Welke 'Matrix'-franchisefilm heeft het meeste opgebracht?

Inhoudsopgave:

Welke 'Matrix'-franchisefilm heeft het meeste opgebracht?
Welke 'Matrix'-franchisefilm heeft het meeste opgebracht?
Anonim

The Matrix-franchise is niets minder dan een wereldwijd fenomeen: de Keanu Reeves-headed sci-fi-films overtreffen alle verwachtingen en zijn niet alleen cultureel iconisch geworden, maar hebben ook hun intrede gedaan recht in het publieke bewustzijn, het bedenken van allerlei memes, specialistische termen (denk aan 'red pilled'), en het transformeren van het sci-fi-genre zelf. Beginnend met The Matrix (1999), bracht de originele film twee sequels voort die beide in 2003 uitkwamen: The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions. Bijna twee decennia later produceerde Warner Brothers een vierde film in de franchise: The Matrix Resurrections (2021).

De nieuwste aflevering van de franchise zou naar verwachting een enorme hit worden aan de kassa, maar welke film heeft het hoogste bedrag opgebracht? Het zal je misschien verbazen welke het meest succesvol is geweest. Lees verder om erachter te komen.

6 'The Matrix' bracht een ongelooflijk bedrag op

In 1999 werd de originele film, The Matrix, uitgebracht. De film was meteen een succes en trok legio fans aan met zijn donkere, futuristische uitgangspunt en stijlvolle ontwerp (die zwarte jassen - wauw!) De film was ook een succes bij critici, die de prestaties van de cast en het unieke concept van de Wachowski's prezen.

Een kaskraker, The Matrix verdiende meer dan $ 460 miljoen van $ 63 miljoen, met een winst van bijna $ 400 miljoen.

5 'The Matrix Reloaded' was een nog groter succes dan het origineel

Met het succes van de originele film op zak, waren de producenten er snel bij om een vervolg in de pijplijn te plaatsen. In 2003 werd The Matrix Reloaded uitgebracht en het overtrof alle financiële verwachtingen. Van een budget van $ 150 miljoen - meer dan het dubbele van de eerste film - brak de nieuwe film van The Wachowskis over de hele wereld meer dan $ 741 miljoen. Dit cijfer brak het record van Terminator 2: Judgement Day en werd tot dan toe de meest winstgevende R-rated film aller tijden. Ondanks dat zowel fans als critici het erover eens waren dat de film niet zo indrukwekkend was als zijn voorganger, genoten velen toch van deze enorme kaskraker, en het succes ervan garandeerde verdere Matrix-afleveringen.

4 'The Matrix Revolutions' aanzienlijk minder gemaakt

In hetzelfde jaar werd ook The Matrix Revolutions uitgebracht. De derde aflevering beloofde zijn voorganger te verbeteren en de trilogie met een hoogtepunt te beëindigen, maar bleek in plaats daarvan opnieuw een teleurstelling te zijn. Gemengde recensies en een verwarde reactie van fans resulteerden in aanzienlijk lagere kassa-inkomsten. Nadat de studio meer dan $ 150 miljoen had geïnvesteerd in de productie van de film, bracht het een nogal teleurstellende $ 427 miljoen op - een aanzienlijke winst, maar een paar honderd miljoen minder dan de andere Matrix-film uit 2003.

3 Snel vooruit naar 2021, en er is weer een 'Matrix'-aflevering uitgebracht

Misschien betekende de teleurstelling van The Matrix Revolutions dat de Wachowski's besloten een lange pauze in te lassen. Pas in 2020 begonnen de opnames van een andere Matrix-film: The Matrix Resurrections. Keanu Reeves keerde opnieuw terug als Neo, naast collega-acteurs uit de vorige films: Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith en Lambert Wilson. Hoewel het filmen zwaar werd vertraagd door de Covid-19-pandemie, werd eind vorig jaar toch de vierde (en mogelijk laatste) film uitgebracht. Tot nu toe zijn de kritische reacties op de film gemengd.

Deze keer was het budget aanzienlijk hoger, namelijk $ 190 miljoen. In het licht van de inflatie is dit echter waarschijnlijk in lijn met, of mogelijk minder, dan de uitgaven aan de laatste twee films.

De film draait nog steeds in bioscopen over de hele wereld, dus een definitieve telling van de kassabonnen kan nog niet worden gemaakt. Momenteel heeft de film tot dusver $ 106 miljoen terugverdiend op zijn oorspronkelijke budget, en er is nog een redelijke weg te gaan als het de meer dan $ 400 miljoen winst van de eerste drie films wil overtreffen. De op handen zijnde introductie op de Aziatische markten zal de komende weken waarschijnlijk de ticketontvangsten enorm doen toenemen.

Gelijktijdige release op streamingdiensten zal ook de kassa-inkomsten aanzienlijk hebben veranderd; de film is beschikbaar op HBO Max.

2 Dus welke film maakte het meeste?

Op dit moment is The Matrix Reloaded de meest winstgevende film in de Matrix-franchise. Het kan echter heel goed van de eerste plaats worden geslagen als Resurrections deze iconische actieserie echt tot leven kan brengen.

1 Komen er nog meer films in de filmfranchise?

Komt er een vijfde film in de Matrix-franchise? Het korte antwoord: waarschijnlijk niet. Ondanks dat het ongelooflijk lucratief is, lijkt het erop dat de producent van de film denkt dat de Matrix zijn beloop heeft gehad.

"Ik denk dat het op dit moment gewoon de film is die je hebt gezien. We hebben geen prequel in gedachten. We hebben geen vervolg in gedachten. We hebben geen verdere trilogie," James McTeigue zei onlangs.

"Maar ik denk dat de film ook werkt waar het echt open staat voor interpretatie van het publiek, zoals wat er gebeurde in die 60 jaar voordat ze Neo weer uitvisten, of Thomas Anderson naar Neo. Als Neo en Trinity er aan het einde zijn, en ze praten met de analist, wat bedoelen ze dan eigenlijk dat ze gaan veranderen? Dus ik denk dat het daarbuiten is, maar het is momenteel niet in onze stuurhut."

"Er is altijd het financiële deel ervan. Er zijn altijd de filmmakers die de films willen maken, en er zijn altijd de studio's of de streamers die het geld hebben om dat mogelijk te maken", gaf de producent toe. "Dus ja. Het is altijd evenzeer een zakelijke vergelijking als een creatieve vergelijking."

Aanbevolen: