Schurk of held? Wat moeten we denken van Star Wars' Lando Calrissian?

Inhoudsopgave:

Schurk of held? Wat moeten we denken van Star Wars' Lando Calrissian?
Schurk of held? Wat moeten we denken van Star Wars' Lando Calrissian?
Anonim

Star Wars is door de jaren heen verantwoordelijk geweest voor veel fanboy-argumenten.

Er zijn mensen die volhouden dat Han echt als eerste heeft geschoten, ondanks de veranderingen die George Lucas jaren later in de montagekamer aanbracht. Er zijn mensen die je zullen vertellen dat de Ewoks de ergste dingen zijn van de originele Star Wars-trilogie, en er zijn mensen die je zullen vertellen dat ze hebben geholpen de melkweg te redden. En er zijn mensen die je zullen vertellen dat de prequel-trilogie beter is dan de latere sequels, terwijl anderen je zullen vertellen dat Jar Jar Binks en die verdomde Midichloriants de franchise hebben verpest.

De kans is groot dat je waarschijnlijk zelf aan één kant van deze argumenten bent gevallen, waarschijnlijk terwijl je probeerde je eigen krachtkrachten op te roepen in weerwil van degenen die je durfden uit te dagen.

Een ander onderwerp dat ter discussie staat, draait om het karakter van Lando Calrissian. Het personage van Lando, gespeeld door Billy Dee Williams in de originele Star Wars-trilogie en Donald Glover in Solo: a Star Wars Story, is op zijn zachtst gezegd ingewikkeld. Er zijn mensen die hem een schurk, een achterbakse, en in de woorden van Han Solo, 'een kaartspeler, gokker en schurk' zullen noemen. Dan zijn er mensen die hem een held zullen noemen, aangezien hij (uiteindelijk) de Rebellenalliantie hielp in de strijd tegen het rijk.

Dus, wat moeten we geloven? Is Lando Calrissian een lafhartige schurk? Of is hij juist een echte held? Het antwoord is niet eenvoudig. Met geruchten dat er een nieuwe Lando-tv-show op komst is, met Glover die het beroemde personage opnieuw vertolkt, is dit misschien het moment om het personage van dichterbij te bekijken dat lichtjaren verwijderd is van de lichte en donkere archetypen die de Star Wars bevolken universum.

Lando Calrissian: schurk of held?

Soloposter
Soloposter

De meeste hoofdpersonen in de Star Wars-films staan stevig aan de kant van goed of slecht. Luke Skywalker, Princess Leia en Han Solo (ondanks zijn ruimtepiraat-swagger) zijn slechts enkele van de franchisepersonages die duidelijk heroïsche figuren zijn. Dan zijn er die aan de donkere kant van het Star Wars-universum, met Darth Vader, graaf Dooku en keizer Palpatine als slechts enkele van die personages die goed zijn om te boeien en te sissen.

Maar waar past Lando Calrissian in de mix? Nou, hij is noch een good guy, noch een bad guy. Hij is geen mythische held, maar nogmaals, hij is ook geen ellendige slechterik. Hij is zowel schurk als held, en dit maakt hem een van de interessantere personages in de Star Wars-franchise.

Donald Glover zei het het beste toen hij Solo: A Star Wars Story promootte. In een interview met Deadline zei Glover over Lando: "Hij is een gecompliceerd personage in deze wereld. Ik denk dat zelfs Han niet zo ingewikkeld is als Lando. Vanaf de eerste keer dat je hem ontmoet, weet je niet of je hem moet vertrouwen of niet."

De eerste keer dat we Lando ontmoetten, was natuurlijk in The Empire Strikes Back, de film die vaak wordt genoemd als de beste Star Wars-film van allemaal.

Maar wat de tijdlijn van het personage betreft, ontmoeten we hem officieel voor het eerst in de Solo-film. Hier zien we een man die verwaand en egocentrisch is; een valsspeler die zijn kaarten heel dicht bij zijn borst houdt (zowel letterlijk als figuurlijk).

We kijken toe hoe hij zich een weg probeert te banen om de Millennium Falcon uit Han's handen te houden en dan zien we hem zichzelf verlossen als hij ermee instemt Han te helpen bij zijn missie. Typerend voor de morele dubbelzinnigheid van het personage, ontdekken we echter dat zijn reden om te helpen is om een deel van de winst van Han's smokkelmissie te krijgen. Tegen het einde van de film zien we hem Han in de steek laten op het moment van zijn grootste nood. Wat een rotzak!

Lando verraadt Han opnieuw in The Empire Strikes Back wanneer hij hem overdraagt aan Darth Vader. Deze zogenaamde vriend van Han is duidelijk een slechterik, toch? Nou ja, misschien niet.

Lando Han
Lando Han

Ondanks zijn moreel twijfelachtige acties in Solo, verraadde Lando Han in Empire om de inwoners van Cloud City te beschermen. Hij sloot een deal met Vader om puur pragmatische redenen, waarbij hij de behoeften van velen redde in het belang van enkelen, in een poging zijn mensen te redden van de Sith. Zijn verraad was niet de actie van een klootzak, want hij moest een niet benijdenswaardige keuze maken

Het is ook vermeldenswaard dat Lando probeerde Han's vrienden te beschermen toen hij zijn deal met Vader sloot, dus schurk of niet, hij probeerde nog steeds goed te doen. Toen Vader tegen de deal inging, sloot Lando zich vervolgens aan bij de strijd tegen hem en hielp hij Leia op een reddingsmissie om Han te bevrijden uit zijn nu koolzuurhoudende staat.

Ondanks de dubieuze beslissingen die Lando in de Star Wars-films neemt, is het duidelijk dat er meer goed in hem is dan slecht. Natuurlijk, hij is een gokker en een smokkelaar, maar hij probeert rond te komen. En als het erop aankomt, zal hij opstaan en doen wat juist is.

Lando Calrissian: het meest menselijke personage in het Star Wars-universum

Lando en Nien Numb
Lando en Nien Numb

Lando Calrissian is een schurk, maar hij is geen slechterik. Lando is ook een held, maar niet in de traditionele zin. Hij is zowel held als schurk tegelijk, en dit maakt hem het meest moreel complexe personage in de geschiedenis van Star Wars. Hij is een mens, verzint dingen terwijl hij bezig is en doet zijn best om te overleven in de wereld waarin hij is terechtgekomen. En ondanks zijn coole branie en zijn verdomd goed uitziende cape, is hij ook de persoon met wie we ons het meest kunnen identificeren.

Aanbevolen: