Jodie Foster's cult-klassieke contact was bijna drastisch anders vanwege de bizarre geest van de regisseur van Mad Max

Inhoudsopgave:

Jodie Foster's cult-klassieke contact was bijna drastisch anders vanwege de bizarre geest van de regisseur van Mad Max
Jodie Foster's cult-klassieke contact was bijna drastisch anders vanwege de bizarre geest van de regisseur van Mad Max
Anonim

Het duurde tientallen jaren voordat de wereldberoemde astronoom Carl Sagan en zijn vrouw, de voormalige creatief directeur van NASA, Ann Druyan, Contact tot leven zagen komen. Ze hadden het idee in de jaren zeventig verzonnen en konden de film simpelweg niet laten maken. Carl schreef zelfs een boek met dezelfde titel nadat hij aan de film had gedacht. Maar begin jaren negentig begon de bal te rollen…

Fans van de Jodie Foster- en Matthew McConaughey-film weten heel goed dat de film in de bekwame handen van Forrest Gump-regisseur Robert Zemeckis terechtkwam. Ze weten dit meestal omdat de sci-fi-film uit 1997 een cultstatus heeft bereikt. En iedereen die geobsedeerd is door een film met dit onderscheid, is zich meestal bewust van enkele van de meest ingewikkelde details achter de schermen. Ze weten echter misschien niet dat de beroemde regisseur van de Mad Max-franchise, George Miller, het een tijdje in handen had. Zijn versie van Contact was heel, heel anders dan degene die we uiteindelijk kregen. En dat zorgde voor nogal wat conflicten. Dit is waarom…

Waarom George Miller bijna contact had opgenomen

Contact had al een langdurig ontwikkelingsproces doorlopen en een andere regisseur voordat George Miller in 1993 werd ingeschakeld. Terwijl het conflict tussen Charlize Theron en Tom Hardy op de set van Mad Max: Fury Road de neiging heeft om op de voorgrond te treden van ieders geest als ze aan de franchise denken, is het George Miller aan wie ze zouden moeten denken. Dit komt omdat hij niets minder is dan een visionair. Fury Road werd bijvoorbeeld constant afgesloten om verschillende redenen en George hield het jarenlang vol. Hij wist precies wat voor soort film hij wilde maken en liet niets of niemand zijn opwindende en emotionele droom in de weg staan.

Hoewel dit een positieve eigenschap was op Fury Road en de rest van de Mad Max-franchise, was het niet per se een goede zaak op Contact.

Toen George Miller bij het directe contact werd gebracht, zei hij tegen Carl en Ann dat ze zelf het script moesten proberen. In de aanloop daartoe werden alleen professionele scenarioschrijvers ingehuurd om het eigenlijke scenario te schrijven. Afgezien van de behandeling (overzicht) hadden ze dat soort werk niet gedaan. Tot hun verbazing was George aanvankelijk erg blij met het script dat ze hadden ingeleverd.

Rond dezelfde tijd werd bij Carl een beenmergziekte vastgesteld die hem uiteindelijk het leven kostte een jaar voordat de film uitkwam. Maar aangezien hij met de ziekte te maken had, moesten zowel hij als Ann afstand nemen van de ontwikkeling. Dit is het moment waarop George de heerschappij begon te nemen.

En hij stuurde het in een veel, veel vreemdere richting…

George Miller's versie van contact

In een mondelinge geschiedenis van Contact by Vulture werpen de cast en crew van de film veel licht op het drama achter de schermen, waaronder hoe Matthew McConaughey enkele fundamentele problemen had met de religie van de film V. S. wetenschappelijke thema's en hoe verschillend George Miller's versie van het script was.

"De George Miller-film was heel anders. Het was een ongelooflijk lang script - ongeveer 200 pagina's", zei Jodie Foster, die Ellie Arroway op plaat zette, tegen Vulture. "Het was te gek. Het voelde een beetje meer als Lorenzo's Oil of had zelfs momenten van, zoals, Eraserhead."

"George Miller was de eerste die echt begreep dat dit een scherpzinnig Hollywoodproduct moest zijn en geen standaard Hollywood-product met een groot budget", legt Ann Druyan uit. "Hij had deze seminars met experts over militaire en sociale bewegingen en over wat er gebeurt als de wereld getraumatiseerd is, zoals we ons voorstellen dat de wereld zou zijn in het geval van een eerste contact [met buitenaardse wezens] situatie. Het was vreemder - want dat was het idee. Het universum is vreemd. Er waren scènes met, zoals, roadkill waarvan je niet zou denken dat ze op het pad van het verhaal lagen, maar waarvan ik voelde dat ze de kracht hadden om het bewustzijn van de kijker te vergroten"

Hoewel George Miller naar verluidt weigerde commentaar te geven in het Vulture-verhaal, zei hij wel tegen Collider dat zijn versie van Contact veel meer leek op wat Christopher Nolan deed met Interstellar. Maar dit was gewoon niet de richting die de makers, evenals de studio, wilden inslaan.

George had de hulp van een andere scenarioschrijver, Menno Meyjes, maar hij was ongeveer de enige die enthousiast was over zijn werk. Daarom huurde producer Lynda Obst scenarist Michael Goldenberg in om het ontwerp nog een keer door te geven.

"Dit was een ontwerp voor de studio, om ze blij te maken en Jodie [Foster] blij te maken en het weer op de rails te krijgen", zei Michael Goldenberg. "Het constante probleem was Ellie als personage - je begreep haar niet, dus je voelde je niet echt in en voelde je niet met haar verbonden."

"Zijn script was geweldig", zei Lynda Obst. "Toen gaf ik het aan George, en hij vond het leuk, maar hij wilde eraan blijven werken. Dus we hadden onze grote bedenkingen: 'George, ga je deze film dit jaar maken?' En George zei: 'Waarschijnlijk, als het script er is.' En de studiomanagers zeiden: 'Nou, we denken dat het script er is.' En hij zegt: 'Nou, ik denk niet dat het er nog is.'"

Was George Miller ontslagen bij het leiden van contact?

Hoewel sommigen in het Vulture-interview beweren dat George Miller is ontslagen bij Contact, beweerde hij dat hij ermee instemde om uit elkaar te gaan met Warner Brothers. Hoe dan ook, de studio was niet blij dat hij er eeuwig over deed om zich in te zetten voor het maken van de film. Ze dachten dat het script klaar en klaar was, maar hij niet.

"George is ontslagen", zei Ann Druyan tegen Vulture. "Warner Bros. wilde een tentstok. Ze wilden het op de planning zetten. Natuurlijk waren we daar niet in de buurt omdat George deze colloquia doorzocht en vasthield, en dat was zijn manier van doen. En toen was hij weg."

In zijn interview met Collider zei George: "Het was duidelijk dat Warners niet bereid was om de film te maken waarin ik geïnteresseerd was. Het zou veiliger zijn, dus besloten we uit elkaar te gaan. stuurde me het scenario dat ze gingen maken, en het viel in feite terug in een veel veiliger, voorspelbaarder ding."

Aanbevolen: