Dit is wat Indiana Jones de grootste filmheld aller tijden maakt

Inhoudsopgave:

Dit is wat Indiana Jones de grootste filmheld aller tijden maakt
Dit is wat Indiana Jones de grootste filmheld aller tijden maakt
Anonim

Wie zou jouw nummer één stem zijn voor de grootste filmheld aller tijden? Han Solo? Luke luchtloper? Marty McFly? Ethan Hunt? Geweldige keuzes allemaal als je een van de bovengenoemde noemt, maar in een recente Empire-filmpeiling nam Indiana Jones de eerste plaats in. Door vele andere helden vooraan in de rij te verslaan, inclusief die superheldenpersonages die de MCU sierden, heeft Indiana Jones terecht zijn plaats ingenomen als de grootste filmheld ooit.

Maar wat maakt Indiana Jones zo geweldig? Hij heeft tenslotte niet de krachten van onze favoriete Marvel-superhelden of de planeetbesparende capaciteiten van een Star Wars-lamp. Welnu, er zijn allerlei redenen waarom Indy bovenaan elke filmheldenpeiling zou moeten staan, en we zullen er hieronder enkele bekijken.

The Spirit Of Adventure: 'Ik weet het niet, ik verzin dit terwijl ik ga'

Indy
Indy

Hij is misschien overdag hoogleraar geschiedenis, maar Indiana Jones beperkt zijn avonturen niet tot het klaslokaal!

In Raiders Of The Lost Ark reisde hij naar de woestijnen van Egypte en de oerwouden van Zuid-Amerika in een poging de Ark Of the Covenant terug te halen voordat de lafhartige nazi's het oude artefact in handen kregen. Hij reisde naar India voor zijn prequel-avontuur en vocht tegen een kwaadaardige sekte toen hij een oude steen uit de Temple of Doom probeerde te redden. Hij vocht opnieuw tegen de nazi's tijdens zijn Laatste Kruistocht toen hij op reis ging naar Berlijn en verder om de Heilige Graal te vinden. En Indy werkte samen met zijn zoon toen hij naar Mexico en de Amazone-oerwouden reisde om het Koninkrijk van de Kristallen Schedel te vinden.

Niet tevreden met het nakijken van boeken en het doorlopend persoonlijke bijlessen met zijn bewonderende studenten, is Indy altijd in voor een nieuw avontuur, en het is zijn pure enthousiasme en behoefte aan opwinding die hem zo'n interessant en opwindend personage maken om op het scherm te bekijken.

The Bravery: 'It's A Leap Of Faith'

Indy
Indy

Tijdens zijn wereldreizende avonturen heeft Indiana Jones zijn geloofsbrieven getoond om keer op keer dapper te zijn.

Ondanks de mogelijkheid van spijkervallen en andere gevaarlijke valkuilen, heeft hij oude graven verkend. Ondanks de mogelijkheid van de dood door toedoen van de nazi's, heeft hij ingebroken in bewaakte Duitse verbindingen. En ondanks de mogelijkheid om te vervallen in oude bovennatuurlijke vloeken, heeft hij letterlijke sprongen gemaakt in de verdediging van alles wat goed en spiritueel is. We hebben nauwelijks de oppervlakte bekrast, zoals je zelf zult weten als je hebt genoten van de vele keren dat Indiana zijn gevaarlijke soort heldhaftigheid heeft getoond toen hij over afgronden slingerde, vuistgevechten had met schurken die veel groter waren dan hij, nazi's met zweepslagen op bewegende tanks, en het overleven van letterlijke achtbaanavonturen wanneer je door tunnels raast in een mijnkar.

Indiana Jones is een van de dapperste filmpersonages ter wereld, ook al heeft hij geen superkrachten, gadgets om hem uit de problemen te helpen of de steun van geheime spionageorganisaties om hem uit benarde situaties te redden.

De gebreken: 'Waarom moesten het slangen zijn?'

Indy
Indy

Ja, Indy kan het pistool op 20 passen uit de handen van een slechterik slaan, en ja, hij heeft de intelligentie om zelfs de slimste slechteriken te overtreffen. Maar hij is niet perfect. In feite rent hij meestal voor zijn leven, zoals je zelf zult weten als je hem hebt zien rennen van rotsblokken, nazi-handlangers en Thugee-voetsoldaten nadat hij beoordelingsfouten had gemaakt over zijn avonturen. En zoals elke grote held zou moeten, heeft hij ook zijn achilleshiel. In Indy's geval zijn het slangen die zijn grootste probleem en fobie zijn.

Omdat Indiana gebreken en kwetsbaarheden heeft, kunnen we meer met hem meevoelen. Hij is niet bovenmenselijk, robotachtig of getraind in de kunst van een spion. Hij is net als ieder van ons, ook al draagt hij een Fedora-hoed en een grijze blik, beter dan velen van ons ooit zouden kunnen. En het is het feit dat hij zo kwetsbaar is dat hem zo heldhaftig maakt, omdat hij nog steeds zijn mannetje durft te staan tegen degenen die hem ver overtreffen in kracht, en hij nog steeds zijn leven riskeert in oude graven, ondanks het potentieel voor verwonding en dood om elke hoek. Oh, en ondanks zijn angst voor slangen, laat hij zich nooit door zijn fobie overweldigen en beperken, en dat, mijn beste vrienden, zou een les voor ons allemaal moeten zijn!

Het altruïsme: 'Dat hoort thuis in een museum'

Indy
Indy

Ondanks het feit dat Indy Short Round vertelt dat het allemaal voor 'fortuin en glorie is, jongen' in de Temple of Doom, is de grootste zorg van onze held van een meer altruïstische aard. Hij vecht hard om machtsvoorwerpen uit de handen van de onwaardigen te houden, of dat nu is om ze terug te brengen naar een museum, of om ze terug te geven in de handen van degenen die ze rechtmatig zouden moeten bezitten. De grafroof van Indiana Jones is eervol, en hetzelfde kan niet gezegd worden van de nazi's, Russen en priesterculten die proberen oude artefacten te stelen voor financieel of werelddominant gewin!

Indy is ook een zorgzaam persoon, ondanks zijn scherpe humor en af en toe een cynische inslag. In de Temple of Doom bevrijdt hij bijvoorbeeld de tot slaaf gemaakte kinderen van Pankot en beschermt hij de weesjongen Short Round, ondanks dat hij daarvoor zijn leven moet riskeren. Indiana Jones is een beschermer, een voogd en een redder, en dit zijn slechts drie van de eigenschappen die hem kenmerken als het soort held dat we allemaal nodig hebben in ons leven.

Indiana Jones: held nummer 1

Indy
Indy

Vergeet Batman, Superman en alle andere superhelden die krachten hebben om hen te helpen het kwaad te bestrijden. Vergeet Ethan Hunt, de mannen van UNCLE of James Bond, die allemaal goed zijn opgeleid in wat ze doen. Indiana Jones heeft geen krachten en geen spionageopleiding, maar ondanks zijn kwetsbaarheden doet hij nog steeds wat juist en rechtvaardig is, ondanks de risico's voor lijf en leden. Hij is echt de grootste filmheld aller tijden, en met een vijfde Indiana Jones-film die binnenkort komt, zijn we er zeker van dat we hem keer op keer zijn heroïsche moed zullen zien bewijzen!

Aanbevolen: