Movie Spoilers': doen ze pijn aan de kassa? Wetenschap zegt nee

Inhoudsopgave:

Movie Spoilers': doen ze pijn aan de kassa? Wetenschap zegt nee
Movie Spoilers': doen ze pijn aan de kassa? Wetenschap zegt nee
Anonim

Filmspoilers - ze kunnen in vele vormen voorkomen, van opzettelijke aanwijzingen die door de makers in een film of een trailer zijn geplant tot de gebruikelijke "spoilerwaarschuwing" die recensies vergezelt die belangrijke details van de plot onthullen.

In sommige gevallen kan onvolledige informatie ertoe leiden dat de fantasie van fans op hol slaat, wat van invloed kan zijn op hoe de film uiteindelijk wordt ontvangen. Als het gaat om spoilerfilmrecensies, is de conventionele Hollywood-wijsheid van mening dat ze de bottom line - box office-inkomsten, daadwerkelijk kunnen schaden. Als het publiek het verhaal al kent, zo gaat het, betalen ze niet om de film te zien.

Chris-Evans-Naakt-Foto's
Chris-Evans-Naakt-Foto's

Een recente studie gepubliceerd in de Journal of Marketing, een wetenschappelijk tijdschrift uitgegeven door de American Marketing Association, zegt dat dit niet waar is.

Een onderzoek naar spoilers vs. Inkomsten

Onderzoekers van Western University en University of Houston hebben gekeken naar de relatie tussen de kassa-inkomsten van films die binnen een bepaalde periode (januari 2013 tot december 2017) zijn uitgebracht en vergeleken met een database met recensies, op zoek naar het diploma van wat ze "spoilerintensiteit" noemden - of het aantal recensies dat belangrijke plotdetails onthulde, en hoeveel van die details openbaar werden.

In een verrassende draai van 180 graden ten opzichte van de gebruikelijke opvatting dat spoilers een negatief effect hebben, ontdekten de onderzoekers dat het tegenovergestelde waar was. Ze noemden de relatie tussen belangrijke plotonthullingen en box office "positief en significant".

Verklaren spoilers de onzekerheid?

Hoewel er geen duidelijke reden naar voren komt uit de gegevens, vermoedt de studie dat minder onzekerheid over een nieuwe film een van de drijvende factoren zou kunnen zijn. Jun Hyun (Joseph) Ryoo, een van de co-auteurs van het onderzoek, geeft commentaar in een persbericht.

"Als potentiële bioscoopbezoekers twijfelen over de kwaliteit van een film, zullen ze waarschijnlijk profiteren van de plotgerelateerde inhoud van spoilerrecensies bij het nemen van hun aankoopbeslissingen."

Mark-Ruffalo
Mark-Ruffalo

Ze ontdekten zelfs dat het spoilereffect groter was als de film in kwestie een middelmatige of gemiddelde beoordeling had, in tegenstelling tot een film die ofwel heel goed of heel slecht was, wat die theorie meestal ondersteunt.

Hetzelfde gold voor films die weinig promotie of reclame hadden. De spoilers leken het publiek te overtuigen om het geld bij elkaar te sprokkelen om het in de bioscoop te zien.

Studie co-auteur Xin (Shane) Wang legt uit in een release.

“Het positieve bedervende effect is ook sterker voor films met een beperkte release, een strategie die vaak wordt gebruikt door onafhankelijke studio's en arthouse-studio's die gepaard gaan met grotere onzekerheid in termen van artistieke kwaliteit. En het positieve bedervende effect neemt in de loop van de tijd af, waarschijnlijk omdat consumenten meer onzekerheid hebben in de eerdere perioden van de levenscyclus van een film.”

Is 'Spoiler Alert' genoeg kennisgeving?

De media-industrie beschouwt de gebruikelijke "spoiler alert" als voldoende kennisgeving. Als fans de details van een film niet willen weten, hoeven ze niet te kijken, dus de logica gaat. Veel filmmakers hebben een hekel aan spoilers - samen met veel fans … dat beweren ze tenminste. De populariteit van die spoilerrecensies vertelt een ander verhaal. Het onderwerp is het afgelopen decennium het onderwerp geweest van veel discussie over en weer.

spider-man-ver-van-huis-trailer-spoilers
spider-man-ver-van-huis-trailer-spoilers

De meeste spoilerlekken zijn afkomstig van recensenten die vooraf een kijkje in de film krijgen. In zeldzame gevallen komen de gemelde lekken rechtstreeks van de bron. Wat zou tenslotte de aanloop zijn naar een nieuwe Spidey-film zonder ten minste één scriptlekkage van ster Tom Holland, ondanks de zorgen van de studio, of in ieder geval een verhaal erover?

Marvel en grote studio's maken zich misschien nog steeds zorgen, maar de nieuwe studie ondersteunt het idee dat recensies nog steeds een grote rol spelen bij het helpen van potentiële kijkers die nog steeds twijfelen bij het nemen van beslissingen over een film met gemengde recensies, een film waarin er is een klein budget voor promo, of een arthousefilm met dubbelzinnig krediet.

Het is de keuze van de lezer.

Aanbevolen: