Super Bowl-controverse: waarom wordt rapmuziek nog steeds als een slechte invloed beschouwd?

Inhoudsopgave:

Super Bowl-controverse: waarom wordt rapmuziek nog steeds als een slechte invloed beschouwd?
Super Bowl-controverse: waarom wordt rapmuziek nog steeds als een slechte invloed beschouwd?
Anonim

De Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show was een van de best bekeken Super Bowl Halftime Shows ooit. Met een all-star cast van levende legendeartiesten, concentreerde de show zich op een hiphopthema, met enkele van de grootste deuntjes uit het genre die de afgelopen 30 jaar in de hitparades kwamen te staan.

Hoewel de artiesten niet werden betaald voor hun Super Bowl-optredens, genereerden de Halftime Shows nog steeds veel lof en discussie. Helaas was niet alles positief.

Sommige kijkers vroegen zich af waarom rapmuziek mocht worden gespeeld tijdens een familie-evenement als de Super Bowl. Dit leidde tot het langdurige debat over de vraag of rapmuziek een slechte invloed heeft op jonge luisteraars.

Zowel voor- als tegenstanders van rapmuziek hebben onderzoek aangehaald om hun beweringen te staven. Dit is waarom rapmuziek door sommige critici nog steeds als een slechte invloed wordt beschouwd.

De Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show

In 2022 markeerde de Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show een iconisch moment voor hiphop. De show bevatte enkele van de grootste namen in het genre, waaronder levende legendes als Dr. Dre, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar, Snoop Dogg en 50 Cent.

Elke artiest speelde een deel van een of meer van hun beroemdste nummers, tot grote vreugde van hiphopfans. Het optreden was vooral een viering van West Coast-hiphop, aangezien de Super Bowl plaatsvond in Los Angeles.

Met de toevoegingen van 50 Cent, Eminem en Mary J. Blige was het optreden echter ook een ode aan andere gebieden in het land die hiphopgrootheden hebben voortgebracht, waaronder New York en Detroit.

Veel critici hebben rapmuziek bekritiseerd

Hoewel de Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show grotendeels goed werd ontvangen door de kijkers, spraken een aantal conservatievere kijkers hun teleurstelling uit en merkten op dat rapmuziek niet gezinsvriendelijk is en dus ongepast voor de Super Bowl.

Onderzoek toont aan dat, hoewel rapmuziek duidelijk miljoenen fans heeft, critici geloven dat het tot negatieve gevolgen kan leiden. Sommige critici hebben met name beweerd dat rapmuziek een slechte invloed heeft op de jeugd.

Waarom geloven critici dat rapmuziek een slechte invloed heeft?

Het debat over de impact van rapmuziek is controversieel. Waarom geloven sommige critici dat rapmuziek een slechte invloed heeft? Tegenstanders beweren dat de suggestieve teksten een houding van seksisme en racisme bij luisteraars aanmoedigen.

Er zijn trends van vrouwenhaat in rap, met verschillende beroemde artiesten die teksten rappen die vrouwen objectiveren en ontmenselijken. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid hebben de vorige albums van Eminem bijvoorbeeld om deze en andere begrijpelijke redenen voor controverse gezorgd.

Er is ook een geschiedenis van vrouwen die overdreven geseksualiseerd worden in visuele representaties van rapmuziek, ook in live optredens en video's.

Tegelijkertijd wordt gedacht dat rapteksten racistische attitudes aanmoedigen.

Emmett Price, een professor aan de Northeastern University in Boston, legt uit: Ook de aanwezigheid van denigrerende opmerkingen over ras en het concept van liefde voor geld, evenals het beeld dat in rapmuziek wordt geportretteerd dat drugs en seks veel voorkomen, hebben allemaal een negatieve invloed op degenen die luisteren.”

Hoewel critici niet geloven dat rapmuziek direct leidt tot negatief gedrag bij jongeren, geloven ze dat er een verband bestaat tussen de twee.

Brengt rapmuziek de jeugd in gevaar?

Sommige onderzoekers zijn van mening dat rapmuziek jongeren rechtstreeks in gevaar brengt, vooral door hun risico op zelfmoord te vergroten:

"Volgens de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry dragen veel van de rapteksten bij aan zelfmoord, geweld en ongepaste seksuele inhoud in teksten die ook invloed hebben op en bijdragen aan tieners die deelnemen aan drugs en alcohol …" schrijft Youth Voices, een open publicatie- en sociaal netwerkplatform voor jongeren.

Waarom fans zeggen dat rapmuziek een goede invloed heeft

Er zijn ook onderzoekers die geloven dat rapmuziek een positieve invloed heeft op jonge mensen, en dat het goede veel zwaarder weegt dan het slechte.

Voornamelijk, degenen die pleiten voor rapmuziek geloven dat het jonge zwarte Amerikanen wegleidt van drugsgebruik en geweld door hen in plaats daarvan een positieve, creatieve uitlaatklep te geven om zich op te concentreren.

Een essay, gepubliceerd door Advanced Writing: Pop Culture Intersections van de Santa Clara University, stelt:

“De invloed van rapmuziek is tot op de dag van vandaag strikt positief geweest, omdat het een alternatief biedt voor geweld, drugsgebruik en bendeactiviteiten voor zwarte Amerikaanse jongeren die opgroeien in de binnenstad, evenals een hulpmiddel voor het begrijpen van de discriminerende wereld waarin ze leven.”

Kan rapmuziek kansarme jongeren helpen?

Er is ook beweerd dat rapmuziek kansarme jongeren rechtstreeks kan helpen om aan schijnbaar hopeloze situaties te ontsnappen. Degenen die het wel maken als succesvolle rappers, kunnen ontsnappen aan de armoede en ook genoeg rijkdom genereren om hun families, vrienden en buren te helpen.

Hoewel niet alle aspirant-rappers succesvol zijn, dienen degenen die succesvol zijn een inspiratie voor kansarme jongeren en kunnen ze hen ook motiveren om hard te werken en hun doelen na te streven.

Aanbevolen: