10 beroemdheden die met poëzie bezig waren

Inhoudsopgave:

10 beroemdheden die met poëzie bezig waren
10 beroemdheden die met poëzie bezig waren
Anonim

Robert Frost zei ooit: "Poëzie is een manier om het leven naar de keel te grijpen." Dichters gebruiken woorden, ritme en ons begrip van syntaxis en grammatica om beelden van de wereld te schilderen en deuren naar de geest en vensters naar de ziel te openen.

Sommige dichters zijn professionals, anderen zijn gewone mensen die zich van tijd tot tijd moeten uiten. Veel mensen houden zich bezig met poëzie, waaronder enkele van de beroemdste acteurs en muzikanten die er zijn. Veel sterren hebben hun poëziebundels gepubliceerd, doen wat Robert Frost zei en nemen het leven bij de keel en laten de wereld zien waar ze van gemaakt zijn.

10 Knipperend met vuisten door Billy Corgan

De beroemde humeurige zanger van Smashing Pumpkins publiceerde zijn eerste poëziebundel in 2004. Blinking With Fists bevat 57 gedichten en kwam op de markt met zeer gemengde recensies. Critici van The New York Times Book Review gaven het boek overwegend positieve recensies, terwijl Entertainment Weekly het boek een D-beoordeling gaf omdat het "pretentieus" en "plotseling esoterisch" was.

9 Gemengde gevoelens door Avan Jogia

Nickelodeon-fans zullen zich de Canadese acteur uit Victorious herinneren, maar hij betrad de wereld van de literatuur in 2019. Zijn poëziecollectie Mixed Feelings onderzoekt gecompliceerde onderwerpen zoals ras, religie en familie door middel van levendige beelden en rauwe details. Het boek heeft overwegend positieve recensies ontvangen en heeft bijna een perfecte 5-sterrenscore op boekhandelswebsites zoals Amazon. Het heeft een perfecte 5 van de 5 van Barnes and Noble-klanten.

8 Dark Sparkler door Amber Tamblyn

De ster van Joan of Arcadia en Sisterhood of The Traveling Pants debuteerde voor het eerst als dichter in 2005 met Free Stallions, haar eerste gedichtenbundel. Ze publiceerde in eigen beheer haar poëzie- en fotocollecties Plenty of Ships en Of The Dawn. De actrice en schrijfster is een bekende dichter in de dichtersgids van de Poetry Foundation. Haar meest recente poëziebundel was Bang Ditto, die in 2015 uitkwam.

7 Regie Herbert White door James Franco

Franco heeft sindsdien voor het grootste deel op de zwarte lijst gestaan vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag en vanwege zijn vermeende affaire met Amber Heard, die aan het licht kwam tijdens het smaadproces tegen Johnny Depp van 2022. Afgezien daarvan, hij is ook een vooraanstaand schrijver. Hij schreef zijn regiedebuut The Disaster Artist, waarmee hij verschillende Golden Globes won, en hij is een groot poëzieliefhebber. Zijn eerste dichtbundel Regie Herbert White ontving gemengde recensies. Franco mocht ook een van zijn favoriete dichters spelen, Allen Ginsberg, in de film Howl, die het verhaal vertelt van hoe het controversiële gedicht de censuurwetten in het hele land veranderde.

6 Een nacht zonder pantser door Jewel

Jewel schrijft niet alleen haar eigen liedjes, ze schrijft ook poëzie. De populaire zangeres en artiest publiceerde haar eerste poëziebundel in 1998 en noemde het A Night Without Armour. Terwijl een ontevreden blogger haar gedichten 'waardeloos' noemde, heeft het boek vooral positieve recensies gekregen van literatuurdeskundigen en poëziecritici.

5 Tranen om water door Alicia Keys

Keys is een andere singer/songwriter die wat poëzie uitbracht, haar debuut kwam in 2004 met het boek Tears For Water. Het boek is zowel een verzameling van haar gesproken woordpoëzie als een deel van de teksten van haar meer poëtische liedjes. Keys heeft verschillende andere boeken geschreven, variërend van biografieën tot fictie, zelfs wat kinderliteratuur. Titels onder haar naam zijn onder meer Girl On Fire en The Diary of Alicia Keys.

4 Ik zou me verlaten als ik kon Door Halsey

De popster schrijft al enkele jaren haar eigen materiaal, lang voordat ze mainstream succes begon te vinden. Naarmate haar populariteit toenam, nam ook de markt toe voor haar eerste poëziebundel, I Would Leave Me If I Could, die in 2020 werd uitgebracht. Recensies van het boek zijn gemengd, een YouTuber zei dat het boek "haar kwaad maakte", terwijl een ander toegegeven dat "poëzie van beroemdheden misschien goed kan zijn."

3 Violet gebogen achterover over het gras door Lana Del Rey

2020 was een belangrijk jaar voor popsterdichters. Samen met Halsey besloot Lana Del Rey dat het tijd was om haar debuut poëziebundel Violet Bent Backwards Over the Grass uit te brengen. Het boek bevat 30 originele gedichten en foto's van de popzangeres. Het werd genomineerd voor de Goodreads Award 2020 voor Beste Poëzie.

2 De roos die uit beton groeide door Tupac Shakur

"Is rappoëzie" is een veelvoorkomend debat onder fans van zowel hiphop als de literaire gemeenschap. Hoe dan ook, rapper Tupac schreef niet alleen rapnummers, maar rauwe poëzie die een vocale, onbeschaamde weergave was van racisme en armoede in Amerika. In 1999 werd een verzameling van zijn gedichten De roos die uit beton groeide gepubliceerd en het is tot op de dag van vandaag een van de meest populaire dichtbundels geschreven door een muzikaal kunstenaar.

1 Forever Words door Johnny Cash

De man in het zwart had ook een talent om de pen op de pagina te zetten, hoewel hij het meer geheim hield dan alle andere zangers die hier worden vermeld. Cash had een bibliotheek met niet-gepubliceerde gedichten en niet-uitgebrachte songteksten, die sluimerend bleven totdat zijn nalatenschap ze in 2016 uitbracht in de postume collectie Forever Words: The Unknown Poems. Het boek heeft bijna perfecte scores op Amazon en Goodreads en heeft een 5 van de 5 scoren bij Barnes and Noble-klanten.

Aanbevolen: