De waarheid over 'Law And Order: SVU's' meest controversiële aflevering

Inhoudsopgave:

De waarheid over 'Law And Order: SVU's' meest controversiële aflevering
De waarheid over 'Law And Order: SVU's' meest controversiële aflevering
Anonim

Law & Order: Special Victims Unit kreeg veel kritiek voor 'Ridicule', een aflevering uit 2001 over aanranding. Law & Order: SVU heeft zeker zijn deel van de controverse gezien. De show, die in 1999 in première ging en met de ongelooflijk rijke Mariska Hargitay en Christopher Meloni in de hoofdrol, verdiepte zich echt in onderwerpen als misbruik, verkrachting en moord, meer dan de originele serie die vooral gericht was op rechtszaken. Een van de weinig bekende feiten over Law & Order: SVU is dat geen van de afleveringen eigenlijk bedoeld was om controversieel te zijn. Hier is de waarheid over de aflevering die werd gezien als "de meest controversiële"…

Ze waren niet van plan om "belachelijk" controversieel te maken…

Geloof het of niet, Law & Order: SVU's showrunner, Neal Baer, was niet van plan om de aflevering van de show in 2001 controversieel te maken. Dit lijkt moeilijk te geloven gezien de synopsis van de show. Ter opfrissing ging de aflevering over een vrouw die dood wordt aangetroffen maar ervan wordt beschuldigd een verkrachter te zijn, samen met twee van haar machtige vriendinnen. In de aflevering wordt het onderwerp of een vrouw al dan niet een verkrachter kan zijn uitgebreid besproken… Het was behoorlijk gespannen, maar fascinerend en belangrijk omdat de Amerikaanse statistieken over verkrachting gewoon onthutsend zijn.

"We hebben dingen gedaan om problemen te onderzoeken waar mensen het niet over hadden", zei Neal Baer in een allesomvattend interview met Jezebel. "Ik was altijd op zoek naar de ethische kwestie. Ik las een artikel over een man in een neurologisch tijdschrift die op 50-jarige leeftijd een pedofiel werd en dat was raar. Het bleek dat hij een tumor had en toen ze de tumor verwijderden, verloor hij zijn neiging tot kinderpornografie. Toen begon hij het weer te voelen en zijn tumor groeide terug, dus dit riep vragen op. Ik zou dat toewijzen aan een van de schrijvers waarvan ik dacht dat hij zou passen bij dat soort verhalen. Ze zouden een schets maken op hun bord en ze zouden naar mij pitchen. Het was niet zomaar iets algemeens; elke scène stond op hun whiteboard in hun kantoor."

De schrijver van "Ridicule", Judith McCreary, was ook geïnteresseerd in de donkere verhalen. Maar ze beweert dat ze besloot om de aflevering te schrijven als reactie op iets dat een consulterend psycholoog zei "over slachtoffers van seksueel geweld die nog meer vernederd worden omdat ze een hoogtepunt bereikten tijdens hun aanvallen."

Toch waren er enkele discussies in de schrijverskamer over de vraag of de show deze verhalen exploiteerde voor financieel gewin en omwille van de kunst.

"Ik had ruzie met mijn collega-schrijvers, evenals met seksueel misbruikadviseurs, over mannelijke slachtoffers, vooral mannelijke slachtoffers van wie de daders vrouw waren. Ik hoorde steeds woorden als 'zeldzaam' of 'niet-bestaand'. Ik vroeg me af hoe ze konden denken dat vrouwen geen daders kunnen zijn, terwijl studies hebben aangetoond dat we niet alleen net zo weerzinwekkend kunnen zijn als mannen, maar nog wilder, "legde schrijver Judith McCreary uit aan Jezebel. "Het frustreerde me ook de verkrachtingswet 1 stelt categorisch penetratie als de beslissende daad voor verkrachting in de eerste graad. De definities van het strafwetboek kunnen je gek maken, en het gebrek aan inspanning om het wetboek aan te pakken kan je doen denken dat niemand echt om echte gerechtigheid of de wet geeft."

Een van de manieren waarop de schrijvers probeerden meerdere kanten van dit gevoelige onderwerp te presenteren, was door de karakters van Benson en Stabler tegengestelde gezichtspunten te geven. Hierdoor konden ze dingen uitpraten terwijl het verhaal zich ontvouwde.

"[Creator] Dick Wolf's edict bij het schrijven van debatten voor personages was altijd dat alle partijen gelijk moesten hebben," vervolgde Judith. "Vanuit dat oogpunt bekeken, waren hun argumenten altijd geweldig en puntig omdat ze even zwaar waren."

Volgens Peter Starrett, die het slachtoffer speelde, was de show belangrijk omdat het het perspectief van het onderwerp voor mannen omdraaide. Bovendien werd het onderwerp plezier met de pijn ontleed.

Dit waren zeer controversiële onderwerpen, maar ze werden benaderd met…

Veel onderzoek

Zoals elke aflevering van Law & Order, werd "Ridicule" vanuit alle hoeken onderzocht.

"We werden aangemoedigd om het wetboek van strafrecht, schoolboeken en Westlaw te lezen op nauwkeurigheid en waarheidsgetrouwheid", legt Judith uit. "Ik heb de DSM-3, 4 en 5 onderzocht om auto-erotische asfyxie onder andere psychische aandoeningen te onderzoeken. Ik heb ook de Praktische gids voor onderzoek naar seksuele moorden geraadpleegd."

"Het primaire doel van de schrijvers was altijd om accuraat te zijn en de slachtoffers van seksueel geweld te eren en hun verhalen te vertellen op een manier die zowel juridisch als procedureel correct was, maar ook psychologisch accuraat, want dat is wat ik deed, " verklaarde schrijver Amanda Green."Ik werkte als forensisch professional in de geestelijke gezondheidszorg en verdeelde mijn tijd tussen het kantoor van de officier van justitie van Brooklyn en de NYPD Brooklyn Sex Crimes Squad. Een van de schrijvers kwam naar New York en ze zei: 'Mag ik je meenemen om te lunchen?' en nam Mariska Hargitay mee, die een miljoen vragen had. Ze bracht me naar de set, en Dick Wolf was daar die dag. Mariska greep me bij de arm en sleepte me door de gang, letterlijk schreeuwend: 'Dick, je moet ontmoet de echte Olivia Benson, ' en het heeft mijn leven veranderd."

Hoewel er veel onderzoek is gedaan om dit verhaal tot leven te brengen, en het feit dat ervaren en goed geïnformeerde mensen werden gebruikt bij het maken ervan, blijft het een feit dat 'Ridicule' een van de meest gevoelige afleveringen van SVU blijft.

Aanbevolen: