Wie is Svengoolie en waarom is hij zoveel geld waard?

Inhoudsopgave:

Wie is Svengoolie en waarom is hij zoveel geld waard?
Wie is Svengoolie en waarom is hij zoveel geld waard?
Anonim

Fans van horror en sci-fi hebben het geluk gehad te worden vermaakt door een overvloed aan gastheren. Dankzij het werk van mensen als Vampira, Elvira, het Mystery Science Theater 3000 (MST3k) team, Rifftrax en verschillende anderen, blijft het genre bestaan. Dankzij deze lijst met professionele fans is het publiek van generatie op generatie vermaakt en kennis gemaakt met horrortitels die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven.

Een ding dat al deze bovengenoemde horroriconen gemeen hebben, is dat ze allemaal hun start hebben gekregen op de lokale televisie. Een andere dergelijke gastheer die de eer verdient om klassieke en B-horrorfilms op deze manier naar een breder publiek te brengen, is Richard Koz, die bekend staat onder zijn personagenaam, Svengoolie, wat ook de naam is van zijn show. Dankzij zijn toewijding aan het genre, de nationale syndicatie van zijn programma vanuit zijn geboortestad (Chicago) en de capriolen van zijn rubberen kippenvriend Kerwyn, heeft Svengoolie bijna 40 jaar standgehouden. Maar velen buiten het middenwesten zijn misschien niet op de hoogte van zijn hilarische inspanningen omdat Koz niet zo bekend is als Elvira of MST3k, maar de gastheer heeft nog steeds een solide fanbase die hem vanaf zijn vroegste afleveringen tot vandaag hebben gevolgd.

9 Richard Koz begon in de radio

Koz kreeg zijn start in de radio, zoals veel televisiepresentatoren. Na het afronden van zijn school aan de Northeastern University, merkte Koz dat hij voor de televisie werkte. Op de middelbare school begon hij een liefde voor film te ontwikkelen, vooral de klassieke universele horrormonsters zoals Frankenstein, The Wolfman en zijn favoriet The Creature From The Black Lagoon. Het was ook op de middelbare school dat zijn carrière in de omroep begon met een door studenten gerund DJ-optreden voor WMTH-FM.

8 Richard Koz is niet de eerste die Svengoolie speelt

Koz is eigenlijk de tweede generatie van de naam Svengoolie. De eerste Svengoolie werd gespeeld door Jerry G Bishop, een andere discjockey uit Chicago en mentor van Koz. Bishop deed zijn versie van Svengoolie van 1970-1973. De originele show, getiteld Screaming Yellow Theatre, bevatte het personage van Bishop als een hippieharige horrorhost die zich verschuilde achter een zonnebril en een cheesy Transsylvanisch accent. Hoewel zijn vertolking van Svengoolie een beetje anders was dan die van Koz, worden beide beschouwd als stukjes geschiedenis van Chicago.

7 Richard Koz begon zijn show in 1979

Nadat Bishop in 1973 met pensioen ging bij Svengoolie, zag Koz een kans om zijn eigen show te doen en eer te bewijzen aan zijn mentor. In 1979 zond Koz, met toestemming van Bishop, de eerste aflevering uit van Son Of Svengoolie, een vervolg op het oorspronkelijke personage van Bishop, waarin de zoon van Svengoolie, gekleed in een hoge hoed en een geverfde duivelsbaard, de show zou hervatten en grappen en liedjes zou bevatten. tussen reclameblokken. De show van Koz was iets ambitieuzer, omdat het meer rekwisieten, meer grappen en een paar poppenspelers had, zoals Kerwyn de kip en de pratende kist van Sven. Son Of Svengoolie won meerdere lokale Emmy's voordat hij werd geannuleerd.

6 Richard Koz herstartte de show in 1995

Son of Svengoolie werd uitgezonden tot 1986, daarna nam Koz een tijdje een pauze nadat de show door het netwerk was geannuleerd. Dat was tot 1995, toen het tijd werd voor hem om de show opnieuw te introduceren. Deze keer adviseerde Bishop Koz echter dat het tijd was om de "Zoon van" van zijn naam te schrappen en dat hij eigenaar moest worden van het merk Svengoolie. Koz was dankbaar, en zo werd de Svengoolie geboren die het publiek vandaag kent en liefheeft.

5 'Svengoolie' werd opgepikt door mij-TV

Uiteindelijk begon Svengoolie een cult-aanhang buiten Chicago te ontwikkelen, aangezien de show het publiek in Indianapolis, Minneapolis en verschillende andere delen van het hogere middenwesten zou bereiken. Uiteindelijk heeft ME-TV, dat gespecialiseerd is in het uitzenden van klassieke tv-shows, Svengoolie op hun netwerk aangesloten, en dus is Svengoolie nu een nationaal gesyndiceerde show.

4 Richard Koz Tours The Convention Circuit

Hoewel de COVID-19-pandemie een grote tegenslag was voor Koz, was een ding dat hem hielp nationale beroemdheid te verwerven en hem tot een succes maakte, zijn optredens op stripboek- en sciencefictionconventies. Op deze conventies ontmoet hij niet alleen fans en signeert hij handtekeningen, hij krijgt ook het geluk om beroemdheden en sterren van zijn favoriete films te interviewen.

3 Richard Koz heeft enkele beroemde fans, van Mark Ruffalo tot Gilbert Godfried

Dankzij zijn interviews op conventies weten we dat Svengoolie een behoorlijk indrukwekkende fanbase heeft. Sterren als Mark Ruffalo en Gilbert Godfried zijn in zijn show verschenen en hebben hun dankbaarheid getoond. Koz is ook een grote worstelfan en verschillende worstelaars, zoals de nu gepensioneerde Mike Foley, hebben hun opwachting gemaakt bij Chicago's favoriete horrorgoeroe.

2 Richard Koz heeft een 'Svengoolie'-merchandisewinkel

Dankzij de ondertekening bij ME-TV kreeg Koz een ruime mogelijkheid om de naam Svengoolie te promoten met minimale overheadkosten. Elke aflevering van Svengoolie (zaterdag om 20.00 uur op ME-TV) bevat minstens één advertentie voor zijn nu beroemde glow in the dark-shirts, en een deel van zijn show is gewijd aan het sturen van shout-outs naar fans die foto's insturen van zichzelf met zijn shirt aan bij belangrijke historische bezienswaardigheden of beroemde horrormusea en filmopnamelocaties. Svengoolie-merchandise omvat ook hoeden, mokken en bobbleheads.

1 Richard Koz is een icoon uit Chicago, met een waarde van $ 1 miljoen

Al met al, wat Svengoolie zo populair en zo vertederend maakt voor zijn fans, is zijn bescheiden afkomst en benadering van televisie. Hoewel Me-TV goed is geweest voor zijn carrière, is het niet zo'n lucratieve deal als wat mensen als Elvira of MST3k voor zichzelf hebben gevonden. Naast zijn bescheiden begin op de lokale televisie in Chicago, lijken fans deze ingehouden benadering te waarderen. Svengoolie is een van Me-TV's meest bekeken shows en technisch gezien is het hun eerste originele programma. Hoewel hij niet in luxe leeft, wordt zijn vermogen geschat op ongeveer $ 1 miljoen, een bescheiden maar comfortabel bedrag.

Aanbevolen: