De opkomst en ondergang van Richard Gere: wat ging er mis en wat heeft de mooie vrouwster sindsdien gedaan

De opkomst en ondergang van Richard Gere: wat ging er mis en wat heeft de mooie vrouwster sindsdien gedaan
De opkomst en ondergang van Richard Gere: wat ging er mis en wat heeft de mooie vrouwster sindsdien gedaan
Anonim

Pretty Woman and Runaway Bride-hoofdman, Richard Gere, stond ooit bovenaan de Hollywood A-lijst. Er was veel vraag naar de charismatische acteur en hij kreeg regelmatig lovende kritieken en publieke lof voor zijn vak. Gere's illustere mainstream-carrière eindigde echter effectief in de jaren negentig - om een onconventionele reden.

Hollywood is wispelturig en acteurs kunnen hun zwaarbevochten roem binnen enkele minuten verliezen. In sommige gevallen hebben acteurs hun carrière vernietigd door publieke schandalen of controverses. In andere gevallen hebben kleine veranderingen in het uiterlijk of het imago van een entertainer hun carrière verwoest. Hoewel een carrièredip of -verlies gebruikelijk is bij Hollywood-acteurs, verloor Gere zijn carrière om een onconventionele reden. De carrière van de acteur kelderde als gevolg van zijn politieke toespraak en activisme met betrekking tot een bepaalde economische wereldmacht.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de opkomst van Richard Gere's carrière, hoe hij alles verloor en wat hij nu doet.

Richard Gere toonde veelbelovend talent als kind

Richard Gere werd op 31 augustus 1949 geboren in een groot methodistisch gezin in Philadelphia, Pennsylvania. Toen hij opgroeide, toonde Gere een breed scala aan talenten, van atletiek tot muziek. Op de middelbare school speelde hij trompet in de band en blonk uit in gymnastiek. Hij ging zelfs naar de Universiteit van Massachusetts in Amherst met een gymnastiekbeurs. Gere studeerde twee jaar psychologie en drama aan de UMass voordat hij stopte om fulltime te gaan acteren.

Hij kreeg zijn start in muziektheater

Nadat hij UMass had verlaten om theater te gaan maken, kreeg Gere zijn eerste hoofdrol als Danny Zuko in een Londense productie van Grease. Gere bleef stijgen in de theaterwereld terwijl hij klusjes deed om zijn ontluikende carrière te ondersteunen. In 1979 werd Gere ontdekt tijdens het spelen van de promiscue homoseksuele socialite Max Berber in de Broadway-productie van Bent. Kort na de overstap naar het scherm kreeg Gere veel lof voor zijn rol in American Gigolo. Later zouden Gere's Broadway- en Hollywood-vaardigheden samensmelten voor de bekroonde filmmusical Chicago.

Geruchten over zijn seksualiteit kwamen snel naar boven

Geruchten begonnen te circuleren over Gere's seksualiteit kort nadat hij mainstream bekendheid kreeg. Interviewers vroegen de acteur vaak om zijn seksualiteit te bevestigen, maar Gere weigerde dat aanvankelijk. Hij voerde aan dat de vraag zinloos was en geen antwoord verdiende omdat alle seksualiteit gelijk was. Uiteindelijk maakten Gere's openbare relaties met vrouwen duidelijk dat de acteur heteroseksueel was. Het ongebreidelde gerucht leek de carrière van de rijzende ster niet te vertragen.

Hij werd een A-List Star en Rom-Com Leading Man

julia roberts en richard gere in Pretty Woman
julia roberts en richard gere in Pretty Woman

Na erkenning te hebben gekregen voor zijn uitvoeringen in films als An Officer en A Gentleman, werd Gere een A-lijstacteur. In de jaren negentig was hij een veelgevraagde romantische leidende man met een beroemde hoofdrol tegenover Julia Roberts in Pretty Woman. Terwijl Gere en Roberts een machtspaar op het scherm werden, bleef het paar in het echte leven niets meer dan goede vrienden. Halverwege de jaren negentig was Gere een van de meest gewilde leidende mannen en helderste sterren in Hollywood geworden.

Een politieke toespraak tijdens de Academy Awards van 1993 verpestte zijn carrière

Gere begon het Tibetaans boeddhisme te beoefenen toen hij twintig was - en ontmoette zelfs de Dalai Lama - en raakte betrokken bij het welzijn van de regio. De acteur gebruikte vervolgens zijn platform om zich uit te spreken tegen Chinese agressie in de autonome regio. Terwijl hij een prijs uitreikte tijdens de Oscars van 1993, veroordeelde Gere de supermacht voor zijn behandeling van Tibet. Omdat China een aanzienlijke invloed heeft op Hollywood, zorgde de toespraak ervoor dat Gere in wezen op de zwarte lijst werd gezet. Chinese investeerders hebben sindsdien voorkomen dat Gere in studiofilms wordt gecast en Academy Awards ontvangt, zelfs niet voor zijn Best Picture-winnende film, Chicago.

Gere wendde zich tot onafhankelijk gefinancierde films

Door de financiële invloed van China in Hollywood werd het voor de acteur bijna onmogelijk om rollen in studiofilms te bemachtigen. Regisseurs zouden Gere vertellen dat ze hun film niet zouden kunnen financieren als hij gehecht was "omdat het de Chinezen van streek zou maken", aldus The Hollywood Reporter. Dus wendde Gere zich tot onafhankelijke films, die vrij waren van Chinese invloed. De afgelopen jaren speelde hij in Indie-films als Norman en The Dinner. Door deze uitstekende maar minder mainstream uitvoeringen heeft Gere bewezen dat zijn acteerwerk altijd over het ambacht ging en niet over de roem.

Door zijn politieke toespraak verloor hij een rol in een indiefilm

Cindy Crawford & Richard Gere
Cindy Crawford & Richard Gere

Hoewel onafhankelijke films Gere grotendeels in staat hebben gesteld door te gaan met acteren, verloor de acteur door zijn politieke toespraak hem ooit een Indie-rol. Tijdens een gesprek met The Hollywood Reporter legde hij uit dat de Chinese regisseur vreesde voor zijn gezin en voor zijn carrière als hij met Gere zou samenwerken. "We hadden een geheim telefoontje op een beveiligde lijn", vertelde Gere aan The Hollywood Reporter. "Als ik met deze regisseur had gewerkt, had hij en zijn familie nooit meer het land mogen verlaten en zou hij nooit werken."

Gere heeft blijvend succes gezien als indie-acteur

Richard Gere lacht
Richard Gere lacht

Gere heeft gezegd dat, dankzij Indie-films, zijn onuitgesproken verbod weinig invloed heeft gehad op zijn dagelijks leven. Hij is doorgegaan met het spelen van dezelfde soorten personages en het vertellen van dezelfde soorten verhalen als voorheen, ook al is het op kleinere schaal. De acteur heeft zelfs enkele van de beste recensies uit zijn carrière gekregen voor zijn rollen in Indie-films zoals Norman.

Aanbevolen: