Het verhaal van hoe Grey's Anatomy het langstlopende medische drama op tv werd

Inhoudsopgave:

Het verhaal van hoe Grey's Anatomy het langstlopende medische drama op tv werd
Het verhaal van hoe Grey's Anatomy het langstlopende medische drama op tv werd
Anonim

In 2005 kwamen vijf stagiaires de wereld van de geneeskunde binnen en onze tv-schermen waren nooit meer hetzelfde. Door Ellen Pompeo in de schijnwerpers te zetten en voormalig tienerhartbreker Patrick Dempsey te casten, zou Grey's Anatomy het volgende grote ding worden. Maar dit medische drama werd groter dan iemand had kunnen voorspellen, want het is nu ABC's langstlopende scriptserie en het langstlopende primetime medische drama in de geschiedenis.

Maar alleen omdat iedereen weet dat deze show populair is, betekent dit niet dat we allemaal begrijpen hoe de show na 18 seizoenen kan doorgaan. Deze serie was misschien een cultureel fenomeen toen het voor het eerst in première ging, maar er zijn redenen waarom deze show blijft bloeien terwijl zoveel anderen sindsdien zijn afgenomen.

6 De donkere en kronkelige situaties

Een van de meer unieke aspecten zijn de waanzinnige verhaallijnen die de artsen omringen terwijl ze hun werk proberen te doen en onderweg veel obstakels tegenkomen. Fans werden gegrepen door de snelle en zenuwslopende aflevering "As We Know It" die Meredith in gevaar bracht toen ze een actieve bom tegenkwam. Sindsdien is de serie opgedragen aan schokkende fans met hartverscheurende verhaallijnen zoals Meredith die bijna verdrinkt, George wordt aangereden door een bus en de schietpartij in het ziekenhuis die Meredith bijna haar twee favoriete mensen kostte. Maar hoewel fans dachten dat de opnames van de finale van seizoen zes krachtig waren, kon niets tippen aan de culturele reset van de vliegtuigcrash die het Seattle Grace Hospital voor altijd veranderde. Meer recentelijk is de serie zelfs dichter bij huis gekomen met de introductie van COVID en de strandscènes waarin ze geliefde (en lang overleden) personages terugbrachten waarvan we dachten dat ze het scherm nooit meer zouden delen.

5 Shonda Rhimes' sterke karakteropbouw

Een ding dat Grey's Anatomy onderscheidde van andere shows, was de verleidelijke ensemblecast. De originele cast bestond uit Ellen Pompeo als het titulaire personage Meredith Gray, Sandra Oh als Christina Yang, Patrick Dempsey als McDreamy a.k.a. Derek Shepherd, T. R. Knight als George O'Malley, Katherine Heigl als Izzie Stevens, Justin Chambers als Alex Karev, Chandra Wilson als Miranda Bailey en James Pickens Jr. als Richard Webber. De show zou later enkele van zijn originele personages verliezen, maar elk seizoen een golf van frisse nieuwe gezichten krijgen die al snel fanfavorieten zouden worden. De steeds groter wordende cast en hun chemie zorgden ervoor dat romantiek (en vriendschappen) meer organisch op het scherm konden brouwen. Fans zouden helemaal gek worden van iconische schepen zoals Calzona, Slexie, Jolex, Japril, en wie zou de iconische MerDer kunnen vergeten. En ondanks dat er nog maar drie van de originele cast over zijn, bleef de show nieuwe artsen introduceren die fans kunnen aanbidden.

4 Zijn eigen universum creëren

Een beproefde methode van onze tijd met creaties zoals de MCU en de Chicago-franchise, fans houden ervan wanneer werelden botsen. Het is dus alleen maar logisch dat een van de langstlopende medische drama's zijn eigen soort universum heeft. Na een achterdeurpiloot bracht ABC Private Practice uit, gecentreerd rond de felle Dr. Addison Montgomery terwijl ze Seattle inruilt voor zonneschijn in Californië. Deze populaire show duurde niet alleen zes seizoenen, maar bracht de beminnelijke Amelia Shepherd naar Grey's zodra de serie eindigde.

Première in 2018, Station 19 was gecentreerd rond de brandweer van Seattle en integreerde vaker met Grey's dan Private Practice deed, aangezien beide shows in dezelfde stad plaatsvonden.

3 Bekroonde televisie

Grey's is genomineerd voor ten minste 25 Primetime Emmy Awards, 13 Creative Arts Emmy en 10 Golden Globes. De serie heeft ook vijf keer de prijs voor Beste Drama gewonnen bij de People's Choice Awards. De actrices zetten ook altijd alles in het werk, zoals blijkt uit Katherine Heigl's overwinning voor Outstanding Supporting Actress en Loretta Devine's overwinning in 2011 voor haar rol als Adele Webber. Sandra Oh en Ellen Pompeo zijn ook zeer geprezen om hun acteerprestaties, die beide respectievelijk een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol en beste actrice hebben gewonnen. De serie heeft 16 NAACP-awards gewonnen en de soundtrack werd zelfs genomineerd voor een Grammy in 2007.

2 'Grey's Anatomy' is erg eetbaar

Vaak worden shows geannuleerd omdat ze geen nieuwe kijkers kunnen trekken, dus de weergaven nemen na verloop van tijd af naarmate oude fans de serie ontgroeien. Maar met de opkomst van streamingdiensten is het nu gemakkelijker voor oude shows om nieuwe fans te ontwikkelen, omdat het gemakkelijker dan ooit is om de serie in zijn geheel te bekijken. Grey's Anatomy is de op één na meest gestreamde serie, net achter The Office, maar nog steeds 39,4 miljard minuten gestreamd.

1 Het heeft altijd hoge beoordelingen gehad

Grey's Anatomy, momenteel in het achttiende seizoen met meer dan 380 afleveringen, lijkt bijna eindeloos, aangezien maker Shonda Rhimes stelt dat de show waarschijnlijk zal doorgaan totdat ster Ellen Pompeo besluit dat ze klaar is met de serie. Ze blijft zeggen dat ABC de serie waarschijnlijk lange tijd zal uitzenden omdat het een van de meest bekeken series op televisie is gebleven. En ondanks een grote daling van de kijkcijfers sinds de vroege seizoenen, zijn de kijkcijfers van de show consistent gebleven. In 2020 was de show de op één na best beoordeelde scripted show, gekoppeld aan de procedurele serie 9-1-1. De meest bekeken aflevering van Grey's wass, de centrale aflevering van seizoen twee, "It's the End of the World" met 15 miljoen views.

Aanbevolen: