Dan Castellaneta is meer dan alleen Homer Simpson

Inhoudsopgave:

Dan Castellaneta is meer dan alleen Homer Simpson
Dan Castellaneta is meer dan alleen Homer Simpson
Anonim

In de hele televisiegeschiedenis zijn er tal van voorbeelden van acteurs die bekend werden om één personage en er nooit langs konden komen. Michael Richards zal bijvoorbeeld altijd bekend blijven als Kramer, iedereen denkt aan Sarah Michelle Gellar als Buffy, en veel mensen geloven dat Alfonso Ribeiro eigenlijk Carlton heet.

In sommige gevallen is het volkomen logisch dat een acteur bekend staat om een enkele rol, omdat ze nooit een andere opmerkelijke uitvoering hebben gegeven. Aan de andere kant zijn er enkele artiesten die veel hebben bereikt tijdens hun lange carrière, maar vrijwel iedereen kent ze voor een enkel personage dat ze speelden. Als het op Dan Castellaneta aankomt, behoort hij tot de laatste groep acteurs.

Enkele decennia geleden gecast als Homer Simpson, heeft Dan Castellaneta jarenlang de stem van het personage verzorgd. Wat nog belangrijker is, het is heel veilig om te zeggen dat de massa van Castellaneta houdt als de Simpsons-patriarch. Homer Simpson is tenslotte duidelijk een hilarisch personage en sommige van zijn verhaallijnen hebben fans ook erg emotioneel gemaakt. Het is echter een schande dat de meeste mensen zich gelukkig niet bewust lijken te zijn van al het andere dat Castellaneta tijdens zijn leven heeft gedaan.

De vroege jaren

Dan Castellaneta, geboren eind jaren '50 in Chicago, werd schijnbaar sterk beïnvloed door zijn vader, een werknemer van een drukkerij die in zijn vrije tijd als amateuracteur optrad. In de voetsporen van zijn vader begon Castellaneta al op jonge leeftijd aan zijn indrukken te werken, wat zijn moeder inspireerde om hem in te schrijven voor acteerlessen toen hij nog maar 16 jaar oud was.

Nadat hij naar de Northern Illinois University had gestudeerd, werd Dan Castellaneta korte tijd student-leraar terwijl hij ook 's avonds deelnam aan een radioshow voor het station van zijn school. Door op de radio te spelen, kon Castellaneta zijn stemwerk voor het eerst aanscherpen, omdat de sketches en parodieën waaraan hij deelnam hem dwongen om snel tussen stemmen te schakelen.

Na zijn afstuderen aan de universiteit begon Dan Castellaneta betere lessen te volgen in plaats van zich te wijden aan het worden van leraar. Het bleek dat dat risico zeker goed uitpakte voor hem, want Castellaneta ontmoette zijn toekomstige vrouw tijdens die lessen en ze gaven hem het vertrouwen om auditie te doen voor The Tracey Ullman Show. Castellaneta, die uiteindelijk een rol in de show kon krijgen, speelde een hele reeks verschillende personages tijdens zijn tijd aan de serie.

De rol van je leven

De Tracey Ullman Show concentreerde zich voor het grootste deel op live-actiescènes, maar het bevatte ook geanimeerde segmenten, waarvan sommige gericht waren op de Simpsons-familie. Nadat die segmenten goed werden ontvangen door het publiek, kregen de personages in het hart van de shorts een eigen show en werd The Simpsons een ongelooflijk populaire show.

Oorspronkelijk gecast als Homer toen de shorts werden geproduceerd voor The Tracey Ullman Show, bleef Dan Castellaneta het personage spelen zodra The Simpsons begon te uitzenden. Castellaneta, dat tot op de dag van vandaag in de rol blijft, heeft ertoe bijgedragen dat Homer Simpson zo'n lieve man is geworden dat hij een van de meest populaire geanimeerde personages in de geschiedenis is geworden. Naast het feit dat Homer zo geliefd is geworden, heeft Castellaneta's optreden als personage ertoe bijgedragen dat The Simpsons zo geliefd is geworden dat fans alles willen weten over de productie ervan.

Natuurlijk hebben Dan Castellaneta's jaren als Homer Simpson hem tot een zeer rijke en beroemde man gemaakt, net als de andere sterren van The Simpsons. Bovendien heeft Dan veel bijval gekregen voor zijn werk aan de show. Dan Castellaneta heeft bijvoorbeeld 4 Emmy-awards gewonnen voor zijn werk waarin hij Homer Simpson vertolkt en hij werd genomineerd voor nog eens 8, wat een indrukwekkende prestatie is.

Aangezien Dan Castellaneta sinds 1987 consequent de stem van Homer Simpson uitspreekt, lijkt het heel veilig om te zeggen dat hij erg blij is om geassocieerd te worden met zijn beroemdste personage. Dat gezegd hebbende, is het duidelijk dat hij geïnteresseerd is in het strekken van zijn acteerspieren, aangezien hij gedurende zijn tijd als Homer consequent andere banen heeft aangenomen.

Extreem volbracht

Op het moment van schrijven is Dan Castellaneta 62 jaar oud. Het is duidelijk geen lentekip meer, in sommige opzichten is het nog steeds verrassend dat Castellaneta niet ouder is als je bedenkt hoe lang zijn cv is.

Dan Castellaneta, vooral bekend als voice-overacteur, heeft niet alleen Homer Simpson gespeeld, maar heeft ook een rol gespeeld in veel geliefde animatieprojecten. De filmografie van Castellaneta omvat bijvoorbeeld shows als Futurama, Darkwing Duck, Hey Arnold!, Taz-Mania en de kerstspecial Olive, the Other Reindeer.

Dan Castellaneta is ook af en toe een live-action acteur en is erin geslaagd gastrollen te bemachtigen in enkele van de meest populaire sitcoms aller tijden. Zo was hij te zien in afleveringen van onder meer Friends, The League, Parks and Recreation, The Office en How I Met Your Mother. Dat is het soort cv dat elke acteur graag zou willen hebben.

Naast Dan Castellaneta's werk voor het scherm, heeft hij in de loop der jaren andere manieren gevonden om zijn fans te vermaken. Castellaneta is bijvoorbeeld een ervaren toneelspeler zoals hij verscheen in producties van The Bicycle Man en Deb & Dan's Show. Nog opmerkelijker is dat Dan Castellaneta de hoofdrol speelde in Where Did Vincent van Gogh?, zijn eenmansshow. Er moet ook worden opgemerkt dat Castellaneta in 2002 een komisch album uitbracht met de naam "I Am Not Homer". Als je denkt dat de titel impliceert dat Castellaneta een hekel heeft aan zijn Simpsons-faam, is het een verwijzing naar Leonard Nimoy's autobiografie "I Am Not Spock".

Aanbevolen: