Transgenderrol van Manilla van Money Heist leidt tot online kritiek

Inhoudsopgave:

Transgenderrol van Manilla van Money Heist leidt tot online kritiek
Transgenderrol van Manilla van Money Heist leidt tot online kritiek
Anonim

Vanaf de release in december 2017 heeft de Spaanse serie Money Heist of La Casa De Papel de wereld veroverd. Zozeer zelfs dat het verschillende onderscheidingen ontving tijdens de 46e International Emmy Awards, waaronder die voor beste dramaserie. Het heeft inderdaad een lange weg afgelegd als een weinig bekend drama van het Spaanse netwerk Antena 3. Toen Netflix zich realiseerde dat er zoveel meer eer was aan het intelligente plot over een groep van acht buitenbeentjes die probeerden de Koninklijke Munt van Spanje te beroven, verspilden ze geen tijd om de rechten te verwerven om het drama exclusief te streamen. En met de daaropvolgende positieve wereldwijde respons vernieuwde Netflix de serie met nog meer financiële steun. De rest zoals ze zeggen is geschiedenis, en het is veilig om te zeggen dat Money Heist de meest bekeken niet-Engelse show is geworden om te verslaan.

De vele verrassingen van deel vier

De acht afleveringen van deel vier waren tot de nok toe gevuld met veel verrassingen. Grotere inzet, de dood van een geliefd personage en de professor (gespeeld door Alvaro Morte) die niet alleen mikt op de Bank of Spain, maar op de Spaanse regering. Ergens in het midden van al deze opwinding wordt een nieuw personage onthuld en ze heeft zich gedurende de hele eerste paar afleveringen gemengd met de rest van de gijzelaars. Gespeeld door Belen Cuesta, Manilla, de nieuwste toevoeging aan Professor's bende bankovervallers, heeft nogal de achtergrond. Tijdens de vijfde aflevering van het seizoen flitste een scène terug naar Denver (Jaime Lorente) en Moskou (Paco Tous) die de professor vroegen om Moskous petekind Juanito toe te staan om deel te nemen aan de overval. In eerste instantie ontkent de professor hun verzoek, maar na nog een paar flashbacks wordt onthuld dat Juanito erin geslaagd is een plek in de bende te scoren. Alleen deze keer, zoals Denver en Moskou tot hun verbazing ontdekken, is hij overgegaan in een meisje genaamd Julia.

Het perceel wordt dikker

Julia, die zich voordoet als een van de gijzelaars, is met opzet geplant als een soort geheim wapen, klaar om iedereen aan te geven die van plan is te ontsnappen. Als kleinzoon van Moskou en maatje van Denver bij eerdere kleine overvallen, blijkt ze nuttig voor het team bij hun plan om de Bank of Spain te beroven en de regering te belazeren voor het martelen van Rio en het faken van de dood van Lissabon.

Wat we weten over Belen Cuesta

De 36-jarige actrice komt uit Madrid en is geen onbekende in TV Drama. Ze heeft zelfs verschillende andere Netflix-shows onder haar riem, waaronder Look What You've Done, Paquita Salas en Vis a Vis. Ze speelde ook in vele films zoals Kiki, Love to Love, The Warning en Hiero. In feite ging de getalenteerde actrice naar huis met de Goya-prijs voor Beste Actrice voor de film getiteld The Endless Trench afgelopen januari 2020. Op de vraag of ze de nieuwste toevoeging aan de langlopende show is, zegt ze: "Het was leuk. Maar je hebt het gevoel de nieuwe student in de klas te zijn, en iedereen kent elkaar. Hoe het ook zij, gelukkig, Ik heb geweldige co-acteurs die de zaken eenvoudig maakten. Ik voelde me bijzonder welkom".

Critici vragen casten

Vanaf het begin van de serie hebben fans genoten van de inspanningen om diversiteit en representatie tijdens de show te laten zien. Bijvoorbeeld Helsinki of Mirko Dragic (Darko Peric) speelt een queer oorlogsveteraan die zich bij het team van Professor voegt. In deel drie werd opnieuw een homoseksueel personage geïntroduceerd als Martin Berrote/Palermo gespeeld door de Argentijnse acteur Rodrigo de la Serna. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Berlijn en Tokio ook als biseksuelen worden afgeschilderd. Maar geen enkel ander deel is meer onder vuur komen te liggen dan de recente toevoeging van Julia of Manilla. Sinds Manilla's introductie tot de show hebben veel fans hun ontzetting geuit over de slechte keuze van de casting.

Twittergebruiker, Vero_Vuela zei: "Ik ben dol op het nieuwe @lacasadepapel-seizoen, maar met de weinige erkenning en zichtbaarheid die transacteurs hebben gehad, zouden ze de dood hebben gevonden als ze een echte transvrouw hadden ingehuurd om Manilla te spelen in plaats van Belen Cuesta te hebben haar spelen?"

Pat Soria twitterde ook: "Iedereen lijkt zo enthousiast over Manila in Money Heist, dat een nieuw personage is, dus ik ga gewoon door en zeg het, trans-personages moeten worden gespeeld door trans-acteurs en actrices!"

Sommige fans zijn vergevingsgezinder. Gebruiker @watzpoppinjimbo roept op Twitter uit: "Eindelijk een trans-personage, Money Heist zei Gay Rights. Bienvenido Manila!"

Twittergebruiker, @garenguinaldo grapt ook: "Het nieuwe lid van de ploeg, Manila! Ze is een fing Trans! Gelijkheid op zijn best".

Belen Cuesta spreekt de controverse aan

In een interview met de Spaanse publicatie El Espanol reageert de ervaren actrice door te zeggen: Ik begrijp de strijd van de groepen transacteurs en actrices. Ik steun ze ook heel erg.

Om haar acceptatie van de rol te rechtvaardigen, voegt ze er verder aan toe: "Een cisgender-actrice kan een transgendervrouw spelen of een transgendervrouw kan een cisgendervrouw spelen."

Hoe dan ook, plus punten voor vertegenwoordiging in de plot van dit seizoen. We kunnen niet wachten om het verhaal in deel vijf te zien ontvouwen. Meer interessante karakters misschien?

Aanbevolen: