De beste en meest poëtische Bob Dylan-teksten die bewijzen dat hij zijn Nobelprijs waardig is

Inhoudsopgave:

De beste en meest poëtische Bob Dylan-teksten die bewijzen dat hij zijn Nobelprijs waardig is
De beste en meest poëtische Bob Dylan-teksten die bewijzen dat hij zijn Nobelprijs waardig is
Anonim

Bob Dylan wordt algemeen beschouwd als een van de meest getalenteerde tekstschrijvers van onze tijd. Zijn beheersing van de taal heeft hem tot een innovatieve en invloedrijke figuur in de muziekindustrie gemaakt, zelfs 60 jaar na zijn debuut. Dylans liedjes hebben ook de tand des tijds doorstaan, met tot nu toe meer dan 6.000 heropnames. Toch is hij geen vervlogen muziekicoon, maar blijft hij actief in zijn carrière. Hij is momenteel op tournee voor zijn 39e studioalbum en lijkt de tijd bij te houden - naar verluidt overweegt hij een samenwerking met Post Malone.

In 2016 ontving Dylan de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn lyrische bekwaamheid, waarmee hij de grenzen van de literatuur doorbrak. Op de website van de Nobelprijs staat dat Dylan de prijs kreeg, 'omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingen heeft gecreëerd binnen de grote Amerikaanse liedtraditie.” Hieronder staan acht teksten van Bob Dylan die bewijzen dat hij zijn Nobelprijs waardig is.

10 Het poëtische gebruik van contrast in 'To Ramona'

"De pijn van je verdriet / Zal voorbijgaan als je zintuigen zullen stijgen / Voor de bloemen van de stad, hoewel ademachtig, word je soms doods."

In dit nummer verbeeldt Dylan de tegenstrijdige schoonheid en pijn van scheiding door zijn poëtische gebruik van contrast. Het gerucht gaat dat het lied gaat over Dylans breuk met mede-folkmuzikant Joan Baez. Volgens het boek van Baez, And a Voice to Sing With: A Memoir, ging het paar uit elkaar toen Dylan besloot de politieke folkscene te verlaten, waarbij hij het fatalistische standpunt innam dat politiek de wereld niet kon veranderen.

9 Metaforen komen tot leven in 'Visions Of Johanna'

“Maar ze maakt het gewoon allemaal te beknopt en te duidelijk / Dat Johanna er niet is / De geest van de 'lectriciteit huilt in de botten van haar gezicht / Waar deze visioenen van Johanna nu mijn plaats hebben ingenomen."

"Visions of Johanna", is een van Dylans meer ongrijpbare stukken, met een ingewikkeld verhaal dat grotendeels wordt verteld door middel van metaforen. Er zijn verschillende theorieën over het maken en de betekenis van het zeer interpretatieve lied. Volgens Far Out schreef Dylan het toen hij met zijn vriendin in het Chelsea Hotel woonde. Sommigen suggereren dat het nummer werd geschreven op 9 november 1965 tijdens de stroomstoring aan de oostkust. Sommigen geloven ook dat, zoals 'Aan Ramona', 'Visioenen van Johanna' is geschreven over zijn voormalige vriendin, Joan Baez.

8 The Beatnik's Anthem - 'Song To Woody'

7

“Bewandel een weg die andere mannen zijn ingeslagen / Ik zie jouw wereld van mensen en dingen / Je paupers en boeren en prinsen en koningen.”

Een van de twee originele nummers op zijn debuutalbum, "Song to Woody", is een poëtische evocatie van de beatnik-generatie. Het nummer is geschreven als een eerbetoon aan Dylans volksheld Woody Guthrie en is naar verluidt beïnvloed door Jack Kerouac. Sommigen vinden dat de tekst uit de pagina's van Kerouac's "On The Road" gehaald zou kunnen zijn.

6 Dylan werd elektrisch in 'Subterranean Homesick Blues'

“Niet stelen, niet optillen / Twintig jaar school / En ze zetten je in de dagdienst.”

In, Subterranean Homesick Blues, brak Dylan los van zijn oorspronkelijke stijl en stelde hij vast wat een lange carrière van veelzijdigheid zou worden. Voorafgaand aan dit album, Bringing It All Back Home, had Dylan zijn culturele en politieke commentaar omgord in de vorm van folkballads op akoestische gitaar en mondharmonica. In dit, zijn eerste "elektrische" nummer, rapte hij bijna de teksten in een "talking blues"-stijl op een rockensemble.

5 De alom gevierde klassieker - 'Like A Rolling Stone'

“Je zegt dat je nooit compromissen sluit / Met de mysterieuze zwerver, maar nu realiseer je je ' Hij verkoopt geen alibi's / Terwijl je in het vacuüm van zijn ogen staart / En zegt: "Wil je een deal sluiten?"

"Like a Rolling Stone" wordt beschouwd als een van Dylans meest populaire en invloedrijke hits tot nu toe. Het nummer versterkte Dylans nieuwe elektrische geluid, dat begon op het vorige album. Dylan werd een beetje moe van zijn akoestische stijlen en schreef de pittige hit om zijn eigen passie nieuw leven in te blazen en iets te creëren dat hij kon "graven", aldus American Songwriter. Terwijl Dylans stijl evolueerde, bleef zijn poëtische lyriek standvastig en culmineerde hij in een stuk rockpoëzie.

4 De diepe betekenis van 'All Along The Watchtower'

3

“Er moet hier een uitweg zijn / Zei de grappenmaker tegen de dief / Er is te veel verwarring ‘Ik kan geen verlichting krijgen”

Volgens Shmoop is het nummer "All Along the Watchtower" geschreven over de oorlog in Vietnam en hebben de teksten een spirituele en reflectieve toon. Dylan schreef het nummer terwijl hij herstellende was van een motorongeluk in zijn huis in Woodstock in 1966, aldus American Songwriter. Het wordt algemeen beschouwd als een van Dylans grootste hits en is gecoverd door vele populaire artiesten, waaronder Jimi Hendrix.

2 'The Times They Are A-Changin' was een volkslied voor verandering

“Kom schrijvers en critici / die profeteren met je pen / en houd je ogen wijd / de kans zal niet meer komen / en spreek niet te snel / want het wiel draait nog steeds.”

Het titelnummer van zijn album uit 1964, The Times They Are A-Changin, is een 'anthem of change', geschreven in poëtisch proza. Dylan gebruikte wat hij beschreef als 'korte, beknopte verzen die zich op een hypnotiserende manier op elkaar stapelden' om anti-establishmentgevoelens uit te drukken. Voor sommigen zijn de politiek geladen teksten vandaag net zo aangrijpend als in de jaren zestig.

1 'Murder Most Foul' levert een carrièrelange boodschap op

“Play, “Love Me Or Leave Me” van de geweldige Bud Powell / Play, “The Blood-stained Banner” play, “Murder Most Foul.”

Het laatste nummer op zijn laatste album, Rough and Rowdy Ways, demonstreert zowel Dylans aangeboren lyrische genie als de autoritaire stem die hij in de afgelopen 60 jaar heeft ontwikkeld. Het nummer vertelt het verhaal van de moord op president John F. Kennedy op 'een donkere dag in Dallas, november '63' en culmineert in een ode aan de kracht van muziek. Rond de tijd van de release maakten Rough and Rowdy Ways van Dylan de oudste artiest die bovenaan de Britse hitlijsten stond met nieuwe muziek.

Aanbevolen: