10 acteurs die de films schreven waarin ze speelden

Inhoudsopgave:

10 acteurs die de films schreven waarin ze speelden
10 acteurs die de films schreven waarin ze speelden
Anonim

Sommigen denken misschien dat acteur zijn een gemakkelijk beroep is. Een acteur hoeft tenslotte alleen maar regels te onthouden, op de set te verschijnen en die regels vervolgens af te leveren. Maar er komt zoveel meer bij kijken om een succesvolle acteur te worden en een deel daarvan hangt af van het vinden en landen van kwaliteitsrollen.

Het vinden van de perfecte rol kan extreem moeilijk zijn, vooral wanneer acteurs merken dat ze "getypeerd" zijn. Dit is zelfs de reden waarom zoveel acteurs zich uiteindelijk wagen in de wereld van scenarioschrijven. Door hun eigen scripts te schrijven, kunnen ze hun droomrol schrijven die ze dan zonder concurrentie zullen spelen.

10 Taika Waititi

Taika Waititi begin van Jojo Rabbit
Taika Waititi begin van Jojo Rabbit

Taika Waititi is hard op weg een van de meest invloedrijke mannen in Hollywood te worden. In feite is hij nog twee prijzen verwijderd van zijn inwijding in de beruchte EGOT-winnaarclub, nadat hij al een Academy Award en een Grammy heeft gewonnen en is genomineerd voor twee Emmy-nominaties.

Waititi begon zijn schrijf- en acteercarrière (samen met zijn carrière als regisseur) met de komische horrorfilm What We Do In The Shadows, die hij later verfilmde tot een televisieserie. Het meest recent en beroemd schreef, regisseerde, produceerde en speelde hij in de voor een Academy Award genomineerde Jojo Rabbitt.

9 Kristen Wiig

Kristen Wiig en haar schrijfpartner Annie Mumalo lachen samen
Kristen Wiig en haar schrijfpartner Annie Mumalo lachen samen

Kristen Wiig kreeg haar start als komiekactrice op Saturday Night Live. En hoewel ze geen stafschrijver van de show werd, waagde ze zich wel in de wereld van schrijven door haar eigen SNL speciale SNL Presents: A Very Gilly Christmas te schrijven.

De schrijfbug opnieuw, maar Wiig en zij schreven uiteindelijk samen met Annie Mumolo de populaire door vrouwen geleide komedie Bridesmaids, waarin Wiig de hoofdpersoon speelde. Meest recentelijk werkten Wiig en Mumolo samen om te schrijven en beide schitteren in Barb en Star Go To Vista Del Mar.

8 Seth Rogan

Seth Rogan op de set
Seth Rogan op de set

Zoals veel cabaretiers groeide Seth Rogan op met het schrijven van zijn eigen komediestukken waarin hij ook zou acteren. Rogan kreeg echter zijn grote doorbraak in acteren voordat hij in de industrie doorbrak toen hij een rol kreeg in Judd Apatow's -seizoen wonder Freaks and Geeks.

Zijn eerste ervaring met acteren en schrijven vond plaats in 2001 in de cult-klassieke comedyserie Undeclared. Van daaruit ging Rogan verder met schrijven en schitteren in verschillende projecten.

7 Tina Fey

Tina Fey zit achter haar laptop op de set
Tina Fey zit achter haar laptop op de set

Tina Fey is een andere actrice en schrijfster wiens wortels in de stand-upcomedywereld liggen, waardoor het voor haar gemakkelijk is om haar twee passies samen te voegen. Ze kreeg haar start in Hollywood met schrijven en verscheen op SNL. Van daaruit ging ze schrijven en verscheen ze in verschillende tv-shows en films.

Vooral in de tv-wereld die ze creëerde, schreef en speelde in 30 Rock. Ze schreef ook en speelde een kleine rol in de tienerklassieker Mean Girls en schreef en staarde in Baby Mama naast SNL-alumni Amy Poehler.

6 Matt Damon

Matt Dameon met Ben Aflack die scriptnotities doorneemt
Matt Dameon met Ben Aflack die scriptnotities doorneemt

Matt Damon is een van de bekendste en best betaalde acteurs in Hollywood, maar zijn talenten lenen zich niet alleen om voor de camera te staan. Damon is ook een succesvolle producer en scenarioschrijver.

Damon deed zelfs voor het eerst dubbele dienst in 1997 en deed dat met veel succes. Samen met zijn beste vriend en collega-acteur Ben Affleck schreef en speelde Damon in de Academy Award-winnende film Good Will Hunting. Sindsdien is hij gaan schrijven en schitteren in drie andere films, waarvan er één later in 2021 wordt uitgebracht.

5 Nia Vardalos

Nia Vardalos op de set van My Big Fat Greek Wedding 2
Nia Vardalos op de set van My Big Fat Greek Wedding 2

Zoals veel schrijvers/acteurs heeft Nia Vardalos haar wortels in de comedy-/schetswereld. Dankzij haar schetswerk kon Vardalos verschillende kleine rollen binnenhalen, maar ze had haar doorbraakrol nog niet gevonden.

Vastbesloten om naam te maken in Hollywood, besloot Vardalos haar doorbraakrol te schrijven en zo werd My Big Fat Greek Wedding geboren. Niet alleen zette de film Vardalos op de kaart, het werd ook de nummer één romantische komedie aller tijden. Sindsdien heeft ze geschreven en speelde ze in vijf films, waaronder de TBA derde My Big Fat Greek Wedding-film.

4 Kumail Nanjiani

Kumail Nanjiani zit voor zijn schrijfbord
Kumail Nanjiani zit voor zijn schrijfbord

Kumail Nanjiani begon zijn carrière in de podcastwereld waar hij een podcast met videogamethema presenteerde. Uiteindelijk maakte hij de sprong naar acteren, waar hij in de loop der jaren in verschillende comedyshows speelde.

In 2017 maakte Nanjiani de sprong naar schrijven en acteren toen hij samen met zijn vrouw de romantische komedie The Big Sick schreef. Het scenario werd genomineerd voor een Academy Award voor Best Original Screenplay, maar won niet. En hoewel Nanjiani sindsdien niet meer heeft geschreven en in iets heeft gespeeld, is het slechts een kwestie van tijd voordat het weer gebeurt.

3 Emma Thompson

Emma Thompson op het podium schrijven
Emma Thompson op het podium schrijven

Emma Thompson is zonder twijfel een van de groten in de acteerwereld. Ze is zelfs vier keer genomineerd voor een Academy Award voor Beste Actrice die één keer won.

Thompson was altijd al dol op schrijven en begon haar carrière als scenarioschrijver al vroeg naast haar acteercarrière. In 1995 schreef en speelde Thompson in Sense and Sensibility, wat haar een Academy Award-overwinning opleverde voor het beste scenario en een nominatie voor acteren. Sindsdien heeft ze geschreven en speelde ze in vijf films, meest recentelijk de romantische komedie Last Christmas uit 2019.

2 John Krasinski

John Krasinski op de set van A Quiet Place
John Krasinski op de set van A Quiet Place

John Krasinski is natuurlijk het best bekend voor het vertolken van Jim Halpert in NBC's populaire sitcom The Office. Terwijl verschillende acteurs van The Office uiteindelijk voor de show schreven, was Krasinski niet een van hen.

In feite begon Krasinski zijn dubbele carrière als scenarioschrijver/acteur pas in 2009 met de film Korte interviews met afschuwelijke mannen. Zijn grootste hit als schrijver/acteur kwam met de thrillerfilm A Quiet Place uit 2018, die hij ook regisseerde en produceerde.

1 Tyler Perry

Tyler Perry zit aan zijn bureau met een script in de hand
Tyler Perry zit aan zijn bureau met een script in de hand

Tyler Perry is misschien wel een van de meest bekende acteurs/scenarioschrijvers en zonder twijfel een van de meest succesvolle. Volgens Forbes was hij in 2011 zelfs de bestbetaalde man in entertainment.

In tegenstelling tot veel acteurs/scenarioschrijvers, begon Perry beide carrières tegelijkertijd. Perry begon in 1998 met schrijven en acteren voor het podium voordat hij in 2005 naar het scherm sprong met Diary of a Mad Black Woman, de eerste Madea-film. Sindsdien heeft Perry meer dan tien films in de hoofdrol gespeeld en geschreven en heeft hij zelfs geploeterd in de televisiewereld.

Aanbevolen: