Lovecraft Country: Jordan Peele's HBO-horrorserie kan schokkend relevant zijn

Inhoudsopgave:

Lovecraft Country: Jordan Peele's HBO-horrorserie kan schokkend relevant zijn
Lovecraft Country: Jordan Peele's HBO-horrorserie kan schokkend relevant zijn
Anonim

Lovecraft Country, een nieuwe bovennatuurlijke horrorserie gebaseerd op de roman van Matt Ruff, debuteert in augustus op HBO. Geproduceerd door Jordan Peele, de veelgeprezen horrorregisseur die ons recente filmsuccessen als Get Out and Us bracht, zal de serie zich afspelen in het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig en zich concentreren op Atticus, een Black Korean War-veteraan, terwijl hij reist met zijn oom en een jeugdvriend op zoek naar zijn vervreemde vader in Massachusetts.

Onnodig te zeggen dat de reis die Atticus en zijn metgezellen maken niet eenvoudig zal zijn. Zoals te zien is in de trailer van de serie, zullen de drie allerlei soorten gruwelen tegenkomen, waaronder spookhuizen, monsters uit andere werelden en het bekendere kwaad, racisme!

Lovecraft Country: Terror Of A Real Kind

Serie afbeelding
Serie afbeelding

Jordan Peele's nieuwe HBO-serie gaat over allerlei bovennatuurlijke vreemdheid, met geesten, zombies en alternatieve realiteiten met allerlei andere gruwelijke wangedrochten. Horrorfans zullen in de zevende hemel zijn, en vooral Jordan Peele-fans zullen enthousiast zijn om te zien welke griezelige nieuwe verschrikkingen hij op het scherm brengt. En zoals fans van de regisseur maar al te goed weten, zal de terreur die naar het scherm zal worden gebracht niet alleen die van de bovennatuurlijke soort bevatten.

Nogmaals zal Peele de confrontatie aangaan met de echte horror die racisme is.

Hij deed het eerder in Get Out toen hij ons een bijtende satirische kritiek gaf op het racisme dat systemisch is in Amerika. In plaats van monsters van de buitenaardse soort, gaf hij ons monsters van de echte soort, in zijn huiveringwekkende verhaal van blanke liberalen die niet alleen zwarte mensen hypnotiseren om dienaren te worden, maar die hen verder marginaliseren door ze naar 'de verzonken plaats' te sturen waar ze zijn machteloos om zich te verdedigen.

In zijn film, Us, een film over een zwarte middenklassefamilie die oog in oog komt te staan met hun dubbelgangers, zijn er subteksten over gedwongen worden je culturele wortels te negeren wanneer je probeert aan te sluiten bij de American Dream die bestendigd door blanke Amerikanen.

En zoals blijkt uit de Lovecraft Country-trailer, zal Peele opnieuw racisme onderzoeken.

Tijdens de trailer is het thema racisme duidelijk.

De snelle montage toont brandende kruisen, politiecontroleposten waar onze zwarte hoofdrolspelers moeten stoppen, en een politieagent die een pistool afvuurt. De boodschap is duidelijk: zwarte mensen zijn niet welkom in Lovecraft Country, en dit wordt afgedwongen door de berichten die de Ku Klux Klan achterlaat, en door het politiegeweld dat wordt opgelegd aan elke zwarte buitenstaander die deze blanke supremacistische wereld durft te betreden. Voordat Atticus en zijn metgezellen te maken krijgen met enige vorm van bovennatuurlijke terreur, moeten ze het hoofd bieden aan de echte angsten die symbolisch zijn voor die waarmee miljoenen zwarte mensen over de hele wereld worden geconfronteerd.

De serie kon niet actueler zijn. Op het moment van schrijven protesteren duizenden zwarte Amerikanen tegen het onrecht dat hun volk opnieuw is overspoeld, dit keer uit protest tegen de moord op George Floyd, die onnodig werd vermoord door een blanke politieagent. De persoon die verantwoordelijk is voor de dood van Floyd is slechts de laatste in een lange rij politieagenten die verantwoordelijk is geweest voor de moord op een zwarte persoon, en hoewel deze officier voor het gerecht is gebracht, worden we er nog steeds aan herinnerd dat vele anderen voor hem zijn ontsnapt aan de juridische gevolgen van een dergelijke daad.

Wanneer Lovecraft Country in augustus wordt vertoond, zullen de thema's van racisme schokkend relevant zijn. En terwijl de trailer een glimp opvangt van de racistische verschrikkingen die Atticus en zijn metgezellen te wachten staan, kunnen we ook een racistische subtekst onder de oppervlakte verwachten. Dat wordt al verklapt door de titel van de serie, want H. P. Lovecraft, de beroemde horrorauteur, was zelf een verschrikkelijke racist. Zoals we worden herinnerd in een artikel gepubliceerd op Literary Hub, schreef hij brieven en fictiewerken waarin hij zijn vooroordelen tegen joden en zwarte mensen liet zien en deed hij weinig om zijn racistische gevoeligheden voor anderen te verbergen.

Over wat Peele nog meer te zeggen heeft, naast de aanwijzingen die worden gegeven door de titel en trailer van de serie, weten we nog niet, maar we hebben nog maar een paar maanden te gaan voordat we meer ontdekken over de berichten die mogelijk verborgen zijn onder het oppervlak van zijn nieuwe horrorserie. Het is echter de moeite waard om onszelf eraan te herinneren dat Peele niet de eerste is die de gruwelen achter racisme naar de massa brengt.

Racisme: dit echte kwaad op het scherm aanpakken

Tafereel
Tafereel

Jordan Peele is een ervaren filmmaker, die ons niet alleen vermakelijke films en tv-shows geeft, maar ons ook die constante herinneringen geeft die we allemaal nodig hebben over de verschrikkingen van racisme in de huidige samenleving. Natuurlijk is hij niet de eerste die dit doet.

Er zijn veel films en televisieprogramma's geweest die het racisme hebben benadrukt dat tegenwoordig endemisch is in onze wereld.

Onlangs herinnerde het juridische drama van Destin Daniel Cretton, Just Mercy, met Michael B. Jordan in de hoofdrol, ons aan de ondervertegenwoordiging van zwarte mannen in de dodencel. Het diende ook als een herinnering aan de vele zwarte mannen die te maken hebben gehad met het onrecht van het gebrekkige Amerikaanse rechtssysteem, en hoe degenen die onschuldig zijn schuldig zijn bevonden vanwege hun huidskleur.

2018's The Hate U Give, George Tillman Jr's bewerking van een YA-roman, bracht ons het verhaal van een jonge tiener die ziet hoe haar beste vriend door de politie wordt doodgeschoten nadat ze naar zijn haarborstel greep. Dit was weer een herinnering aan het inherente racisme dat binnen onze politie bestaat.

When They See Us, de miniserie van Ava DuVernay uit 2019, bracht het waargebeurde verhaal van Central Park 5 op het scherm, de vijf onschuldige jongens die werden veroordeeld voor de verkrachting van een blanke vrouw, ondanks dat er geen DNA-bewijs was.

En naast films met actuele berichten en shows zoals deze, zijn er ook horrorfilms die voorafgaan aan wat Jordan Peele vandaag doet. George A. Romero's legendarische zombiehorrorfilm Night of the Living Dead is zo'n voorbeeld: voor de blanke sheriff in de film is het leven van een zwarte man weinig meer waard dan dat van een zombie. "Dat is er weer een voor het vuur", zegt hij, voordat hij het lichaam terloops weggooit. En in The People Under The Stairs van Wes Craven staat het opsluiten van zwarte mensen in kooien gelijk aan het huisvestingssysteem dat de gekleurde mensen in onze gemeenschappen al straft.

Het is te hopen dat er een tijd zal komen waarin shows en films waarin racisme wordt uitgebeeld niet langer nodig zijn, een tijd waarin filmmakers van het formaat van Jordan Peele en Ava DuVernay films en tv-programma's maken die alleen bedoeld zijn om te entertainen. dan informeren. Helaas is die tijd niet nu. Lovecraft Country zal ons ongetwijfeld vermaken, maar het zal ons ook veel geven om over na te denken, en hopelijk zal het ons eraan herinneren om ons meer bewust te zijn van de echte gruwelen en het kwaad dat in deze wereld bestaat, buiten de gefictionaliseerde in deze wereld. alternatieve werkelijkheden.

Aanbevolen: