De opkomst en ondergang van komiek John Candy

Inhoudsopgave:

De opkomst en ondergang van komiek John Candy
De opkomst en ondergang van komiek John Candy
Anonim

Baby's uit de jaren 80 en 90 zullen John Candy gemakkelijk herkennen van de vele klassieke komedies waarin hij speelde of waarin hij verscheen voor zijn tragische dood in 1994. Candy was zowel op als naast de camera geliefd vanwege de indrukken die hij maakte op de sketch comedy classic-serie SCTV, voor zijn vrolijke houding en voor de verscheidenheid aan sympathieke personages die hij speelde.

Candy was erg in trek toen zijn carrière op stoom kwam, maar die opleving werd afgebroken toen de acteur, die worstelde met obesitas, depressie en angst, bezweek aan een hartaanval tijdens het filmen van zijn laatste film, Wagon's Oosten. Dit is het verhaal van de beminnelijke komedielegende die de wereld Uncle Buck, The Polka Guy from Home Alone en zoveel andere geweldige personages schonk.

10 Hij werd beroemd dankzij SCTV

John Candy groeide op in Ontario, Canada, waar hij niet veel interesse toonde in acteren totdat hij naar de universiteit ging. Daar begon hij te verschijnen in toneelstukken. Langzaam maar zeker begon hij kleine rollen op zich te nemen in verschillende televisieseries, variërend van kinderprogramma's tot drama's. In 1972 trad Candy officieel toe tot de beroemde Second City Comedy-groep via hun Toronto-syndicaat, een uitloper van de beroemde SC-groep uit Chicago. Namen die aan SC zijn gekoppeld, omvatten zowel SNL- als SCTV-pictogrammen zoals Jim Belushi, Dan Akroyd, Eugene Levy en Rick Moranis, om er maar een paar te noemen. Tussen het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig werd SCTV een razend populaire sketchcomedyshow, vooral nadat ze door NBC waren opgepikt om het tijdslot na SNL te vullen.

9 Een van zijn eerste films was een Spielberg-flop

Nadat SCTV zo populair werd, begonnen Candy en de andere sterren te ploeteren in andere Hollywood-ondernemingen. Candy's co-ster Harold Ramis zou veel komedieklassiekers schrijven en regisseren, waaronder National Lampoon's Vacation en Stripes, beide met Candy. Maar een van Candy's eerste hoofdrollen was het project 1941, de beruchte komedie uit de Tweede Wereldoorlog die werd geregisseerd door Steven Spielberg en uiteindelijk een van de weinige flops in zijn carrière werd.

8 The Blues Brothers was een doorbraak voor hem

Hoewel het behalen van een Spielberg-rol iemand gewoonlijk naar roem schiet, verhinderde het feit dat 1941 zo hard flopte dat voor Candy. Maar niet alles was verloren. Kort na 1941 kreeg Candy een ondersteunende rol waar hij opnieuw aan de slag ging met een van de sterren uit 1941 in een veel populairdere film. De ster was John Belushi en de film was The Blues Brothers. In de film speelde Candy een reclasseringsambtenaar die graag Belushi's personage, Jake Blues, wilde arresteren wegens schendingen van de voorwaardelijke vrijlating. The Blues Brothers wordt door velen beschouwd als een van de grootste komedies ooit gemaakt. Vanaf dat moment was er veel vraag naar Candy.

7 strepen

Candy bleef op televisie en in andere kleine filmrollen werken om de rekeningen te betalen, maar kort daarna kwam The Blues Brothers een van de doorbraakfilms van Harold Ramis, Stripes, met in de hoofdrol Bill Murray. Candy speelde de beminnelijke rekruut Dewey in de film en zette zijn frequente casting als sympathieke maar enigszins verstrooide personages in steen.

6 Hij was in een populaire cult-klassieke animatiefilm

Leuk weetje over Candy's carrière, hij deed ook een beetje stemacteren, en hij is te horen in een van de meest populaire cult-klassieke animatiefilms uit de jaren 80. Candy was de stem van verschillende personages in de Heavy Metal, waarvan de meest opvallende waarschijnlijk de "Den-segmenten" zijn. Naast dit en zijn werk met Ramis, zou Candy ook een werkrelatie ontwikkelen met regisseur John Hughes, die Vacation schreef, en in verschillende van zijn films zou verschijnen. Hij zou uiteindelijk de hoofdrol spelen in een van Hughes' meest populaire films, Planes Trains And Automobiles.

5 Hij speelde de broer van Tom Hanks

Candy's carrière zat in de jaren tachtig constant in de lift, en het vertoonde weinig tekenen van vertraging, waardoor zijn dood in 1994 des te tragischer werd. Toch vond hij het leuk om in zoveel klassieke films te casten toen hij nog leefde. Een van die klassiekers was Splash van regisseur Ron Howard, de roman van Tom Hanks over een man die verliefd wordt op een zeemeermin. Candy speelde de rokkenjager broer van Hanks in de film.

4 Zijn Hollywood-carrière begon eind jaren tachtig

Tegen het einde van de jaren tachtig was hij erg in trek als zowel een ondersteunende speler voor comic relief als een uitgelichte ster. Zijn carrière begon exponentieel te groeien dankzij films als Uncle Buck, Cool Runnings, Home Alone, Planes Trains And Automobiles en Mel Brooks' klassieke Star Wars-parodie Spaceballs.

3 Hij speelde in drama in een controversiële Oliver Stone-klassieker

Candy dook af en toe in serieuze dramatische rollen, maar het waren zeldzame gevallen omdat hij getypeerd werd als komisch reliëf of een soort van dwaas karakter. Hij ging echter een beetje gevaarlijker leven in zijn rol in Oliver Stone's controversiële film JFK. De film was het onderwerp van intens debat toen hij uitkwam vanwege het idee dat de moord op president Kennedy het resultaat was van een samenzwering van de regering.

2 Hij worstelde privé met mentale en fysieke gezondheid

Terwijl hij grappige personages op het scherm speelde, worstelde Candy privé. Het is geen geheim dat Candy zijn hele carrière met zwaarlijvigheid worstelde, iets wat hij in zijn komische rollen kon kanaliseren. Maar terwijl hij op het scherm kon lachen om zijn grootte, was Candy's gewichtsprobleem in het echte leven het gevolg van constant te veel eten, veroorzaakt door frequente paniekaanvallen.

1 Hij stierf aan een hartaanval in 1994

Naast zijn eetbuien, was Candy een notoir zware drinker en een kettingroker. Dit alles eiste uiteindelijk zijn tol van zijn gezondheid en in 1994 stierf Candy plotseling aan een hartaanval tijdens het filmen van Wagon's East. De film werd uiteindelijk voltooid met behulp van stuntdubbels en werd opgedragen aan zijn nagedachtenis. Zijn begrafenis werd bijgewoond door verschillende van zijn voormalige co-sterren, waaronder Eugene Levy, Jim Belushi, Rick Moranis en Demi Moore. Hij is misschien weg, maar John Candy zal voor altijd voortleven in de harten van comedyfans voor de komende decennia dankzij zijn vele heerlijke rollen en films.

Aanbevolen: