Nieuwe Netflix-documentaire geeft kijkers een kijkje achter de schermen van hiphop door de lens van populaire fotograaf en tatoeage

Inhoudsopgave:

Nieuwe Netflix-documentaire geeft kijkers een kijkje achter de schermen van hiphop door de lens van populaire fotograaf en tatoeage
Nieuwe Netflix-documentaire geeft kijkers een kijkje achter de schermen van hiphop door de lens van populaire fotograaf en tatoeage
Anonim

Onlangs bracht Netflix L. A. Originals uit, een documentaire over de carrières van Mister Cartoon en Estevan Oriol en de impact die ze hadden op hiphop en de cultuur van Los Angeles.

Aan het begin van de documentaire zegt Snoop Dogg: "Als je geen tatoeage hebt van Cartoon, heb je geen tatoeage. Als je niet wordt neergeschoten door Estevan, heb je een zwakke fotograaf ". Later in de documentaire gaat de rapper zelfs zo ver om te zeggen dat Cartoon de enige is die hij vertrouwt om zichzelf en zijn gezin te tatoeëren. Dit is slechts een van de vele beroemde fans van Cartoon en Oriol.

Geregisseerd door Oriol zelf, is de documentaire een verslag uit de eerste hand van de manier waarop twee Chicano-mannen het gezicht van hiphop veranderden. Albumhoezen, tijdschriftomslagen, muziekvideo's en tatoeages zijn gemaakt door Oriol en Cartoon. De artistieke en creatieve scene van Los Angeles werd in zijn eentje voor altijd beïnvloed door de twee mannen. Met behulp van meer dan 25 jaar van zijn eigen foto's en opnames brengt Oriol beroemdheden samen om hun verleden samen te vertellen en hun impact als nooit tevoren te herdenken.

True L. A. Originals

Zowel geboren als getogen in Mexicaans-Amerikaanse families in Los Angeles, hadden Oriol en Cartoon een zeer vergelijkbare achtergrond. Vanaf het moment dat hij een kind was, herinnert Cartoon zich dat hij "dit soort angst kreeg dat [hij] moest tekenen, [hij] moest elke dag tekenen". Uiteindelijk evolueerde hij van tekenen naar graffiti en uiteindelijk naar tatoeëren, een beroep dat hem een legende zou maken in de tattoowereld.

Terwijl Cartoon afkomstig was van een uitsluitend Mexicaans-Amerikaanse achtergrond, kwam Oriol van een gemengde Mexicaanse en Italiaans-Amerikaanse achtergrond. Kunstenaar David Choe beschrijft dat Oriol "de Latino-kant koos" als de kant waar hij het meest naar toe werd getrokken toen hij opgroeide. Hij begon als uitsmijter, maar al snel verhuisde hij om tours te beheren voor Cyprus Hill en House of Pain. Daar begon hij zijn fotografiecarrière. Hij beschrijft: "Ik ben op tournee met The Beastie Boys, No Doubt, The Fugees, Limp Bizkit, Erykah Badu en al deze andere bands, en ik ben de enige daar met een camera". Deze unieke toegang stelde hem in staat zijn vak aan te scherpen en was de basis van zijn iconische stijl.

Toen de twee elkaar in 1992 ontmoetten, was er geen weg meer terug. Creatief en professioneel waren Oriol en Cartoon volledig op elkaar afgestemd. Ze waren klaar om hun carrière naar een hoger niveau te tillen en als team zouden ze dit doel echt kunnen bereiken. Over hun noodlottige ontmoeting zegt Cartoon dat "'E' mijn leven beïnvloedde omdat ik iemand vond die op dezelfde missie was als ik, artistiek, vriendschapstechnisch".

Hoewel ze allebei individueel vooruitgang hadden geboekt in de hiphopwereld, zou hun invloed als team niet te stoppen zijn.

Een wereldwijd bereik

Niet lang na hun ontmoeting waren Oriol en Cartoon onafscheidelijk. Het was rond deze tijd dat Cartoon voor het eerst zijn reis als tatoeëerder begon. Oriol gebruikte zijn toestemming bij concerten en vriendschappen met muzikanten om klanten van Cartoon-beroemdheden te krijgen. Met behulp van hun individuele artistieke visies kregen ze een exclusief cliënteel, vooral binnen de hiphopscene. Terwijl Cartoon grote namen tatoeëerde, fotografeerde Oriol ze. Deze foto's zouden albumhoezen of tijdschriftomslagen worden, of gewoon ongelooflijke momenten in de hiphopgeschiedenis vereeuwigd.

Een van de meer ontroerende momenten van de documentaire is dat Kobe Bryant Cartoon prees. De overleden NBA-ster vertelt over de voordelen van een Cartoon-tatoeage versus die van een minder getalenteerde artiest. Over de verschillende tatoeages van andere atleten zegt Bryant: "ze gingen niet naar Mister Cartoon en het wordt vrij duidelijk" omdat, in tegenstelling tot Cartoon's tatoeages, die van hen in de loop van de tijd exponentieel zullen vervagen.

Oriol en Cartoon hebben hun erfgoed ook in hun kunst verwerkt. De chicano-cultuur maakte deel uit van de twee artiesten en daarom hielpen ze het naar het centrum van de hiphopwereld te brengen. Iedereen van Eminem, Bryant, Beyonce en Travis Barker is getatoeëerd en gefotografeerd door dit duo. Hun stijl kan niet worden verwijderd uit hun erfgoed en de invloed die het had op hun stijl v alt op.

"Dat geweld, die armoede, die waanzin bracht een prachtige kunstvorm van muziek voort, en tatoeages, en muurschilderingen, krijtstreep en bladgoud… dit kwam uit een spleet in het beton. Nu heb je een nieuwe golf van Chicano-artiesten die zich kunnen focussen op Chicano-trots", beschrijft Cartoon. Deze nieuwe golf van trots die voortkomt uit de discriminatie en ontberingen heeft geholpen om plaats te maken voor nieuwe artiesten en nieuwe gezichtspunten om naar voren te komen.

Nu is de Chicano-cultuur over de hele wereld geïmiteerd. Wat Azië betreft, is de cultuur geadopteerd en heeft het bereik veel te maken met Oriol en Cartoon. Bryant beschrijft een moment in Peking waar een vrouw daar zijn tatoeages herkende als Cartoon's kunstwerk. Wereldwijde erkenning is het resultaat van tientallen jaren werk dat dit duo in de hiphopcultuur heeft geïnjecteerd. Zonder Oriol en Cartoon zou het gezicht van hiphop er heel anders uitzien.

L. A. Originals wordt nu gestreamd op Netflix.

Aanbevolen: