Wat is er gebeurd met de 'Dune'-film die Salvador Dali zou vertolken?

Inhoudsopgave:

Wat is er gebeurd met de 'Dune'-film die Salvador Dali zou vertolken?
Wat is er gebeurd met de 'Dune'-film die Salvador Dali zou vertolken?
Anonim

Aanpassingen van Frank Herbert's Dune lijken niet veel geluk te hebben.

Helaas is er een lange geschiedenis van mislukkingen in de Duninverse die teruggaat tot de jaren '70. De aanpassing van David Lynch flopte in 1984, er was een mislukte miniserie en nu is de nieuwe Dune-remake van Denis Villeneuve verschillende keren uitgesteld.

Hoewel we zeker weten dat we de film uiteindelijk zullen zien, hadden andere aanpassingen minder geluk. Regisseur Alejandro Jodorowsky zou in de jaren '70 zijn eigen versie gaan regisseren, maar het werd niet helemaal gezien om het daglicht te zien.

Veel films pieken te vroeg in de pre-productie en worden niet gemaakt, maar Jodorowsky had een visie voor zijn Dune die het publiek zou hebben overtuigd met enkele van de meest psychedelische verhalen in de bioscoop. Met ook een geweldige soundtrack.

Terwijl sommigen misschien alleen afstemmen om de film van Villeneuve te zien om de met sterren bezaaide cast te zien, waaronder de vriend van internet, Timothée Chalamet, wachten anderen reikhalzend uit naar een Dune die zal slagen. Behalve Lynch. Kijken naar een remake zou oude wonden openen. Maar wat gebeurde er precies met de film van Jodorowsky? Lees verder om erachter te komen.

Promotieposter voor Jodorowsky's 'Dune.&39
Promotieposter voor Jodorowsky's 'Dune.&39

Het was net zo met sterren bezaaid als die van Lynch en Villeneuve… maar met een looptijd van 14 uur

Dune is een culminatie van veel verschillende verhalen in één. Het was een van de eerste baanbrekende sci-fi-films die de weg vrijmaakte voor franchises als Star Wars, maar het genre definieert het niet.

Er is meer aan de hand dan hightech machines en ruimtevaart. Het is alles van Lord of the Rings tot Star Trek, met zelfs een klein beetje The Godfather erin.

Er is ook iets psychedelisch aan het originele bronmateriaal dat is vertaald naar eerdere aanpassingen. Dat heeft veel te maken met het feit dat de grootste cash crop van de Duniverse een eetbare specerij is, melange genaamd, die was gebaseerd op echte psychedelische paddenstoelen. Melange is gewild vanwege zijn kracht om zijn gebruikers een langere levensduur te geven en mogelijkheden om de toekomst te zien.

Steek in 'Duin.&39
Steek in 'Duin.&39

Terwijl Lynch' film uiteindelijk trippy was, was Jodorowsky van plan om zijn versie nog verder uit te werken. De surrealistische regisseur vertelde over zijn plannen voor zijn film in de documentaire Jodorowsky's Dune.

"Ik wilde een film maken die mensen die op dat moment LSD slikten de hallucinaties zou geven die je krijgt met dat medicijn, maar zonder te hallucineren," zei Jodorowski.

Ik wilde niet dat LSD werd gebruikt, ik wilde de effecten van het medicijn fabriceren. Deze foto zou de perceptie van het publiek veranderen. Mijn ambitie met Dune was enorm. Ze gaven me alle economische middelen om wat dan ook te doen Ik wilde. Dus wat ik wilde was een profeet creëren. Ik wil een profeet creëren om de jonge geest van de hele wereld te veranderen.

"Voor mij zal Dune de komst van een god zijn. Artistieke, cinematografische god. Voor mij was het niet om een foto te maken, het was iets diepers, ik wilde iets maken, heilig, gratis, met nieuwe perspectief. Open de geest, want ik voel in die tijd mezelf, in een gevangenis, mijn ego, mijn intellect, ik wil openen, dan begin ik de strijd om Dune te maken."

Vice schreef dat ondanks zijn grootsheid, deze visie een beetje vaag leek. De film was "zwaarlijvig van opzet", met meer dan 1.000 pagina's script, wat resulteerde in een speelduur van 14 uur. Het extreem lange psychedelische avontuur zou nog trippier zijn geweest met muziek van Pink Floyd.

Afgezien van het script, was het enige andere waar Jodorowsky mee bezig was een voorlopige casting, wat betekent dat er niets officieel was gemaakt. Hij wilde dat de even surrealistische schilder Salvador Dalí keizer Shaddam Corrino IV, Orson Welles als baron Harkonnen en zelfs Mick Jagger zou spelen. Jodorowsky wilde ook dat zijn 12-jarige zoon Paul zou spelen.

Dali wilde naar verluidt de best betaalde acteur van die tijd worden en eiste daarom een salaris van $ 100.000 per uur. Om onder deze overeenkomst uit te komen, stelde Jodorowsky $ 100.000 per minuut voor en bracht hij de scènes van de keizer terug tot 3 tot 5 minuten. Voor de rest van zijn lijnen was Jodorowsky van plan hem te vervangen door een robot-lookalike. Dali stemde hiermee in zolang hij de robot voor zijn museum kreeg.

Ondertussen liet Jodorowsky zijn kunstenaars ook 3.000 kunstwerken voor zijn visie maken, waarbij hij hen vroeg om "juwelen, machine-dieren, ziel-mechanismen… baarmoeder-schepen, voorkamers voor wedergeboorte in andere dimensies…"

Kunstwerk voor 'Duin.&39
Kunstwerk voor 'Duin.&39

Dit alles zorgde ervoor dat de film leek op een echt uitgebreide avant-garde-experiment in plaats van een levensvatbare filmervaring. Hij was gewoon te ambitieus. Er was geen geldbedrag dat deze film kon maken.

Herbert controleerde het zelf in 1976 en ontdekte dat $ 2 miljoen van het budget van $ 9,5 miljoen al was besteed aan pre-productie. Dus uiteindelijk begon het project daarna vast te lopen.

Het project ging echter niet verloren. Het script, storyboards en concept art gingen naar grote studio's waar ze werden gebruikt als invloeden voor andere sci-fi grootheden, en Jodorowsky's gebruikte het als inspiratie voor zijn graphic novels.

Lynch's 'Dune' deed het niet beter

Tussen de projecten van Jodorowsky en Lynch door domineerde Star Wars de kassa. Dus sprongen ze op zijn vacht. De film van Lynch had wel een rockster in de cast, en er was ook een erg trippy soundtrack van beroemde artiesten als Brian Eno en Toto.

Paul in 'Duin.&39
Paul in 'Duin.&39

Maar nogmaals, het was een flop. Roger Ebert noemde de film een "lelijke, ongestructureerde, zinloze excursie naar de duistere rijken van een van de meest verwarrende scenario's aller tijden."

Het duurde ook een beetje lang, waardoor hij niet in staat was om een laatste snede te maken. "Dat is de grote les", zei Lynch later. "Maak geen film als het niet de film kan zijn die je wilt maken. Het is een zieke grap en je gaat er dood aan."

Laten we hopen dat Villeneuve heeft geleerd van de fouten van Lynch en Jodorowsky. Het gaat naar verluidt in première op HBO Max, wat de originele Paul, Kyle MacLachlan heeft ontmoedigd, maar we denken niet dat het lang zal duren, en de foto's zien er veelbelovend uit. Hopelijk is de keuze in de cast ook beter dan de anderen. Maar nogmaals, iedereen is beter dan Dali. Gelukkig kan niemand een petitie starten voor de release van Jodorowsky Cut.

Aanbevolen: