Revisiting 'Moonlight': de verbazingwekkende LGBTQ+-film die zwart en queer zijn in Amerika aanpakt

Revisiting 'Moonlight': de verbazingwekkende LGBTQ+-film die zwart en queer zijn in Amerika aanpakt
Revisiting 'Moonlight': de verbazingwekkende LGBTQ+-film die zwart en queer zijn in Amerika aanpakt
Anonim

Moonlight is een coming-of-age-film die het verhaal vertelt van Chiron, een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn mannelijkheid en seksuele identiteit. Het verhaal duikt in de obstakels waarmee Chiron wordt geconfronteerd in de kindertijd, adolescentie en volwassenheid.

De veelgeprezen film is de eerste LGBTQ-film met een volledig zwarte cast die een Oscar voor beste film wint. Yunkyo Kim, een assistent-campusredacteur voor The Daily Northwestern, beschrijft Moonlight als "ongelooflijk mooi" en "pijnlijk teder". Drie jaar na de release van de film triomfeert hij nog steeds, niet alleen in zijn beelden, maar ook in het uitbeelden van onbegrensde queering van mannelijkheid in de loop van de tijd.”

In een recensie geschreven door Tiffany Lam op Medium, zegt ze: Moonlight navigeert met een ongeëvenaarde precisie door een groot aantal belangrijke sociale kwesties: de subtiel tragische effecten van giftige mannelijkheid op een jonge homoseksuele zwarte man; de manier waarop mannelijkheid zich vervolgens in de loop van de tijd hervormt en herbouwt; de vage lijnen tussen familie en vreemdeling, bloed en liefde, angst en verlangen.”

Tijdens de reis naar zelfontdekking wordt Chiron geconfronteerd met tegenslagen die sommige zwarte jongeren in Amerika ervaren. Hij werd opgevoed door een alleenstaande moeder die verslaafd is aan crack. Hij woonde in Liberty City, een van de gevaarlijkste buurten van Miami, Florida. Zijn vader was de hele film afwezig. Als Juan (gespeeld door Mahershala Ali) in zijn leven komt, neemt hij de rol van vaderfiguur over.

Gedurende de hele film wordt Chiron gelabeld door iedereen om hem heen. In zijn jeugd werd Chiron door anderen bestempeld als "Klein". Hij werd bestempeld als een "flikker" door de kinderen die hem pesten. In het hoofdstuk over de adolescentie werd Chiron (gespeeld door Ashton Sanders) door zijn jeugdvriend Kevin (gespeeld door Jharrel Jerome) als 'Black' bestempeld. Hij werd bestempeld als 'zacht' en 'zwak'.

In het kinderhoofdstuk neemt Juan Little (gespeeld door Alex R. Hibbert) mee naar het strand om hem te leren zwemmen. Juan vertelt Little dat een oude vrouw hem de bijnaam "Blauw" gaf. In Cuba zou ze zeggen dat wanneer het maanlicht op zwarte jongens schijnt, ze blauw lijken. Hij verliet de bijnaam en ging onder de naam 'Juan'. Juan vertelt Little: “Op een gegeven moment moet je voor jezelf beslissen wie je gaat worden. Ik kan niemand die beslissing voor je laten nemen.”

In het hoofdstuk over adolescentie wordt Chiron voortdurend gepest door klasgenoten van de middelbare school. Terwijl hij zijn toevlucht zoekt op het strand, duikt zijn vriend Kevin op. Terwijl ze bij elkaar zitten, delen ze een kus en nemen ze deel aan seksuele activiteit. Dit is de eerste keer dat we Chiron volledig kwetsbaar zien. Beide jonge mannen deelden een moment zonder oordeel. Zodra ze het strand verlaten, moeten ze een wereld betreden die hen zal beoordelen op hun seksualiteit. Een wereld die hen zal beoordelen op basis van hun huidskleur.

In het hoofdstuk voor volwassenen draagt Chiron nu de bijnaam 'Zwart'. Black (gespeeld door Trevante Rhodes) handelt drugs terwijl hij in Atlanta, Georgia woont. Op een dag krijgt hij een telefoontje van Kevin, die hem uitnodigt om hem te bezoeken wanneer hij in Miami is. Wanneer Black Kevin vertelt dat hij drugs verkoopt, reageert Kevin door te zeggen: "Dat ben jij niet." Black antwoordt: "Je kent me niet." Door deze verklaring besloot Chiron de etiketten die hem werden opgelegd te negeren.

In een filmrecensie geschreven door @BFoundAPen legt hij het belang uit van Moonlight voor zwarte en queer jongeren. Hij zegt: “Voor de eerste keer kregen velen van ons een jonge, gekleurde LGBTQ te zien. Toen zagen we hem opgroeien in de koude wereld die we maar al te goed kenden.'

Tijdens de Pride Month van dit jaar en de Black Lives Matter-protesten, is het vertellen van zwarte verhalen nu meer dan ooit essentieel. Moonlight toont het leven van een jonge man die worstelt om acceptatie te vinden, niet alleen in zijn gemeenschap maar ook in zichzelf. De zwarte gemeenschap beschouwt homoseksualiteit als een ‘taboe’. Afro-Amerikaanse huishoudens geloven sterk in de Bijbel, waardoor homoseksualiteit als een zonde wordt beschouwd.

Op dit moment vechten zwarte homo's voor hun leven in Amerika. Drie jaar later is Moonlight nog steeds een meesterwerk dat de ontberingen laat zien die zwarte homojongeren in Amerika hebben meegemaakt. Het is een emotioneel horloge dat een echt coming-of-age-verhaal is.