De belangrijkste rollen van 'Star Wars'-icoon Peter Cushing

Inhoudsopgave:

De belangrijkste rollen van 'Star Wars'-icoon Peter Cushing
De belangrijkste rollen van 'Star Wars'-icoon Peter Cushing
Anonim

Een jonger publiek zal zich hem herinneren als Grand Moff Tarkin, ook bekend als de man die Alderan opblies in de allereerste Star Wars-film. Maar acteur Peter Cushing was een icoon in zijn eigen recht lang voordat de sci-fi franchise zijn meest iconische uitvoering werd. De carrière van Peter Cushing is er een van meer dan 50 jaar en omvat honderden credits voor toneelrollen, film en televisie en radioseries. Hij speelde een belangrijke rol in de iconische horrorfilms van de Hammer Company, waar hij samenwerkte met andere toekomstige Star Wars-acteurs zoals Christopher Lee.

In feite werkten hij en Christopher Lee heel nauw samen vóór de dood van Cushing in 1994. Peter Cushing heeft talloze iconische personages gespeeld, zoals Sherlock Holmes, Dracula, Baron Frankenstein, en hij speelde zelfs een paar keer Doctor Who. Whovians en sci-fi nerds tellen zijn films echter niet als onderdeel van de echte Doctor Who-canon, en om eerlijke redenen. Cushing is in zekere zin een ondergewaardeerd icoon. Ja, zijn aanwezigheid in Star Wars is zo belangrijk dat hij via CGI weer tot leven werd gewekt voor de serie, maar Cushing's carrière heeft meer te bieden dan zijn eenmalige periode als Grand Moff. Laten we dus hulde brengen aan deze laat-Britse acteur en onthouden dat hij meer was dan de snode agent van het rijk die Leia martelde en de baas was rond Vader.

7 Laurence Olivier's Hamlet

Cushing worstelde om zijn start in het theater te krijgen omdat hij problemen had met het reciteren van regels en dictie. Na een intense toewijding om zijn vak te verbeteren, begon hij in 1935 een theatercarrière en maakte uiteindelijk zijn weg naar film en televisie. Een van Cushing's doorbraakfilms kwam in 1948 toen hij de rol van Orsic verwierf in Laurence Oliver's verfilming van Hamlet, een van de meest iconische aanpassingen van het stuk. Voor de minder literaire lezers was Orsic de scheidsrechter van het climaxduel tussen Hamlet en Laertes.

6 Een voor tv gemaakte aanpassing van George Orwells '1984'

Cushing kreeg regelmatig veel lof voor zijn rollen en zijn bereidheid om diep in het karakter te duiken, of het nu een luchtige of serieuze rol was. Een van zijn meest serieuze en veelgeprezen optredens was in 1958, toen hij de hoofdrol speelde in een voor tv gemaakte verfilming van George Orwells dystopische roman 1984. Het tv-spel terroriseerde de natie en veroorzaakte een enorme, controversiële opschudding.

5 Sherlock Holmes In 'The Hound of The Baskervilles'

Hoewel hij niet zo iconisch was in de rol als zijn tijdgenoot Sir Basil Rathbone, had Cushing meer dan één periode als de beroemde detective voor film, televisie en radio. Het meest opvallende van zijn optredens als Sherlock was in de aanpassing uit 1958 van The Hound of The Baskervilles.

4 Peter Cushing speelde twee keer de dokter uit 'Doctor Who'

Doctor Who-fans zullen hier sterke gevoelens over hebben, maar het kan niet worden genegeerd dat Cushing de Doctor niet één, maar twee keer speelde. Hij wordt echter algemeen beschouwd als geen onderdeel van de officiële Doctor Who-canon, aangezien de twee films waarin hij speelde Dr. Who en The Daleks en Daleks: Invasion of Earth geen deel uitmaakten van de verhaallijn van de show en geen verband hielden met de andere televisieseries dan de naam van het personage, Doctor Who, en het gebruik van de TARDIS. In de show is de Doctor een buitenaards wezen dat een tijdheer wordt genoemd, in de films met Cushing is hij slechts een excentrieke menselijke uitvinder die toevallig tijdreizen ontdekt. Hoewel het geen canon is, plaatsen de films Cushing's dokter wel tegen de grootste vijanden van de dokter, de Daleks.

3 Dracula en Dr. Van Helsing

Cushing's grootste aanspraak op roem, naast Star Wars, was zijn ambtstermijn in de Hammer Horror-films waarin hij optrad tegenover Christopher Lee. In de films waarin Lee op iconische wijze Dracula speelde, kleedde Cushing zijn verdediger en rivaal, de rechtvaardige vampierjager Dr. Van Helsing. Cushing en Lee wisselden wel van rol voor één Hammer-film, The Horror of Dracula. Films met Christopher Lee als Dracula zijn onder andere Dracula AD 1972, The Brides of Dracula, The Satanic Rites of Dracula en talloze andere. Lee en Cushing speelden ook met elkaar in Hammer's bewerking van The Mummy.

2 Baron Victor von Frankenstein

Cushing deed te veel Hammer-films om te tellen, en naast zijn rondes als Van Helsing, was hij ook de acteur die door het bedrijf het vaakst werd gecast als Dr. Victor Frankenstein, de gemaakte dokter die zijn leven besteedt aan het proberen het monster te doden hij heeft gemaakt. Interessant genoeg is Cushing's versie van Frankenstein sympathieker dan andere, alsof hij een man is die zijn fout probeert te corrigeren en geen gekke dokter. Titels zijn onder meer The Revenge of Frankenstein, The Curse of Frankenstein en Frankenstein Must Be Destroyed.

1 Star Wars: Roque One (soort van)

Voor de goede orde, Cushing is al sinds 1994 dood, maar zijn gezicht en vertolking van Grand Moff Tarkin zijn zo essentieel voor de Star Wars-canon en de hoofdverhaallijn dat producenten besloten om zijn verschijning in CGI te plaatsen boven acteur Guy Henry in Star Wars: Rogue One, een van de eerste Star Wars-films uit het uitgebreide universum. Hoewel sommigen het verontrustend vonden dat het gezicht van een dode man werd gebruikt om een film te maken, zegt het wel hoe iconisch Peter Cushing's optreden was.

Aanbevolen: