Fictie versus realiteit: wat de Elvis-film van Austin Butler je niet vertelt

Inhoudsopgave:

Fictie versus realiteit: wat de Elvis-film van Austin Butler je niet vertelt
Fictie versus realiteit: wat de Elvis-film van Austin Butler je niet vertelt
Anonim

Baz Luhrmann's koortsdroomfilm Elvis ging op 24 juni in première en fans waren enthousiast om Austin Butler's vertolking van het rock-'n-roll-icoon te zien. Van het horen van zijn stemtransformatie tot het zien van Butler en Priscilla Presley samen poseren op het Met Gala, tot de kenmerkende bekkendansbewegingen, de fans kunnen geen genoeg krijgen van dit Elvis-verhaal. De film concentreert zich op het verhaal van Elvis en zijn bedrieglijke manager, kolonel Tom Parker, gespeeld door Tom Hanks, evenals Elvis' relatie met Priscilla, gespeeld door Olivia DeJonge.

De film is een kenmerkend stuk van Luhrmann (Moulin Rouge, Romeo & Juliet, The Great Gatsby), met zijn overweldigende overdaad, kamp en veel plezier. Terwijl steeds meer mensen geboeid raken door dit verhaal, is het belangrijk om te wijzen op de onnauwkeurigheden in deze nieuwe film.

6 Elvis en de bliksemschicht ketting

Heeft-Elvis-echt-dragen-bliksem-bout-ketting-als-kind
Heeft-Elvis-echt-dragen-bliksem-bout-ketting-als-kind

In de sequenties van Elvis als jonge jongen, ziet het publiek hem constant deze gigantische gele bliksemschichtketting dragen. Hoewel deze modekeuze historisch gezien niet juist is, is ze wel op feiten gebaseerd. In de film draagt Presley dit vanwege zijn liefde voor de strip Captain Marvel Jr. Zijn liefde voor dit stripboek is eigenlijk helemaal waar, Elvis hield van deze stripheld. Hij modelleerde zijn kenmerkende kapsel er zelfs naar, en later in zijn carrière door het dragen van halve capes en vervolgens bliksemschichtjuwelen. Regisseur Baz Luhrumann besloot dit toe te voegen als een creatieve keuze, aangezien hij Elvis als een superheld beschouwt.

5 Elvis en de evangeliekerk

ca-times.brightspotcdn
ca-times.brightspotcdn

De biopic van Elvis bevestigt dat hij zijn jeugd doorbracht in 'The Hill', een wijk in Tupelo, Mississippi. Terwijl hij daar woonde, woonde Elvis gospel kerk opwekkingsbijeenkomsten bij waar hij werd geïnspireerd door gospelmuziek. Dit is volledig juist, en uit de biografieën van Elvis blijkt dat deze gemeenschap destijds "Shake Rag" werd genoemd. Presley's liefde voor gospelmuziek begon als jonge jongen in de kerk, en later in zijn carrière begon hij zijn eigen gospelmuziek op te nemen.

4 Elvis neemt zijn eerste single op

MV5BMzlhZmNhZTgtYTAzYy00Mzc4LTk4ZTYtN2QzMDdlODliNmZhXkEyXkFqcGdeQXNuZXNodQ@@._V1_
MV5BMzlhZmNhZTgtYTAzYy00Mzc4LTk4ZTYtN2QzMDdlODliNmZhXkEyXkFqcGdeQXNuZXNodQ@@._V1_

Als Elvis van Butler bezig is met het maken van zijn eerste single, kijkt hij naar een oude bluesman die door een sombere versie van Arthur Crudup's "That's All Right" stampt. Elvis combineert deze versie vervolgens met de verheven vertolking van een gospelkoor van "I'll Fly Away", wat resulteert in iets dat lijkt op de versie van "That's All Right" die de echte Elvis Presley produceerde.

Hoewel de productie bijna accuraat lijkt, is het zeker een manier voor de regisseur om te spelen dat Elvis zich de zwarte cultuur toe-eigende en hiervan profiteerde, terwijl zijn zwarte tijdgenoten niet dezelfde kansen kregen of succes. Dit wordt ook heel goed weergegeven in de single van Doja Cat voor de soundtrack, waarbij de originele versie van "Hound Dog" van Big Mama Thornton werd gesampled, die niet erg succesvol was. Hoewel dit allemaal zeker waar is, gaat het ook voorbij aan het feit dat Presley destijds ook sterk geïnspireerd was door zuidelijke countrymuziek.

3 Elvis en Priscilla

rev-1-ELVIS-FF-00148r_High_Res-jg.webp
rev-1-ELVIS-FF-00148r_High_Res-jg.webp

Deze hele relatie was echt wild. Priscilla Wagner (Olivia DeJonge) was in feite pas 14 toen ze Elvis ontmoette, die toen 24 was. Ze ontmoetten elkaar toen Elvis in Duitsland gestationeerd was, en haar vader was daar ook gestationeerd. Ze begonnen te daten en ze stond voor de uitdaging om hun spraakmakende relatie met de middelbare school te jongleren. Op 15-jarige leeftijd nodigde Elvis haar uit om bij hem in Memphis te komen wonen. Priscilla's ouders keurden de beslissing goed, ze stapte over naar de plaatselijke katholieke school, terwijl ze haar relatie handhaafde. Ze trouwden zes jaar later in 1967.

Hun huwelijk was erg controversieel. De twee bleken elkaar ontrouw te zijn, zijn drugsverslaving schaadde hun relatie, evenals zijn vreemde afkeer van haar nadat ze bevallen was van hun dochter, Lisa Marie. De twee scheidden, maar bleven vrienden, en zij was de erfgename van alles, en beheert vandaag nog steeds zijn landgoed.

Priscilla was eigenlijk nauw betrokken bij de productie van de film en vond het geweldig. "Het is een waargebeurd verhaal dat briljant en creatief wordt verteld en dat alleen Baz, op zijn unieke artistieke manier, had kunnen leveren. Austin Butler, die Elvis speelde, is uitstekend", schreef Priscilla op haar Facebook-pagina nadat ze de film had gezien tijdens een privévertoning.

2 Hoe ontdekte kolonel Tom Parker Elvis?

downloaden
downloaden

De film toont kolonel Tom Parker (Tom Hanks) terwijl hij aan het werk is als carny. Hoewel Parker inderdaad als een carny werkte toen hij voor het eerst vanuit Nederland naar de Verenigde Staten emigreerde, lagen die dagen al lang achter hem toen we Elvis vonden. Dus de scène waarin hij Elvis overtuigt om met hem te tekenen in een spiegelzaal was eigenlijk te mooi om waar te zijn.

Tegen de tijd dat kolonel Tom Parker Elvis ontmoette, leidde hij al de populaire countryartiest Hank Snow. De assistent van kolonel Parker zag Elvis optreden en stelde Parker voor om naar hem te kijken.

1 Elvis en de gecompliceerde relatie van de kolonel

Elvis
Elvis

De kolonel speelt een cruciale rol in de film, net als in het leven en de carrière van Elvis. Maar er v alt hier veel te vertellen over wat feit en fictie is. Aanvankelijk zei de kolonel nooit tegen Elvis dat hij zijn sexappeal moest afwijzen. Parker vond het geweldig dat Elvis danste zoals hij danste, en het verkocht kaartjes! Volgens de biografie The Colonel: The Extraordinary Story of Colonel Tom Parker en Elvis Presley door Alanna Nash, was de enige keer dat Parker kritiek kreeg op Presley's podiumgedrag, toen de shows haperden door drugs of grillig gedrag op het podium. Maar dat was pas in de jaren '70.

De regisseur en scenarioschrijver van de film, Baz Luhramann, gaf toe dat hij deze biografie niet heeft gelezen. Hij kreeg wel een heel cruciaal detail juist. Parker had inderdaad enorme gokschulden. Volgens de biografie was Parker's gokverslaving zo erg dat hij hotels waar hij verbleef een roulettewiel naar zijn kamer liet brengen. Elvis Presley's verblijf in Las Vegas was in feite bedoeld om Parker's gokschulden af te betalen, en Presley had geen idee. Biografen en fans speculeren dat Presley geen idee had hoeveel shows hij gratis speelde, dat was meteen in Parker's gokspelletjes terechtgekomen.

Dat is slechts het topje van de ijsberg van de gecompliceerde relatie tussen Elvis en zijn kribbe, kolonel Tom Parker, die wordt afgebeeld in de biopic Elvis.

Aanbevolen: