The Great: historische fictie-tv en humor die onze morbide tijden weerspiegelen

Inhoudsopgave:

The Great: historische fictie-tv en humor die onze morbide tijden weerspiegelen
The Great: historische fictie-tv en humor die onze morbide tijden weerspiegelen
Anonim

Catherine de Grote is een historische figuur die vaak verschillende interpretaties in de populaire cultuur heeft geïnspireerd. Er zijn verschillende boeken, poëzie, films en televisieseries verschenen over een van de beroemdste, zo niet grootste heersers van Rusland. Tony McNamara, die het scenario schreef voor de populaire film The Favorite, heeft een nieuwe serie gemaakt op Amazon Prime over Catherine The Great, getiteld The Great, An Soms True Story.

McNamara gebruikt dezelfde ingrediënten van donkere humor, hysterie en satire om dit verhaal te vertellen over de opkomst van een keizerin. De series zoals de film The Favorite maken gebruik van de historische setting van een koninklijk hof om prachtig vormgegeven decors en kostuums te creëren. McNamara gebruikt ook de morbide donkere periode van het feodale Rusland in de 18e eeuw om onverwachte humor weg te spoelen, die vaak schokkend en absurd is.

Historici hebben vaak gedebatteerd over de relatie tussen Catherine en haar man Peter The III. Petrus is vaak beschreven als een onbekwame en zwakke heerser, maar sommigen hebben ook gezegd dat hij een hervormer was. McNamara gebruikte deze grijze gebieden in de geschiedenis met goed resultaat om de gevaren van het vrouw-zijn in alle klassen van het feodale Rusland te benadrukken. The Great slaagt er ook in om een licht te werpen op de genderongelijkheid van vandaag, samen met andere problemen die onze samenleving teisteren.

Het grote, soms waargebeurde verhaal herinnert ons er voortdurend aan dat dit een fictief verhaal is, maar gebruikt de losse historische gebeurtenissen wel als een spiegel voor onze huidige sociale problemen en vermaakt al onze zintuigen.

Een gevarieerde cast voor periodeseries

Het unieke en verfrissende deel van deze productie is de diverse casting voor een historisch stuk dat zich afspeelt in Rusland in de 18e eeuw. De twee hoofdrollen worden gespeeld door blanke acteurs in Elle Fanning die Catherine The Great speelt, en Nicholas Hoult die Peter The III speelt. De rest van de cast wordt gespeeld door enkele acteurs van kleur, wat zeer zeldzaam is voor een stuk uit die tijd.

Sacha Dhawan die graaf Orlo speelt, is een Engelse Oost-Indische acteur en is een integraal personage in de hele serie. De diversiteit in casting zorgt voor een modernere en progressievere kijk op een periodestuk. Het maakt het mogelijk om de ernst van het koninklijk hof weg te nemen en geeft een satirische kijk op een oude samenleving die een aantal soortgelijke kwalen deelt die we in onze samenleving hebben. Binnen alle glamour van een koninklijk hof slaagt McNamara erin om het absurde gedrag en de praktijken om te spoelen tot vermakelijke en humoristische effecten.

De ijdelheid van het hof

De historische weergave van Peter de III als deze gekke, verwende en narcistische heerser wordt gespeeld met een groot komisch effect door Nicholas Hoult. Het is tegenwoordig een gangbare praktijk in entertainment. Presentatoren van talkshows op de late avond hebben de afgelopen jaren een velddag gehad om de draak te steken met de huidige regering die aan de macht is in de Verenigde Staten. McNamara probeert geenszins politiek te zijn, maar benadrukt wel de ijdelheid van een koninklijk hof en de ijdelheid van zijn heersende hoofd.

De dwaasheden die voortkomen uit ijdelheid in deze serie worden uitgevoerd om vermakelijke humor en minachting te bieden voor Fannings personage Catherine The Great. De ijdelheid, het recht en de weelde van het koninklijk hof beïnvloeden anderen die geen status hebben in de rechtbank of in de samenleving. De ijdelheid en weelde die in The Great wordt geportretteerd, benadrukken ook de absurditeiten van een samenleving in verval.

In een wereld van sociale media en selfies waarin we leven, moet de behoefte om gezien te worden en ons imago te creëren om iets anders dan onszelf uit te beelden ergens vandaan komen. Vroegere samenlevingen hadden dezelfde drang als wij en het is waarschijnlijk aangeboren en cultureel in ons om dat te doen.

Een ander soort periodeserie

The Great's vertolking van Catherine The Great is misschien niet het meeslepende epos dat het publiek gewend is te zien bij het vertellen van het verhaal van Catherine The Great. Het is zeker een excentrieke blik op Catherine The Great en het leven aan een koninklijk hof. Het is niettemin een zeer frisse kijk en vertelt een verhaal dat meer is dan alleen een historische periodereeks.

In The Favorite vertelde McNamara een verhaal over het koninklijk hof van koningin Anne. Daarin bracht hij de onvertelde en onbekende ingewikkelde verhalen van vrouwen in de rechtbank tot leven en wat het leven in de rechtbank bepaalde individuen kan laten doen. In The Great doet hij hetzelfde, alleen met toegevoegde absurditeit en met meer waanzin.

The Great is een vermakelijke serie die het bekijken waard is als je een andere kijk op die periode wilt. Het is zeker niet voor geschiedenisliefhebbers, maar het is gevuld met schokkende en donkere humor en gevuld met prachtige kostuums en prachtig gemaakte sets. Het is een historische fictie die past bij onze tijd en symbolisch gedrag benadrukt dat schadelijk is voor onze tijd.

Aanbevolen: