262 miljard tv-kijkers. Het rapport toont ook 310 miljoen digitale kijkers en een gemiddeld live publiek van 191 miljoen, die de 64 wedstrijden van het toernooi persoonlijk hebben bekeken.

De cijfers waren vrij gelijkaardig voor het vorige WK, dat in 2014 in Brazilië plaatsvond.

Als je kijkt naar de astronomische kijkcijfers voor het WK, is het verrassend dat een film over het bestuursorgaan van voetbal, FIFA, de geschiedenis ingaat als een van de ergste kassa-flops in de geschiedenis.

De film wordt een bizarre propagandafilm genoemd

Getiteld United Passions, de film werd uitgebracht in 2015. De verhaallijn gaat over de oorsprong van het wereldbestuur van voetbalverenigingen, FIFA. Negentig procent van de financiering kwam van de FIFA zelf.

FIFA is opgericht in 1904 en is de grootste organisatie in zijn soort. Het orgaan was verantwoordelijk voor het organiseren van internationale voetb altoernooien, waaronder het WK, en werd lange tijd beschuldigd van corruptie en het toekennen van de taak van gastheerschap aan landen die miljoenen betaalden om gekozen te worden.

Een groot deel achter het maken van de film was de bedoeling om beschuldigingen tegen de FIFA, en vooral de toenmalige president, Sepp Blatter, te zuiveren.

Tim Roth, beroemd om zijn optredens in films als Pulp Fiction, Reservoir Dogs en The Incredible Hulk, werd gecast in de rol van Sepp Blatter. De acteur gaf later toe dat hij de film nog nooit had gezien.

Roth heeft ook alle verzoeken om over de film te praten afgewezen en heeft toegegeven dat hij de baan alleen voor het geld aannam. Een andere grote naam die werd genoemd was Sam Neill, die momenteel te zien is in Jurassic World: Dominion. Neill was betrokken bij alle drie de films in de succesvolle franchise.

Franse acteur Gerard Depardieu, maakte ook deel uit van de cast.

Hij was de enige van de grote namen uit de film die opdook voor de wereldpremière van de film op het Filmfestival van Cannes in 2015.

De regisseur noemde het een ramp

De film werd zelfs door zijn eigen regisseur, Frederic Aubertin, als een 'ramp' bestempeld.

Een deel van wat leidde tot de verschrikkelijke kassa-opbrengsten had te maken met de timing van de release van de film in Noord-Amerika. De première vond plaats op 5 juni 2015, slechts enkele dagen nadat FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd gedwongen ontslag te nemen bij de organisatie, na decennia van speculatie en beschuldigingen van corruptie bij de FIFA onder zijn leiding.

In de Verenigde Staten bracht de film tijdens het openingsweekend een magere $ 607 op. Dat was niet het ergste. Het FilmBar-theater in Phoenix weerspiegelde een bruto van slechts $ 9, wat betekent dat slechts één persoon een kaartje kocht.

In Noord-Amerika werd het de laagst scorende film aller tijden en overtrof het het vorige record van I Kissed A Vampire, dat drie jaar eerder op het circuit was geopend.

Het lijkt erop dat de flop niet alleen te maken had met de timing en de controverse rond FIFA. United Passions wordt ook beschouwd als een van de slechtste films aller tijden. Bekritiseerd vanwege de slechte kwaliteit van het drama, de ongeschiktheid van het onderwerp administratieve zaken voor een film en de duidelijke vooroordelen in de film, beschreef The Guardian het als "filmische uitwerpselen".

Er wordt gemeld dat het ongeveer $ 26,8 miljoen heeft verloren. Er zijn enkele films geweest die flopten maar ondanks bombardementen toch geld verdienden voor iemand, zoals in het geval van Sylvester Stallone met Bullet To The Head. Dat gebeurde niet met deze film.

En in tegenstelling tot sommige kaskrakers die cultklassiekers werden, lijkt het er niet op dat United Passions ooit zijn fortuin zal doen herleven.

Tijdens de 36e Golden Raspberry Awards werd de film bekroond met de Barry L. Bumstead Prize.

En op Rotten Tomatoes heeft het een goedkeuringsscore van 0%.

De film deed het niet veel beter in de rest van de wereld. En critici hadden er evenmin een hekel aan.

Schrijven in de London Evening Standard, recensent Des Kelly noemde United Passions "de slechtste film ooit gemaakt" en "de meest buitengewone ijdelheidsoefening; een verachtelijke, zelfverheerlijkende, met suiker bedekte hoop mest waar Blatter en Co. erin slagen om de Noord-Koreaanse Kim Jong-un er zelfverminkend uit te laten zien."

Unlimited Passions is niet de enige film die aan de kassa bombardeert. De filmgeschiedenis is bezaaid met berichten over verschrikkelijke kassa-opbrengsten voor films waarvan verwacht werd dat ze het goed zouden doen. Het is iets dat zal blijven gebeuren zolang er films worden gemaakt.

Het zal voor geen van hen heel moeilijk zijn om het verschrikkelijke record van United Passions te verslaan.

Aanbevolen: