Waarom 50 Cent en deze andere muzikanten failliet gingen

Inhoudsopgave:

Waarom 50 Cent en deze andere muzikanten failliet gingen
Waarom 50 Cent en deze andere muzikanten failliet gingen
Anonim

Een bloeiende muzikant zijn kan een lastige zaak zijn die geen gemakkelijke taak is. Naast dat je fit genoeg moet blijven om live op te treden en de creatieve druk van de managers van labels, vereist het zijn van een topmuzikant om anderen altijd een stap voor te zijn. Ze verdienen zeker veel geld, maar zonder slimme investeringen en slim beheer zouden al die miljoenen in een korte tijd verdwenen kunnen zijn.

Helaas was dat bij deze artiesten het geval. Door de jaren heen hebben verschillende grote namen in de muziek hun faillissement aangekondigd, terwijl anderen zich in diepgewortelde schulden van miljoenen dollars hebben bevonden. Sommigen, zoals "In da Club"-rapper 50 Cent, maakten een paar slechte zakelijke beoordelingen, terwijl anderen, zoals Michael Jackson, hun hele leven "te veel" aan liefdadigheid hebben gegeven. Dit is hoe deze muzikanten, van 50 Cent tot wijlen King of Pop, hun geld hebben verloren.

6 50 Cent

50 Cent stond begin jaren 2000 op de top van de wereld. Een gezamenlijke deal met Eminem en Dr. Dre's Shady/Aftermath, een zeer succesvol debuut met Get Rich or Die Tryin', en veel lucratieve deals met onder meer Reebok miljoenen aan inkomsten in zijn zak. Later lanceerde hij twee filmbedrijven, G-Unit Films en Cheetah Vision, en verdiende hij meer dan $ 100 miljoen met Coca-Cola's $ 4,1 miljard aankoop van Glacéau en zijn merk VitaminWater.

Je dacht misschien dat de rapster altijd slimme financiële keuzes maakte, maar dat was niet het geval. Net als Dr. Dre met Beats stond 50 op het punt zijn eigen koptelefoonmerk te lanceren met Sleek Audio, maar de deal ging niet door en hij verloor miljoenen aan rechtszaken. Zijn beide filmbedrijven stortten in, zijn G-Unit-kledinglijn ging failliet en hij kondigde uiteindelijk zijn faillissement aan in 2015.

5 MC Hammer

MC Hammer is een icoon in hiphop. Hammer, geboren als Stanley Kirk Burrell, katapulteerde pop-rap naar een heel nieuw niveau en werd de eerste hiphopartiest ooit met een diamant-gecertificeerd album. Ironisch genoeg pronkt zijn meest bekende nummer met "can't touch this", terwijl hij in slechts vijf jaar meer dan $ 70 miljoen opblies. Dus, hoe is dat gebeurd?

Hammer werd blootgesteld aan het rijke leven tijdens het hoogtepunt van zijn carrière in de jaren negentig, wat zich helaas vertaalde in zijn buitensporige uitgaven aan zijn personeel en persoonlijke luxe. Hij kon die weelderige levensstijl niet meer aan, vooral niet na onbetaalde leningen en sterk dalende albumverkopen. Hij vroeg in april 1996 faillissement aan.

4 Michael Jackson

Michael Jackson verliet de wereld met een erfenis die nooit zou kunnen worden gedupliceerd. The King of Pop maakte de weg vrij voor moderne popmuziek, van het geluid, het niveau, de dansbewegingen, de mode - alles. Met meer dan 400 miljoen verkochte albums behoort de overleden grote artiest tot de best verkopende muzikanten aller tijden. Thriller, zijn album uit 1982, is het best verkochte album aller tijden met een record van 70 miljoen verkopen, en de rest is geschiedenis. Dus, hoe ging hij uiteindelijk "kapot" dood?

The King of Pop had naar verluidt een buitensporige bestedingspatroon en gaf meer dan $ 20-30 miljoen per jaar uit, zoals gerapporteerd in 2005. Hij leende ook maar liefst $ 200 miljoen van Bank of America om het hoofd boven water te houden in 2001. Zijn 'Neverland' particulier landgoed kost $ 5 miljoen per jaar om te onderhouden. Tijdens de laatste jaren van zijn leven verlegde hij zijn lichaamslimiet echter naar een ander niveau om weer op de weg te komen en weer te touren. Zijn geplande residentieconcert This Is It verdiende naar verluidt meer dan £ 50 miljoen alleen voor de eerste tien dates, maar hij stierf helaas slechts 18 dagen voor de eerste show.

3 Marvin Gaye

Nog een late grootheid, Marvin Gaye heeft in de jaren zestig het geluid van Motown gevormd. Hij werd in zijn tijd geprezen als de Prince of Soul en zijn invloed op het genre is tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig. Dankzij zijn bijdrage werd de overleden grootheid destijds de eerste Motown-artiest die een lucratief platencontract tekende ter waarde van maximaal $ 1 miljoen. Helaas bevond Marvin zich tijdens de laatste dagen van zijn leven in het duistere water van de schulden omdat hij $ 4,5 miljoen verschuldigd was aan de IRS en nog eens $ 300.000 aan zijn ex-vrouw Anna Gordy. Hij vroeg faillissement aan in 1976.

2 Billy Joel

Billy Joel kwam in 1989 in een enorm financieel probleem terecht en verloor naar verluidt hierdoor ongeveer $ 90 miljoen. Hoewel hij nooit echt faillissement heeft aangevraagd, zoals hij eerder tegen The New York Times zei om de geruchten weg te werken, was de enorme financiële klap genoeg om een grote tegenslag in zijn carrière te veroorzaken. In dat jaar klaagde de zanger zijn voormalige manager aan voor $ 90 miljoen in een rechtszaak van 83 pagina's, waarbij hij hem beschuldigde van fraude en schending van financiële plichten. Om een lang verhaal kort te maken, hij verloor de rechtszaak en het geld.

1 Vanille-ijs

Vanilla Ice had in die tijd misschien een behoorlijk polariserende opkomst tot het sterrendom, maar zijn hit "Ice, Ice Baby" uit 1990 heeft de levensstijl en de carrière opgebouwd die de ervaren rapper heeft. Zijn kostbare juridische strijd toen hij scheidde van zijn ex-vrouw, zijn ongeoorloofde bemonsteringskwestie met Queen en David Bowie en zijn publicatierechtenkwestie met voormalig Death Row-honcho Suge Knight hadden echter een tol geëist van zijn carrière.

Aanbevolen: