Het echte verhaal achter de volledig vrouwelijke skatebende van de HBO-show 'Betty

Inhoudsopgave:

Het echte verhaal achter de volledig vrouwelijke skatebende van de HBO-show 'Betty
Het echte verhaal achter de volledig vrouwelijke skatebende van de HBO-show 'Betty
Anonim

Als je een fan bent van de natuurlijke, frisse look van de nieuwe HBO-skatedramedy Betty, is een deel van de reden misschien dat dit voor de hoofdrolspelers niet alleen fictie is; dit is hun leven.

De serie van zes afleveringen richt zich op het leven van een volledig vrouwelijke groep skaters in New York City en het is een vervolg op de film Skate Kitchen uit 2018, geregisseerd door Crystal Moselle. Vier jaar geleden ontmoette de regisseur twee skatermeisjes en was meteen gefascineerd door hun verhaal, en castte hen en drie andere vrienden voor een kort videoproject waarvan de thema's verder werden onderzocht in de volgende lange speelfilm.

De titel van de film, Skate Kitchen, is waar dit volledig vrouwelijke skatecollectief uit NYC aan voorbij gaat. De crew dankt zijn naam aan de seksistische opmerkingen die ze kregen van sommigen in de door mannen gedomineerde skatescene. Omdat de meisjes herhaaldelijk te horen kregen dat ze "terug naar de keuken moesten gaan", besloten ze die zin voor zichzelf terug te eisen.

Film 'Skate Kitchen' is een voorloper van de show

Rachelle Vinberg, een in Long Island geboren skater en actrice, speelt Camille, een fictieve versie van zichzelf in het semi-gescripte Skate Kitchen. Ze raakte bevriend met Nina Moran, die Kirt speelt in de show en verscheen in de film als Kurt, via YouTube, en ze begonnen samen te skaten. In 2016 benaderde filmmaker Moselle Vinberg en Moran in de metro, waardoor ze de hoofdrol speelden in haar korte film That One Day, onderdeel van Miu Miu's Women's Tales-serie.

De short werd later uitgebreid in Skate Kitchen, gebaseerd op Vinbergs zoektocht naar onafhankelijkheid en identiteit door middel van skaten. De film portretteert ook Camille's moeilijke relatie met haar Colombiaanse moeder, gespeeld door Orange Is The New Black-actrice Elizabeth Rodriguez. Rodriguez en Jaden Smith zijn de enige twee professionele acteurs die bij het project betrokken zijn. Moselle vroeg naar verluidt de skaters of ze een professionele acteur kenden die ook kon skaten en Vinberg stelde Smith voor, met wie ze eerder contact had gehad via Instagram.

‘Betty’ handhaaft de doc-achtige maar dromerige esthetiek van de film

De HBO-serie combineert dezelfde dromerige esthetiek en een onmiskenbaar oog voor mode waardoor Skate Kitchen opviel bij Sundance met een veel meer gestructureerd verhaal. In het bijzonder gaat de show niet alleen over schijnbaar moeiteloze skateboardtrucs, maar gaat het ook om problemen die verder gaan dan de poorten van het skatepark. Het doet dit door een verhaallijn van aanranding op te nemen, openlijk genderidentiteit en seksuele geaardheid te bespreken, en een diverse cast op zo'n organische manier op te nemen dat een van zijn grote zussen, Lena Dunham's Girls, in vergelijking bleek te zijn.

Maar de echte toegevoegde waarde van Betty, zoals het geval was met Skate Kitchen, is dat de meisjes betrokken waren bij het schrijfproces, wat een cruciale authenticiteit aan het plot bracht. Moselle, die nu werkt met een volledige schrijverskamer en een uitstekende co-schrijver, Lesley Arfin, mede-bedenker van Love, wilde dat haar acteurs voortdurend geraadpleegd zouden worden.

“Ze zijn er altijd om te zeggen: 'Dit is logisch' of, 'Nee, we zouden nooit zo praten', of 'Ik zou het nooit zo ervaren, zo zou ik omgaan met het, '” vertelde ze aan The Guardian.

Maak kennis met de volledig vrouwelijke skatebende

In tegenstelling tot de film, die vooral gericht was op het coming-of-age-verhaal van Camille, is Betty een ensemblewerk. In de show herneemt Vinberg haar rol als eenzame Camille terwijl ze probeert een band te krijgen met andere meisjes tijdens een plakkerige, hete zomer in NYC.

Betty's andere vier skaters zijn bekende gezichten bij degenen die van Skate Kitchen hielden, ondanks het feit dat ze iets andere personages speelden dan die in de film. Moran is Kirt, een vrolijke, uitgesproken skater en het brein achter de oproep voor skatergirls. Kirts beste vriend Janay, gespeeld door Dede Lovelace, heeft nu een YouTube-kanaal met haar ex-vriend Donald.

Op Betty blijven de personages van Kirt en Janay redelijk consistent met hun Skate Kitchen-versies. De overige twee leden van het kwintet, Indigo en Honeybear, hebben echter een veel prominentere rol in de HBO-show dan in de film.

Wat zijn de verschillen tussen 'Betty' en 'Skate Kitchen'?

Indigo, gespeeld door Ajani Russell, is nieuw in het skaten op Betty, terwijl ze op Skate Kitchen vanaf het begin deel uitmaakt van de bende. Terwijl het publiek niet veel wist over haar achtergrond bij Skate Kitchen, speelt ze in Betty een meisje uit een rijke familie die drugs de alt.

Het meest opvallende verschil met Skate Kitchen is waarschijnlijk het personage dat wordt gespeeld door Moonbear, ook bekend als Kabrina Adams. In de film uit 2018 was Moonbear Ruby, een skater die ook graag video's en foto's maakte met haar camera. In Betty speelt Adams Honeybear, een verlegen skater van Staten Island die zich net bij het gezelschap heeft gevoegd. Hoewel haar outfits vergelijkbaar zijn met die van Skate Kitchen, blijkt het personage van de show uit een zeer religieuze familie te komen die geen idee heeft van haar echte passie.

Betty schittert ook met Reza Nader en High Fidelity's Edmund Donovan als respectievelijk de nieuw geïntroduceerde personages Farouk en Bambi. De eerste speelt Indigo's drugsdealende baas Farouk, terwijl de laatste een populaire skater speelt waar Camille verliefd op is.

Ondanks een grotere cast en een grotere focus op het script, heeft Betty niets van de waarheid van de film verloren. Tegelijkertijd is de serie het resultaat van een veel ambitieuzer werk en dat is te zien, zowel achter als voor de camera. Omdat het officieel is verlengd voor een tweede seizoen, bevestigt Betty dat er vraag is naar dit soort rauwe, herkenbare tienerdrama's. Het soort dat niet bang is om te laten zien hoe vreselijk groeipijnen kunnen zijn, maar trots is op de blauwe plekken.

Aanbevolen: