De verrassende waarheid over de vreemde en spectaculaire openingsscène van GoldenEye

Inhoudsopgave:

De verrassende waarheid over de vreemde en spectaculaire openingsscène van GoldenEye
De verrassende waarheid over de vreemde en spectaculaire openingsscène van GoldenEye
Anonim

De opening van GoldenEye was misschien wel het belangrijkste moment in een James Bond-film tot dan toe. Het was niet alleen de eerste keer dat het publiek het iconische personage had gezien in maar liefst zes jaar, de langste periode tussen een Bond-film, maar het was ook de bedoeling om het personage te herstellen voor een heel ander decennium. Bovendien was de film uit 1995 het debuut van Pierce Brosnan als 007. Maar er was zoveel meer aan de hand…

De waarheid over de openingsscènes in James Bond-films is dat ze altijd de tijd weergeven waarin ze zijn gemaakt. Maar regisseur Martin Campbell wilde ook al eerder bepaalde eer bewijzen aan de Bond-films met een spectaculaire stunt, adembenemende locaties en een heel vreemde toiletknevel…

6 Het voelde alsof James Bond werd geannuleerd voordat GoldenEye

"Ik herinner me dat er veel slechte pers was, omdat er zo'n lange kloof was geweest sinds de films van D alton", zei GoldenEye-regisseur Martin Campbell tijdens een interview met Empire Online voor het 20-jarig jubileum van de film. "Bovendien werden ze als een dieptepunt beschouwd in termen van de Bond-franchise. Iedereen had het gevoel dat het misschien voorbij zou zijn. relevant voor de jaren negentig, en al dat soort shit."

Iconische James Bond-producer Barbara Brocolli herhaalde dit sentiment en beweerde dat de wereld niet langer zeker wist of ze zelfs een James Bond nodig hadden. De originele films waren zo gericht op de Koude Oorlog, maar toen GoldenEye werd uitgebracht, was de Koude Oorlog voorbij.

"De Berlijnse Muur was gevallen en de Sovjet-Unie was uiteengevallen. We hadden het gevoel dat dat alles de wereld nog gevaarlijker maakte! Goed en kwaad vervaagden", zei Barbara."Het belangrijkste verhaal van die film was 'Wat gaat er nu gebeuren?' Natuurlijk ging het behoorlijk slecht. Dus ik denk dat Pierce's Bond een weerspiegeling was van de veranderende wereldorde en de noodzaak, meer dan ooit, voor heroïsche inspanningen."

5 De inspiratie voor de Dam Jump In GoldenEye

Directeur Martin Campbell noemt een van de beroemdste scènes in elke Bond-film de inspiratie voor GoldenEye's openingsactiescène die culmineert in Bond die van een dam springt.

"Bond staat van oudsher bekend om het doen van actiescènes die mensen nog niet eerder hebben gezien", legt Martin uit. "Ik heb die sequentie geschreven en geplot en gestoryboard, hoewel het eigenlijk door de tweede eenheid is geschoten. Het moest echt iets zijn, en duizelingwekkende hoogte is altijd een fantastisch element. Ik herinner me altijd degene met de prachtige skischans in een enkele opname [The Spy Who Loved Me, 1977] Dat is waarschijnlijk de meest buitengewone stunt in alle Bond-films."

4 Is Pierce Brosnan van de dam gesprongen in GoldenEye?

Nee, Pierce Brosnan heeft de grote sprong niet zelf gemaakt. Terwijl iemand als Tom Cruise er waarschijnlijk op had gestaan om het moment zelf te filmen, was Pierce genoodzaakt deze uit te zitten. In plaats daarvan sprong stuntman Wayne Michaels van de Verzasca Dam in Zwitserland

"Deze dam was ontzagwekkend! Mensen liepen in absolute stilte langs de top en tuurden voorzichtig over. Dit was eigenlijk nog nooit eerder gedaan, en daarom waren er een onnoemelijk aantal dingen die konden gaan verkeerd", vertelde Wayne Michaels aan Empire Online. "Er stond een traumakliniek klaar en een noodhelikopter om me naar het ziekenhuis te brengen. Het visioen dat in mijn hoofd blijft staan, staat daar, alle camera's waren op snelheid en de assistente staat op het punt me 'Actie' te geven. Ik zou kunnen zie vanuit mijn ooghoeken deze kleine Italiaanse kraanmachinist, die bleek van schrik zag bij de gedachte aan wat ik aan het doen was. En net toen ik op het punt stond te gaan, deed hij het teken van het kruisbeeld!"

3 De sprong in GoldenEye was ongelooflijk gevaarlijk

Het spreekt voor zich dat de sprong in GoldenEye ongelooflijk gevaarlijk was om te filmen, wat een van de redenen is waarom ze het maar één keer deden. Het eerste shot dat ze filmden, werd uiteindelijk het eindproduct in de film. Maar het was onwaarschijnlijk dat ze het ooit twee keer zouden kunnen doen. Vooral omdat Wayne even flauwviel toen het snoer trok.

"Je verliet de top van de dam en je was net een takje, een stuk papier", legde Wayne Michaels uit. "Je werd gewoon alle kanten op geblazen en het was erg moeilijk om de positie vast te houden. Ik kwam aan het einde van het touw en ze konden me 'uurgh' horen gaan, wat door de vallei weergalmde. De kracht was zo groot op mij dat het me fysiek behoorlijk zwaar trof. Om vervolgens dit wapen er echt uit te halen en het in een kwestie van milliseconden te laten schieten, was behoorlijk hard werken! Mensen vragen me waar ik aan dacht toen ik opsteeg van die dam, en het visioen dat ik had was dat Martin tegen me schreeuwde als ik dit pistool niet tevoorschijn had gehaald!Het kon me niet schelen: wat er ook gebeurde, ik zou dit verdomde pistool tevoorschijn halen!"

2 Introductie van James Bond ondersteboven in de badkamer

Hoewel de James Bond van Pierce Brosnan de hele openingsscène een scène is, zie je zijn gezicht niet of hoor je hem niet praten totdat hij iemand verrast die op het toilet zit.

"Ik dacht dat het goed zou zijn om de nieuwe Bond op een erg onflatteuze manier te introduceren - ondersteboven, in een toilet -, omdat er een gevoel voor humor in zit", zei Martin tegen Empire Online. "Ik was verrast dat de producenten daarin meegingen!"

1 De echte gedachte achter de opening van GoldenEye

In zijn interview met Empire Online legde Martin Campbell de echte reden uit waarom hij zowel voor een grote stunt als voor een vreemde toiletknevel ging in de opening van GoldenEye.

"Ik heb nooit aan superhelden gedacht in termen van het ongedaan maken van het meer 'realistische' ding dat License To Kill [de vorige James Bond-film] had geprobeerd. We wilden gewoon het geweldige aan Bond behouden: de stunts en de humor. Bond is al 40 jaar succesvol, dus het heeft natuurlijk altijd iets goed. Het klopte zowat alles! Dus waarom zou je ermee fokken?"

Aanbevolen: